Muldvarpeskud – en helt klassisk dessert

Muldvarpeskud er en klassisk, dansk dessert, som fik sit gennembrud i 1950’erne, hvor mandler og chokolade igen blev tilgængeligt efter krigen, og det blev muligt at købe fløde i små flasker til flødeskummet. Desserten er sandsynligvis meget ældre, men jeg har ikke kunnet finde frem til dens oprindelse. Når et muldvarpeskud er lavet rigtigt, er der tale om svesker, mandler, vanillecreme, flødeskum og revet chokolade.

Vi har diskuteret lidt frem og tilbage herhjemme, fordi det er så mange år siden, nogen af os har fået muldvarpeskud sidst, på trods af at det er min mands yndlingsdessert. Skulle der makroner i? Jeg mente nej, fordi der så ville være tale om en trifli. Jeg kunne strække mig så langt, at jeg puttede marcipan i halvdelen af sveskerne (for det smager forbistret godt), men ellers ville jeg lave den efter bogen.

Muldvarpeskud - en dansk dessertklassiker

Næste udfordring var svesker med sten, som det skal være iflg. den gamle opskrift. Muligvis smager de bedre end svesker uden sten. Jeg kan slet ikke huske, at jeg har spist svesker med sten i umindelige tider. Jeg har ikke kunnet finde dem nogen af de steder, vi plejer at handle. Og når jeg ikke kan, så gider du nok heller ikke løbe rundt og lede efter dem, vel? Opskriften er derfor med svesker uden sten.

Og så er der det med ærefrygten… Min mand har fået muldvarpeskud i sit barndomshjem. Måske ville det være besværligt eller tage lang tid at stå og putte mandler og marcipan i sveskerne? Som i: “Muldvarpeskud er en dessert, der tager evigheder at lave?” Overhovedet ikke! Jeg vil ikke påstå, at jeg har sort bælte i vanillecreme, men jeg har kogt en del af dem på det seneste. Det tager ikke mange minutter. Og de bløde, californiske svesker, man køber nu om stunder skal ikke udblødes i 7-10 timer som i gamle dage. Vi er altså ude i, at denne dessert er kommet i kassen med supernem, for det er den:-) Der skal ikke engang husblas i.

Muldvarpeskud - en dansk dessertklassiker

Traditionelt lægger man sveskerne i en bunke på et fad eller i en flad skål, fordeler cremen henover og drysser med revet chokolade. Jeg har portionsanrettet den. Primært fordi jeg så havde styr på, hvilke svesker der var med hhv. mandler og marcipan, og så alle fik lige mange af hver.

Muldvarpeskud (4 personer)

  • 32 californiske svesker uden sten
  • Vand, så det dækker
  • 16 mandler
  • 40 g marcipan

Vanillecreme

  • 1½ dl. mælk
  • 2 æggeblommer
  • 50 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 15 g Maizena majsstivelse
  • 1½ dl. piskefløde

Til pynt

  • Mørk chokolade i blok

Læg sveskerne i en gryde og hæld så meget vand i gryden, at sveskerne er dækket. Bring gryden i kog og lad sveskerne simre i 5 minutter. Hæld sveskerne i en sigte og lad dem dryppe af, til de er kolde.

Smut mandlerne. Del marcipanen i 16 stykker og form dem til små, aflange klumper på størrelse med en mandel. Riv chokoladen fint eller brug en tyndskræller til at lave chokoladespåner med.

Bring mælken i kog i en lille gryde. Imens pisker du æggeblommer, sukker og vanillesukker grundigt. Sigt Maizenaen i æggemassen og bland det godt.

Når mælken koger, hælder du den i en tynd stråle over i skålen med æggemasse, mens du pisker godt. Hæld vanillecremen tilbage i gryden og bring den i kog under stadig omrøring. Pas på det ikke brænder på.

Muldvarpeskud - en dansk dessertklassiker

Lad cremen koge et par minutter ved svag varme. Rør godt imens. Først bruser cremen op og derefter lægger den sig og bliver tyk. Så er den færdig. Hæld vanillecremen i en skål, dæk den til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og lad den blive kold.

Når vanillecremen er kold, pisker du den godt igennem, så den er jævn. Pisk fløden næsten stiv og vend den i vanillecremen lidt ad gangen. Den første fjerdedel røres grundigt i, de næste tre dele flødeskum vendes i med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af fløden.

Samling af dine muldvarpeskud

Stik en mandel ind i halvdelen af sveskerne og en klump marcipan i den anden halvdel. Der er hul i sveskerne fra udsteningen, så det går ret nemt med at putte noget andet i stedet. Tryk svesken lidt til, så fyldet bliver derinde.

Muldvarpeskud - en dansk dessertklassiker

Læg fire svesker med mandler og fire svesker med marcipan i hvert portionsglas. Gør dig selv den tjeneste at fylde vanilleflødecremen i en frysepose eller en engangssprøjtepose og klip spidsen af. Det gør det meget nemmere at få cremen i glassene, uden at du spilder på glassets sider. Fordel vanilleflødecremen ovenpå sveskerne og drys med den fintrevne chokolade.

Stil desserten i køleskabet indtil servering.

Hvis du mangler inspiration til andre desserter, skulle du kaste et blik på oversigten på siden her.

2 Replies to “Muldvarpeskud – en helt klassisk dessert”

  1. Kære Lene

    Jeg er nødt til at korrigere dig. Muldvarpeskud må være endnu ældre end fra 1950’erne. Da jeg var barn i 50’erne ville min far lave muldvarpeskud, som hans mor lavede den. Dog havde han ingen opskrift, så desserten blev lavet ud fra, hvad han erindrede – sveskemos, ristet rugbrød, chokolade og flødeskum. Jeg husker ikke, om der også var kagecreme.

    Min pointe er bare, at muldvarpeskud må være betydelig ældre, da min far var født i 1918, og min farmor døde i 1945-46 (jeg ved ikke helt hvornår, da jeg aldrig har kendt hende).

    Jeg husker bare, at desserten smagte dejligt. Så mange TAK for opskriften – den skal helt sikkert prøves.

    Med venlig hilsen
    Helle Hermansen

    1. Hej Helle:-)
      Tak for din rettelse:-) Min første indskydelse var også ældre, da der ikke er nogen “eksotiske” råvarer i, men min søgning på internettet gav intet – udover en beskrivelse på Hjemmet’s hjemmeside, hvor de skrev 50’erne.
      Måske skal jeg have fat i min mors ældgamle kogebog og se, om der er hjælp at hente i den:-)
      Tak for din hjælp og god fornøjelse med opskriften;-)
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *