Vaffeldagen – den 25. marts

Dagens indlæg indeholder ikke en ny opskrift, kun et link til en – og så en historielektion. I morgen, den 25. marts er det nemlig vaffeldagen. Linket er naturligvis til min opskrift på vafler. Jeg var lidt interesseret i, hvorfor det er vaffeldag i morgen, så jeg spurgte min gode ven, Google. Han henviste mig til sin ven, Wikipedia, som ved lidt om meget. (Hvis du ikke er interesseret i historielektionen, så bare klik på linket til opskriften, og husk at bage vafler i morgen.)

Altså, Vaffeldagen fejres traditionelt i Sverige den 25. marts, fordi denne dag er “Vårfrudagen”, som på svensk lyder lidt som Vaffeldagen. Vårfrudagen er naturligvis “Mariæ Bebudelsesdag” på dansk. Datoen ligger 9 måneder før juleaften, altså dagen, hvor ærkeenglen Gabriel viste sig for jomfru Maria og fortalte hende, at hun skulle være mor til Guds søn. Vafler har ikke nogen religiøs forbindelse til bebudelsen om Jesu fødsel, det er alene ordforvekslingen, som har lagt den på denne dato. Dagen er som sagt en svensk tradition og fejres kun i mindre grad uden for Sverige.

Så ved du det.

Men det kuriosum, som fik mig til tasterne for at fortælle historien, er, at amerikanerne fejrer vaffeldagen den 24. august hvert år. Det var nemlig denne dag, at opfinderen af vaffeljernet, Cornelius Swartwout, fik patent på det i 1869.

Skulle vi så også fejre en årlig telefondag? I 1876 indgav både Elisha Gray og Alexander Graham Bell en patentansøgning om telefonen på selv samme dag. Fordi de blev indgivet samtidig, kunne patentet ikke gives med det samme, og de to herrer blev naturligvis uvenner. Graham Bell var hurtig til at forklare sin idé i detaljer, mens Elisha Gray slet ikke reagerede, og derfor blev Graham Bell noteret som opfinder og patenthaver. Datoen for patentet var (heldigvis) optaget af en anden festdag, som har eksisteret meget længere, nemlig Valentinsdag.

Det var historietimen for i dag. Husk at bage vafler i morgen – og ha’ en dejlig weekend!

Vaffeldagen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *