• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Desserter & drikke / Muldvarpeskud – en helt klassisk dessert

Muldvarpeskud – en helt klassisk dessert

13. marts 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Muldvarpeskud er en klassisk, dansk dessert, som fik sit gennembrud i 1950’erne, hvor mandler og chokolade igen blev tilgængeligt efter krigen, og det blev muligt at købe fløde i små flasker til flødeskummet.

Muldvarpeskud - en dansk dessertklassiker

Muldvarpeskud

Desserten er sandsynligvis meget ældre, men jeg har ikke kunnet finde frem til dens oprindelse. Når et muldvarpeskud er lavet rigtigt, er der tale om svesker, mandler, vanillecreme, flødeskum og revet chokolade.

Vi har diskuteret lidt frem og tilbage herhjemme, fordi det er så mange år siden, nogen af os har fået muldvarpeskud sidst, på trods af at det er min mands yndlingsdessert. Skulle der makroner i? Jeg mente nej, fordi der så ville være tale om en trifli. Jeg kunne strække mig så langt, at jeg puttede marcipan i halvdelen af sveskerne (for det smager forbistret godt), men ellers ville jeg lave den efter bogen.

Næste udfordring var svesker med sten, som det skal være iflg. den gamle opskrift. Muligvis smager de bedre end svesker uden sten. Jeg kan slet ikke huske, at jeg har spist svesker med sten i umindelige tider. Jeg har ikke kunnet finde dem nogen af de steder, vi plejer at handle. Og når jeg ikke kan, så gider du nok heller ikke løbe rundt og lede efter dem, vel? Opskriften er derfor med svesker uden sten.

Og så er der det med ærefrygten… Min mand har fået muldvarpeskud i sit barndomshjem. Måske ville det være besværligt eller tage lang tid at stå og putte mandler og marcipan i sveskerne? Som i: “Muldvarpeskud er en dessert, der tager evigheder at lave?” Overhovedet ikke!

Jeg vil ikke påstå, at jeg har sort bælte i vanillecreme, men jeg har kogt en del af dem på det seneste. Det tager ikke mange minutter. Og de bløde, californiske svesker, man køber nu om stunder skal ikke udblødes i 7-10 timer som i gamle dage. Vi er altså ude i, at denne dessert er kommet i kassen med supernem, for det er den:-) Der skal ikke engang husblas i.

Muldvarpeskud - en dansk dessertklassiker

Traditionelt lægger man sveskerne i en bunke på et fad eller i en flad skål, fordeler cremen henover og drysser med revet chokolade. Jeg har portionsanrettet den. Primært fordi jeg så havde styr på, hvilke svesker der var med hhv. mandler og marcipan, og så alle fik lige mange af hver.

Savner du inspiration til andre desserter, skulle du kaste et blik på oversigten på siden her.

Muldvarpeskud - en dansk dessertklassiker

Muldvarpeskud

Den klassiske dessert med svesker, mandler og vanilleflødecreme.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 35 minutter min
Køletid 2 timer t
Ret Dessert
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 32 californiske svesker uden sten
  • Vand, så det dækker
  • 16 mandler
  • 40 g marcipan

Vanillecreme

  • 1½ dl mælk
  • 2 æggeblommer
  • 50 g sukker
  • 1 tsk vanillesukker
  • 15 g Maizena majsstivelse
  • 1½ dl piskefløde

Til pynt

  • Mørk chokolade i blok

Sådan gør du
 

  • Læg sveskerne i en gryde og hæld så meget vand i gryden, at sveskerne er dækket. Bring gryden i kog og lad sveskerne simre i 5 minutter. Hæld sveskerne i en sigte og lad dem dryppe af, til de er kolde.
  • Smut mandlerne. Del marcipanen i 16 stykker og form dem til små, aflange klumper på størrelse med en mandel. Riv chokoladen fint eller brug en tyndskræller til at lave chokoladespåner med.
  • Bring mælken i kog i en lille gryde. Imens pisker du æggeblommer, sukker og vanillesukker grundigt. Sigt Maizenaen i æggemassen og bland det godt.
  • Når mælken koger, hælder du den i en tynd stråle over i skålen med æggemasse, mens du pisker godt. Hæld vanillecremen tilbage i gryden og bring den i kog under stadig omrøring. Pas på det ikke brænder på.
  • Lad cremen koge et par minutter ved svag varme. Rør godt imens. Først bruser cremen op og derefter lægger den sig og bliver tyk. Så er den færdig. Hæld vanillecremen i en skål, dæk den til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og lad den blive kold.
  • Når vanillecremen er kold, pisker du den godt igennem, så den er jævn. Pisk fløden til bløde toppe og vend den i vanillecremen lidt ad gangen. Den første fjerdedel røres grundigt i, de næste tre dele flødeskum vendes i med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af fløden.

Samling af muldvarpeskud

  • Stik en mandel ind i halvdelen af sveskerne og en klump marcipan i den anden halvdel. Der er hul i sveskerne fra udsteningen, så det går ret nemt med at putte noget andet i stedet. Tryk svesken lidt til, så fyldet bliver derinde.
  • Læg fire svesker med mandler og fire svesker med marcipan i hvert portionsglas. Fyld vanilleflødecremen i en frysepose eller en engangssprøjtepose og klip spidsen af. Fordel vanilleflødecremen ovenpå sveskerne og drys med den fintrevne chokolade.
  • Stil desserten i køleskabet indtil servering.
Tags Creme, Dessert, Flødeskum, Mandler, Marcipan, Svesker
Muldvarpeskud - en dansk dessertklassiker
Muldvarpeskud - en dansk dessertklassiker

Tags: Buffet, Creme, Dansk klassiker, Dessert, Familiefavorit, Flødeskum, Gæster, Nem opskrift, Sveske, Vanille

Previous Post: « Tunmousse i rugbrødstærter – dekorativt på frokostbordet
Next Post: Spinatboller med græskarkerner – grønne, bløde og gode »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Helle

    13. marts 2018 kl. 9:59

    Kære Lene

    Jeg er nødt til at korrigere dig. Muldvarpeskud må være endnu ældre end fra 1950’erne. Da jeg var barn i 50’erne ville min far lave muldvarpeskud, som hans mor lavede den. Dog havde han ingen opskrift, så desserten blev lavet ud fra, hvad han erindrede – sveskemos, ristet rugbrød, chokolade og flødeskum. Jeg husker ikke, om der også var kagecreme.

    Min pointe er bare, at muldvarpeskud må være betydelig ældre, da min far var født i 1918, og min farmor døde i 1945-46 (jeg ved ikke helt hvornår, da jeg aldrig har kendt hende).

    Jeg husker bare, at desserten smagte dejligt. Så mange TAK for opskriften – den skal helt sikkert prøves.

    Med venlig hilsen
    Helle Hermansen

    Svar
    • LT

      13. marts 2018 kl. 10:22

      Hej Helle:-)
      Tak for din rettelse:-) Min første indskydelse var også ældre, da der ikke er nogen “eksotiske” råvarer i, men min søgning på internettet gav intet – udover en beskrivelse på Hjemmet’s hjemmeside, hvor de skrev 50’erne.
      Måske skal jeg have fat i min mors ældgamle kogebog og se, om der er hjælp at hente i den:-)
      Tak for din hjælp og god fornøjelse med opskriften;-)
      Kh Lene

      Svar
  2. Peter Kjær

    7. juni 2018 kl. 14:07

    Hej Lene,
    Der er en opskrift på muldvarpeskud i margarinefabrikken Otto Mønsteds Kogebog “Mad og Kvadrater”, 5. oplag udgivet i 1939. Den er dog noget anderledes end din opskrift og indeholder faktisk makroner. Den er ganske simpel, her i ordret gengivelse:
    2 dl Piskefløde
    50 g Makroner
    50 g reven hokolade
    Makronerne knuses og blandes med den piskede Fløde. Lægges på et fad. Dækkes med et Lag reven Chokolade. Stilles på Is inden Serveringen

    Jeg synes jo nok, at din lyder mere spændende, men måske give makronerne en chance? Hvad med de små italienske Amaretti, der jo er lavet med rigtige mandler (fås sommetider i Lidl).

    Mange hilsner Peter

    Svar
    • Lene

      7. juni 2018 kl. 14:14

      Hej Peter:-)
      Tusind tak, så er vi i hvert fald kommet oprindelsesåret lidt nærmere:-D
      Makroner i flødeskum lyder nu heller ikke dårligt.
      Jeg tror snart, vi er ude i en ny omgang muldvarpeskud i familien.
      Amaretti er også et rigtig godt bud, og så måske et skvæt Amaretto til at udbløde sveskerne i? Har de mon mange muldvarpe i Italien? Så vi kan opfinde et italiensk muldvarpeskud? 😉
      Tak for din besked og opskriften.

      Ha’ en dejlig dag!
      Mange hilsner
      Lene

      Svar
  3. Dorit Vejlgaard

    19. september 2024 kl. 10:07

    Hej på plejehjemmet hvor jeg var i køkkenet lavede vi med sveskegrød, revet rugb. iblandet cacao, creme og flødeskum🤩😍😋😋😋

    Svar
    • Lene Tranberg

      26. september 2024 kl. 11:33

      Hej Dorit:)
      Det lyder også lækkert.
      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Vandbakkelseskagemand til fødselsdag – sådan gør du!
  • Grundopskrift på marengs – den perfekte oversigt

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme