[Anmeldereksemplar] Pandekager, pølser og bacon er ved at være lidt for brugt, når du har inviteret brunchgæster, ikke? Du har lyst til at lave noget andet end det, du plejer. Hent inspiration i bogen ‘Brunch’ og prøv fx at bage birkesvafler, som jeg har gjort.
‘Brunch – til fester og hyggelige dage’ af Agnete og Poul Wulff er udgivet på Politikens Forlag og koster vejl. kr. 170,-. Bogen udkom den 1. april 2019.
Wulff & Konstali
Agnete og Poul Wulff ejer fire cafeer/food shops i København under navnet Wulff & Konstali. De er særligt kendt for deres brunchkoncept, hvor man selv sammensætter sin servering med fx 5 retter til kr. 135,-
På den måde får man præcis det, man har lyst til i stedet for det, køkkenet har bestemt, der skal være på en brunchtallerken.
Fx. lader jeg altid den koldrøgede laks gå ud igen. Jeg har spist min del af røget laks for resten af mit liv. Du har det garanteret på samme måde med en eller flere ting, når du spiser brunch på en café.
Brunch
Bogen ‘Brunch’ er en inspirerende bog med masser af forslag til en lækker brunch. Du kan frit sammensætte din menu, eller du kan lade dig inspirere af en liste over brunchmenuer bagerst i bogen.
Allerforrest anbefaler Agnete og Poul Wulff, hvordan du bruger bogen, når du vil forkæle dine gæster, og der er forslag til pynt af maden.
Dernæst er bogen inddelt i kapitler med brød og kager, grønt, protein, grød og skyr, sødt og juice, smoothies og iskaffe.
Alt er overskueligt og nemt at gå til. Stort set alle opskrifterne er til 6-8 personer, så det er nemt at gange op eller reducere dem.
Alle ingredienser er til at købe i langt de fleste supermarkeder i hele landet, så man ikke skal på jagt efter en lille, sjælden ingrediens for at kunne være med.
Billeder og tekster er farvekoordineret, så stemningen i billedet ikke overtages af en tekst i en farve, som ligger fjernt fra billedet. Fx er cashew-hokkaidi-hummus ledsaget af en opskrift i samme, karrygule nuance. Der er dog ingen steder gået på kompromis med læsbarheden af opskrifterne.
Billederne
Alle retterne er fint illustreret med flotte, farverige fotos. Billederne er taget af Stine Christiansen, som også fotograferede til Annemette Voss’ Julebag.
Billederne er holdt i den sammen farvetone og stemning hele bogen igennem, så de binder den sammen på bedste vis – og lader mundvandet få frit løb, mens du læser. Du finder flere af Stines billeder på hendes hjemmeside her.
Hvad synes jeg?
Når jeg får en kogebog i hånden, starter jeg altid med at bladre den igennem og fornemme bogens stemning og kvalitet. Kvaliteten er høj i ‘Brunch’.
Papiret er kraftigt, siderne er matte, og farveholdningen i billederne og bogen er virkelig lækker og indbydende.
En ting, jeg bed mærke i, var, at fremgangsmåden til både mandelcroissants med remonce og tebirkes med speltcrumble er grundigt forklaret til hver opskrift, selvom den er ret ens.
Jeg bliver irriteret over opskrifter, hvor man skal bladre frem og tilbage mellem opskrifter for at finde fremgangsmåde og ingredienser. Det er helt undgået her. Stort cadeau for det:-)
Der er mange af retterne, hvor jeg tænker: “Det skal jeg prøve, næste gang mødregruppen kommer!” Det glæder jeg mig til, og det er jeg sikker på, at pigerne også gør:-)
Kunsten er at begrænse sig, så man ikke får lavet alt for meget. Derfor er det en fin rettesnor at kigge på menuforslagene bagerst. Eller at tænke over, hvorfor Wulff & Konstali har 5 eller 7 retter på deres brunchkort.
Opskrifterne er nyskabende og godt tænkt. Man kan nemt kombinere sine klassiske favoritter med nye retter, så man bliver mere kreativ og måske får nye favoritter på sit brunch-repertoire.
Birkesvafler fra ‘Brunch’
Den dag, jeg havde planlagt at afprøve en opskrift fra ‘Brunch’, var Vaffeldagen den 25. marts. Derfor faldt mit valg på Birkesvafler.
Hos Wulff & Konstali serveres vafler som en lille skål med bærcreme i. Skålen dannes ved at klippe et snit imellem to af vaflerne, og folde de to hjerter ind over hinanden. Vaffelskålen lægges i en lille skål, så den holder faconen.
Bærcremen i opskriften var med rødgrød. Jeg havde en pose blåbær i fryseren, så mine birkesvafler blev fyldt med lilla blåbærskum i stedet for.
Vaffeldejen kan holde sig på køl i op til to dage, hvis du ikke får bagt dem alle. Jeg fik 16 vafler af portionen i stedet for 12, men måske er mit vaffeljern mindre end det, de har på Wulff & Konstali.
Jeg brugte almindeligt saltet smør til vaflerne i stedet for usaltet smør, hvor jeg bagefter skal tilsætte en knivspids salt til dejen. Det fungerer lige så fint, og det var det, jeg havde i køleskabet.
Mine vafler er pyntet med rød skovsyre og tørrede kornblomster, som jeg plukkede sidste sommer og tørrede i ovnen ved 60 grader, indtil de var gennemtørre. De holder fint på farven og skal blot opbevares i et tætlukket glas.
Birkesvafler med blåbærcreme
Ingredienser
Blåbærcreme
- 250 g frosne blåbær
- 90 g rørsukker
- 2 tsk kartoffelmel
- Lidt koldt vand
- 1/2 l piskefløde
Birkesvafler
- 160 g smør
- 400 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 3 spsk blå birkes
- 2 tsk bagepulver
- 160 g rørsukker
- Revet skal af en usprøjtet citron
- 2 æg, str. M/L
- 7 1/2 dl sødmælk
Derudover
- Smør til bagning
- Skovsyreblade og -blomster
- Tørrede kornblomster
Sådan gør du
Blåbærcreme
- Bring blåbær og rørsukker i kog, og lad det simre ved lav varme, til sukkeret og smeltet, og bærrene er blevet bløde.
- Rør kartoffelmelet ud i det kolde vand. Hæld det i blåbærsylten i en tynd stråle, mens du rører godt. Varm blåbærrene op til lige under kogepunktet, så det tykner. (Jævning af kartoffelmel må ikke koge.)
- Tag gryden af varmen, og lad det afkøle helt.
- Pisk fløden ret stiv. Rør først ca. 1/4 ud i blåbærrene, til det er blandet godt. Tilsæt derefter flødeskummet ad et par omgange, mens du forsigtigt vender det i med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af fløden.
- Fyld blåbærcremen i en engangssprøjtepose klargjort med en åben stjernetyl og læg den i køleskabet, indtil alle vaflerne er klar.
Birkesvafler
- Smelt smørret, og lad det køle af. Sigt mel og bagepulver sammen i en skål. Bland birkes, sukker og citronskal i melet og rør godt, så det er jævnt fordelt.
- Slå æggene ud i en kande, pisk dem let sammen og bland mælken i.
- Hæld skiftevis smør og æg/mælk i de tørre ingredienser, mens du pisker med fx en håndmixer til du har en glat dej.
- Varm vaffeljernet op, pensl med smør (eller smørspray), og bag vaflerne én ad gangen. Varm evt. alle vaflerne op i ovnen, når du er færdig med at bage dem.
- Klip med en saks mellem to hjerter ind til midten af vaflen, og fold de to hjerter ind over hinanden, så der dannes en skål. Læg vaffelskålen i en lille portionsskål.
- Sprøjt en top af blåbærcreme i hver vaffelskål. Pynt med skovsyreblade og -blomster. Drys med tørrede kornblomster og servér vaflerne.
Noter
PS:
Alle billeder i denne boganmeldelse er mine egne. Billederne er taget i forbindelse med boganmeldelsen og afprøvningen af opskriften. De har derfor intet med billederne i bogen at gøre.
Sara Michaela Olsen
Det vil jeg helt sikkert prøve til vores kommende brunch d. 31. december hvor min kæreste fylder 30. Jeg overvejer lidt at lave dem et par dage før og fryse dem ned eller dagen før og putte dem i køleskabet så de er lige til at varme på dagen. Tror du det kan lade sig gøre?
M.v.h. Sara
Lene Tranberg
Hej Sara:-)
Det er jeg sikker på, du kan. Begge fremgangsmåder duer.
Tillykke med fødselsdagen til din kæreste:-)
Kh Lene