• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Aftensmad / Croque Madame eller -Monsieur – den klassiske parisertoast

Croque Madame eller -Monsieur – den klassiske parisertoast

26. marts 2021 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Når vi ikke kan komme til Paris, må Paris komme til os, ikke? Der går stadig lang tid, før vi kan sidde på en fransk fortovscafé og nyde en croque Madame sammen med et glas vin eller øl. Derfor skal du lave dem derhjemme, for det er slet ikke svært.

Croque Madame udvalgt billede Bagvrk.dk

Croque Madame eller Croque Monsieur?

Der er tale om næsten samme ret, men der er en stor forskel, nemlig spejlægget. Hvis du har svært ved at skelne dem fra hinanden, skal du bare huske på, at kvinden er den med æggene;-) Så glemmer du det aldrig igen.

Parisertoasten er simpel i sin opbygning, men er en himmerigsmundfuld, når den er lavet rigtigt:

  • To skiver godt brød smørristes på panden.
  • Begge skiver smøres med en blanding af creme fraiche, revet ost og dijonsennep.
  • Der lægges skiver af en god skinke imellem brødskiverne.
  • Brødene gratineres i ovnen, mens du steger spejlæggene. Du spejler naturligvis æggene, som du bedst kan li’ dem.
Croque Madame før gratinering parisertoast Bagvrk.dk

Du skal ikke være mesterkok for at lave en god croque madame eller -monsieur, men du skal ikke lave dem i en toaster. Brødene skal gratineres i ovnen. Punktum;-) Server en grøn salat til, og du har et helt måltid.

Er du i det franske hjørne, kan jeg også anbefale min opskrift på ratatouille.

Croque Monsieur Bagvrk.dk

Den bedste Croque Madame i Paris

Måske var det ikke verdens bedste Croque Madame, men lejligheden var en ganske særlig<3

Jeg havde inviteret min mand på bryllupsrejse til Paris, uden at han vidste noget om det. Jeg havde talt med hans chef og havde spurgt ham fri. (De havde endda sat en (fiktiv) dårlig vagt på hans arbejdsskema i den uge, for at han ikke skulle få mistanke.)

Der var bestilt hotel og nyt visakort. Jeg havde planlagt, hvad vi skulle se. Bestilt tid til Eiffeltårnet. Børnene skulle være hos deres “andre forældre”. Altsammen uden, at Morten vidste noget om det.

På bryllupsaftenen rejste jeg mig for at holde tale og talte om vores sang, ‘Fly me to the moon’. Vi kunne ikke flyve til månen, men jeg ville gerne stå sammen med ham og se ud over byernes by. På mandag. I Paris. – Der gik et øjeblik, før det gik op for ham, at jeg mente det, men han sagde naturligvis ja<3

En af dagene i Paris sad vi udenfor en restaurant på Montmartre (når du står foran Sacre Coeur, skal du gå til venstre og ned ad den første gade til venstre), hvor de serverede Guinness (min yndlingsøl) til min Croque Madame. August måned er pænt varm i Paris…

Croque Madame parisertoast Bagvrk.dk

Versælææs?

Ved et af nabobordene sad fire amerikanere, som var på Europarundtur. Akkurat som man ser det på film: To dage i Polen (for der stammede deres familier fra, så de skulle se begge steder), en dag i London, før de tog nattoget til Paris. Vi mødte dem ved frokosttid, og om eftermiddagen skulle de lige nå at se ‘the Louvre and the Versælææs’. Gæt et sted. (Altså, Versailles.) Næste dag skulle de videre til Firenze og Rom…

Siden da har Versailles heddet Versælææs hos os. – Når der ikke er andre end os, der hører det, for man skulle jo nødig tro, at vi ikke kan finde ud af at udtale det, vel? 🙂

Vi brugte selv en hel dag ved Versailles, hvor Morten romantisk og opfyldt af taknemmelighed over bryllupsrejsen roede mig både op og ned ad Le Grand Canal.

Tilbage på sporet af opskriften. Du får nemlig mit bud på den bedste Croque Madame lige her:

Croque Madame udvalgt billede Bagvrk.dk

Croque Madame eller Croque Monsieur

Den klassiske parisertoast med eller uden spejlæg.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Samlet tid 20 minutter min
Ret Aftensmad, Frokost
Køkken Fransk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 8 skiver godt brød (fx godt, groft toastbrød eller surdejsbrød)
  • Smør til stegning
  • 200 g creme fraiche 38%
  • 2 spsk dijonsennep
  • 200 g revet ost (gruyere, emmentaler eller mozzarella)
  • Flagesalt og friskkværnet peber
  • 8 skiver landskinke
  • 4 æg, str. M/L til Croque Madame
  • Frisk timian til pynt

Sådan gør du
 

  • Tænd ovnen på 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt en bageplade ind midt i ovnen, så den bliver varm sammen med ovnen.
  • Rist brødskiverne på begge sider i smør på en pande. Læg dem på et stykke bagepapir.
  • Bland creme fraiche, dijonsennep og revet ost og fordel det på brødskiverne. Smør det ud med en kniv i et jævnt lag.
  • Fordel skinken ovenpå fire brødskiver og læg resten af brødene på som låg med ostesiden opad. Drys med lidt flagesalt og friskkværnet peber.
  • Lad bagepapiret glide ind på den varme bageplade i ovnen og gratiner brødene i ca. 10 minutter, til de er let gyldne på toppen. Imens steger du spejlæggene, hvis det skal være Croque Madame.
  • Læg et spejlæg ovenpå hver toast, drys med lidt salt og peber og pynt med frisk timian.

Noter

Server en grøn salat til din Croque Madame eller Croque Monsieur. 
Tags Brunch, Klassisk, Supernem

Tags: Aftensmad, Æg, Brunch, Creme fraiche, Familiefavorit, Fransk, Hverdagsmad, Klassiker, Nem opskrift, Ost, Sennep

Previous Post: « Mæskbrød – et groft brød med rester fra ølbrygning
Next Post: Cannelloni med kødsauce – pastarør gratineret i ovnen »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Marianne

    27. marts 2021 kl. 8:54

    Hej Lene. Et sjovt tilfælde. Vi fik i aftes croque madame efter en opskrift meget lig din. Det var alletiders måltid. Jeg har gemt din opskrift til næste gang

    Svar
    • Lene Tranberg

      27. marts 2021 kl. 8:55

      Hej Marianne:-)
      Det er en gudespise, hvis man laver den sådan her:-)
      Ha’ en dejlig lørdag!

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kald Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kalder det pesto!

I stedet for at rive håret ud over det grønne mylder i bedene, så lav en skøn, grøn pesto med skvalderkål.

Den smager fantastisk og er så nem, at du (næsten) vil ønske, du havde mere ukrudt.

Swipe i billederne for at få opskriften🌱

#bagvrk #skvalderkål #ukrudtmedformål #pestoelskere #hjemmelavetpesto #ukrudtsbekæmpelse #ukrudt
Jeg er ked af at sige det… Men det er rigtigt🔨
Du må hellere like den her video. Bare for at være på den sikre side😉😂

Følg med for flere gode bagetips♥️

#allekanbage #forensikkerhedsskyld #bagvrk #bagetips #goderåd
Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖 Dejen Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖
Dejen er blød og levende under hænderne. Den kræver tålmodighed – og belønner dig med sprød skorpe og en krumme fuld af store, smukke huller.

Jeg elsker, når brødet syder, idet det rammer det varme bagestål, og når dampen hjælper med at løfte skorpen lige det sidste.

I dag deler jeg min opskrift med dig – så du kan bage dine egne ciabattabrød derhjemme.
Hurtigt eller koldhævet, smagfuldt og lige til at dyppe i god olivenolie.

🥖Gem opskriften, hvis du også elsker brød med karakter – og fortæl mig, hvis du kaster dig ud i det!🥖

#ciabatta #hjemmebag #hulletkrumme #langtidshævet #sprødskorpe #brødbagning #bageglæde #crumbshot #allekanbage #bagvrk #coilfold #brødbagning #sandwichbrød
Har du også prøvet at bage et brød, der var… Har du også prøvet at bage et brød, der var… mere kompakt end kønt?
Så er det tid til at møde coil fold!

Det lyder lidt som noget, man laver i fitnesscentret – men det er bare en supernem teknik, der hjælper din dej med at holde på luften.

Løft, fold, drej – og lad boblerne gøre arbejdet.
Resultatet? Et brød med huller, du næsten kan gemme smør i.

Gem reelen, så du har den klar næste gang, du bager – og send den til en bageven, der også fortjener luft i krummen!

#bagvrk #bagvrkstips #bagetips #coils #coilfold #bagetips #hjemmebag #brødmedkrumme #godebageråd #lufthulleribrød #bagtmedkærlighed #bagværk #brødtips #brødbagning #bagværkbagtmednærvær #godtbrød #godkrumme #allekanbage #hjemmebagt #bageglæde
Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, får et pust damp – og kommer ud med den perfekte, hullede krumme. 
Den fulde opskrift deler jeg her på Instagram på onsdag!

#allekanbage #bagvrk #hjemmebagt #hjemmebag #bageglæde #bagværk #nemopskrift #bagvrk #madbrød #ciabatta #brød #gærdej #brødbagning #brødtid #italienskbrød #sprødskorpe #hulletkrumme #homemadebread #breadlovers #crumbshot #bakingfromscratch
En hvedebølge med varme hveder – fordi vi alles En hvedebølge med varme hveder – fordi vi allesammen har brug for lidt gær-terapi (og smør under hagen).

Mine hveder er høje, luftige og smørvenlige – og de har lige præcis nok fuldkorn til, at man kan kalde dem “fornuftige” (uden at det går ud over smagen)😅

Opskriften sidder lige i skabet – og hvis du aldrig har bagt dine egne hveder før, så lover jeg, at du bliver omvendt ved første bid!

Find opskriften i dagens slides – og husk at bage rigeligt. De smager endnu bedre dagen efter, ristet og med iskoldt smør.

#allekanbage #bagvrk #hvedebølge #varmehveder #storebededag #bageglæde #hjemmebag #gærdej #brødelskere #bagningmedhjertet #danskbagværk #tandsmør #fuldkornmedfølelse #hjemmebagt #bagværk #lækkersulten #nårduelskeratbage #dansktradition
“Er det en tærte – eller et patchworktæppe?”😍

Rabarbersæsonen er her, og det betyder tærter i smukke mønstre og med masser af smag.

Denne zigzag-rabarbertærte kræver ikke meget af dig – men belønningen er sprød, sød, syrlig og så pæn, at du næsten ikke kan nænne at spise den. (Næsten…)

Swipe for opskrift, tip til den perfekte mørdej, og hvordan du nemt lægger et zigzag mønster, som imponerer både svigermor og Instagram.

Har du rabarber i haven – eller en nabo, du kan charmere?😉

#bagvrk #rabarbertærte #zigzagmønster #hjemmebag #rabarberlykke #bageglæde #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #tærte #bagværkbagtmednærvær #lækkerier #lækkersulten #kageglad #kagesulten
Bagvrks små tips – Stor forskel #02 Kniven er Bagvrks små tips – Stor forskel #02 
Kniven er fin.
Men den har det med at gå sine egne veje, når man skal skære en lagkagebund i flere, så de både bliver bulede og skæve🙈

Derfor bruger jeg… sytråd. Jep, helt almindelig sytråd!
Skær en rille hele vejen rundt med en brødkniv, læg tråden i, kryds enderne og træk.
Så får du et snit, der er lige så skarpt som din svigermors tunge.

Det er nemt. Det er præcist. Og du føler dig som en kage-ninja.

Gem det her trick – og del det med en, der altid kæmper med skæve bunde!

#bagvrk #lagkagebunde #kagetips #bagetips #bagvrkssmåtipsstorforskel #sytrådstrick #kagehack #kagetipsmedkant #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #lækkersulten #bagværk #lækkerier #bagning #kagesulten #lagkage
Bagvrks små tips – Stor forskel #01 Sådan tril Bagvrks små tips – Stor forskel #01
Sådan triller du flotte boller af en klistret dej👌🏻😃

Du har lavet en lækker, blød dej – men den hænger fast i både hænder og bord, når du skal forme boller😅

Mit trick? Dyp hænderne let i en smule smagsneutral olie – så slipper dejen nemt, og du får smukke, ensartede boller uden at tilsætte ekstra mel.

Et lille tip, der gør en stor forskel – og som du måske ikke vidste, du manglede💡😉

Vil du hellere se det i praksis? Så find min reel med små tips #01😉

Gem tippet til næste gang du bager – og del det med én, der også elsker hjemmebag.

#allekanbage #bagetip #bagetips #bagvrk #boller #gærdej #hjemmebag #bagtmedkærlighed #bageliv #bagelyst #brødelskere #bakefromscratch #bakinghack #bakebetter #diybaking #brødtip #bageråd #hjemmebagt #bagvrksbageskole #bageskole
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Syrensirup – supernem opskrift til drinks…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Marcipansnegle – bagt i bradepande –…
  • Rugbrød uden surdej – blødt og lækkert rugbrød med gær
  • Gulerodskage – den bedste opskrift på en nem kage
  • Københavnerbirkes eller thebirkes? Nem opskrift trin…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme