Sunde vafler til morgenmad? På en hverdag?

Jeg prøvede at bage spinatvafler, men det var ikke den store jubel, der lød fra familien, da de hørte om dem… Spinat? I vafler? Der går så lang tid imellem, at vaffeljernet kommer ind fra garagen, hvor det opholder sig resten af året, at jeg helt glemmer hvor kort tid, vafler skal bage, før de er klar. Jeg er vokset op med søde vafler som disse med syltetøj og flormelis. Men inspireret af spinatvaflerne, ville jeg prøve, om det var muligt at bage hurtige og sunde vafler til morgenmad.

Sunde vafler

Almindelige, søde vafler er sprøde. Primært på grund af sukkermængden, som karamelliserer, når de bliver bagt. Sunde vafler er bløde. Lidt ligesom pandekager. Har du ikke et vaffeljern, kan du fint bage dem som pandekager i stedet. Jeg skriver det mest, for at du ikke skal forvente, at de er sprøde. For så bliver du skuffet;-)

Hvorfor er mine sunde vafler så sunde(re)? Jo, der er ikke hvidt mel i. Der er havregryn (som jo er 100% fuldkorn) og chiafrø i. De er uden sukker, men hvis du gerne vil have dem søde, kan du putte lidt stevia eller flydende sødemiddel i (eller sukker, det er helt op til dig). Og resten er bare æg og mælk.

Sunde vafler

Plads til variation

Det her er en opskrift med mulighed for at afvige fra opskriften og prøve sig lidt frem. Hvis du ikke putter chiafrø i, skal du putte mindre mælk i. Ellers bliver dejen for tynd. Du kan bruge havremælk eller mandelmælk, hvis du ikke tåler almindelig mælk. Havregryn fås glutenfri, hvis det er det, du ikke kan med. Du kan putte en skefuld kokosolie i, hvis du har lyst til lidt kokossmag. Eller en smagsneutral olie, hvis du vil?

Fyldet er et kapitel for sig. Her bestemmer du, hvor sunde de skal være. Junior fik en med lidt Nutella og en anden med lidt sirup til morgenmad. Den, jeg selv spiste, var der bare hakkede mandler i. Vaflerne på billedet er med smeltet, mørk chokolade og hakkede mandler. Du putter bare fyld på halvdelen af vaflen og folder den anden halvdel ind over. Så er den klar til at spise.

Sunde vafler

Men… til morgenmad???

Ja, til morgenmad! Du sætter chiafrø og havregryn i blød aftenen før. Om morgenen kører du stavblenderen igennem, tilsætter tre æg, blender igen, og vupti er dejen klar. Hver vaffel skal bage ca. to minutter – og imens kan du smøre madpakker eller tjekke nyheder på mobilen eller bare vågne:-)

Sunde vafler, ca. 8 stk.

  • 65 g havregryn, finvalsede
  • 1 spsk. chiafrø
  • 2½ dl. mælk
  • 3 æg

Bland havregryn, chiafrø og mælk og stil det i køleskabet natten over.

Næste morgen varmer du vaffeljernet op til middel varme. Blend havregrøden kort igennem. Tilsæt æggene og blend igen.

Pensl vaffeljernet med lidt smagsneutral olie på en bagepensel. Bag hver vaffel i ca. to minutter. Jeg hældte ¾ dl. dej på jernet.

Sunde vafler kan enten opbevares i køleskabet eller fryses ned, hvis I får nogle til overs.

Sunde vafler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *