• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Aftensmad / Croque Madame eller -Monsieur – den klassiske parisertoast

Croque Madame eller -Monsieur – den klassiske parisertoast

26. marts 2021 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Når vi ikke kan komme til Paris, må Paris komme til os, ikke? Der går stadig lang tid, før vi kan sidde på en fransk fortovscafé og nyde en croque Madame sammen med et glas vin eller øl. Derfor skal du lave dem derhjemme, for det er slet ikke svært.

Croque Madame udvalgt billede Bagvrk.dk

Croque Madame eller Croque Monsieur?

Der er tale om næsten samme ret, men der er en stor forskel, nemlig spejlægget. Hvis du har svært ved at skelne dem fra hinanden, skal du bare huske på, at kvinden er den med æggene;-) Så glemmer du det aldrig igen.

Parisertoasten er simpel i sin opbygning, men er en himmerigsmundfuld, når den er lavet rigtigt:

  • To skiver godt brød smørristes på panden.
  • Begge skiver smøres med en blanding af creme fraiche, revet ost og dijonsennep.
  • Der lægges skiver af en god skinke imellem brødskiverne.
  • Brødene gratineres i ovnen, mens du steger spejlæggene. Du spejler naturligvis æggene, som du bedst kan li’ dem.
Croque Madame før gratinering parisertoast Bagvrk.dk

Du skal ikke være mesterkok for at lave en god croque madame eller -monsieur, men du skal ikke lave dem i en toaster. Brødene skal gratineres i ovnen. Punktum;-) Server en grøn salat til, og du har et helt måltid.

Er du i det franske hjørne, kan jeg også anbefale min opskrift på ratatouille.

Croque Monsieur Bagvrk.dk

Den bedste Croque Madame i Paris

Måske var det ikke verdens bedste Croque Madame, men lejligheden var en ganske særlig<3

Jeg havde inviteret min mand på bryllupsrejse til Paris, uden at han vidste noget om det. Jeg havde talt med hans chef og havde spurgt ham fri. (De havde endda sat en (fiktiv) dårlig vagt på hans arbejdsskema i den uge, for at han ikke skulle få mistanke.)

Der var bestilt hotel og nyt visakort. Jeg havde planlagt, hvad vi skulle se. Bestilt tid til Eiffeltårnet. Børnene skulle være hos deres “andre forældre”. Altsammen uden, at Morten vidste noget om det.

På bryllupsaftenen rejste jeg mig for at holde tale og talte om vores sang, ‘Fly me to the moon’. Vi kunne ikke flyve til månen, men jeg ville gerne stå sammen med ham og se ud over byernes by. På mandag. I Paris. – Der gik et øjeblik, før det gik op for ham, at jeg mente det, men han sagde naturligvis ja<3

En af dagene i Paris sad vi udenfor en restaurant på Montmartre (når du står foran Sacre Coeur, skal du gå til venstre og ned ad den første gade til venstre), hvor de serverede Guinness (min yndlingsøl) til min Croque Madame. August måned er pænt varm i Paris…

Croque Madame parisertoast Bagvrk.dk

Versælææs?

Ved et af nabobordene sad fire amerikanere, som var på Europarundtur. Akkurat som man ser det på film: To dage i Polen (for der stammede deres familier fra, så de skulle se begge steder), en dag i London, før de tog nattoget til Paris. Vi mødte dem ved frokosttid, og om eftermiddagen skulle de lige nå at se ‘the Louvre and the Versælææs’. Gæt et sted. (Altså, Versailles.) Næste dag skulle de videre til Firenze og Rom…

Siden da har Versailles heddet Versælææs hos os. – Når der ikke er andre end os, der hører det, for man skulle jo nødig tro, at vi ikke kan finde ud af at udtale det, vel? 🙂

Vi brugte selv en hel dag ved Versailles, hvor Morten romantisk og opfyldt af taknemmelighed over bryllupsrejsen roede mig både op og ned ad Le Grand Canal.

Tilbage på sporet af opskriften. Du får nemlig mit bud på den bedste Croque Madame lige her:

Croque Madame udvalgt billede Bagvrk.dk

Croque Madame eller Croque Monsieur

Den klassiske parisertoast med eller uden spejlæg.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Samlet tid 20 minutter min
Ret Aftensmad, Frokost
Køkken Fransk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 8 skiver godt brød (fx godt, groft toastbrød eller surdejsbrød)
  • Smør til stegning
  • 200 g creme fraiche 38%
  • 2 spsk dijonsennep
  • 200 g revet ost (gruyere, emmentaler eller mozzarella)
  • Flagesalt og friskkværnet peber
  • 8 skiver landskinke
  • 4 æg, str. M/L til Croque Madame
  • Frisk timian til pynt

Sådan gør du
 

  • Tænd ovnen på 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt en bageplade ind midt i ovnen, så den bliver varm sammen med ovnen.
  • Rist brødskiverne på begge sider i smør på en pande. Læg dem på et stykke bagepapir.
  • Bland creme fraiche, dijonsennep og revet ost og fordel det på brødskiverne. Smør det ud med en kniv i et jævnt lag.
  • Fordel skinken ovenpå fire brødskiver og læg resten af brødene på som låg med ostesiden opad. Drys med lidt flagesalt og friskkværnet peber.
  • Lad bagepapiret glide ind på den varme bageplade i ovnen og gratiner brødene i ca. 10 minutter, til de er let gyldne på toppen. Imens steger du spejlæggene, hvis det skal være Croque Madame.
  • Læg et spejlæg ovenpå hver toast, drys med lidt salt og peber og pynt med frisk timian.

Noter

Server en grøn salat til din Croque Madame eller Croque Monsieur. 
Tags Brunch, Klassisk, Supernem

Tags: Aftensmad, Æg, Brunch, Creme fraiche, Familiefavorit, Fransk, Hverdagsmad, Klassiker, Nem opskrift, Ost, Sennep

Previous Post: « Mæskbrød – et groft brød med rester fra ølbrygning
Next Post: Cannelloni med kødsauce – pastarør gratineret i ovnen »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Marianne

    27. marts 2021 kl. 8:54

    Hej Lene. Et sjovt tilfælde. Vi fik i aftes croque madame efter en opskrift meget lig din. Det var alletiders måltid. Jeg har gemt din opskrift til næste gang

    Svar
    • Lene Tranberg

      27. marts 2021 kl. 8:55

      Hej Marianne:-)
      Det er en gudespise, hvis man laver den sådan her:-)
      Ha’ en dejlig lørdag!

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvad er det første ord, du får øje på? ☀️⛱️😎

#sommersjov #sudoku #godsommer
Den italienske dessert, der altid imponerer 🇮🇹
Tiramisu er blød, luftig og fuld af smag - og med min udførlige opskrift får du den helt rigtige balance mellem kaffe, marsala og mascarpone.

Den er nem at lave, kan fryses og bliver kun bedre af at trække natten over.

Swipe gennem karrusellen og se, hvordan du lykkes med den klassiske dessert - uden at stå med smattede kager eller skilt creme.

♥️ Gem opslaget, så du altid har opskriften ved hånden - og del det gerne med en, der fortjener en skefuld italiensk lykke😉

#tiramisu #nemopskrift
Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge kagerullen:
Flammkuchen! (Som jo ikke er en rigtig pizza, vel?)
(Uden hævemiddel = ingen risiko for at ødelægge lufthullerne.)

Alle andre gange?
Kagerullen bliver i skuffen, og du former pizzaerne med hænderne🙌🏻🫶🏻
Ellers kommer jeg efter dig - med min marmorkagerulle til en alvorlig snak 😅

Find opskriften i et tidligere opslag👌🏻

#flammkuchen #pizzaregler #kagerullenbliveriskuffen #allekanbage #bagvrk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #aftensmad #aftensmadinspiration #kagerullen #lækkersulten #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne vandbakkelser og en dej, der nægtede at hæve😅

Men nu har jeg knækket koden og deler alle mine bedste opskrifter og tips her og på Bagvrk.dk.

Så du (forhåbentlig) slipper for at begå de samme fejl👌🏻

Følg med, hvis du også elsker duften af hjemmebag - og gerne vil lykkes hver gang♥️

#allekanbage #bagvrk #succesikøkkenet #bageglæde #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #nemmeopskrifter
Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕 Flammkuch Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕
Flammkuchen er den eneste pizzadej, der skal rulles tyndt ud – og gerne helt ud over kanten.

Fyldet? Creme fraiche, løg, bacon og emmentaler. Det bliver ikke mere klassisk – eller lækkert!

Gem den, og send den til en, du gerne vil dele den med 😍

#kagerullevenlig #flammkuchenelskere #sprødpizza #flammkuchen #tarteflambée #nemaftensmad #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #allekanbage #bagvrk
God karma til alle - undtagen dig, der skriver ops God karma til alle - undtagen dig, der skriver opskrifter uden at skrive, om det er varmluft eller over-/undervarme😉

Alle mine opskrifter er testet i en almindelig ovn, og jeg skriver ALTID, hvad ovnen skal indstilles på, så du aldrig skal gætte dig frem eller være i tvivl😊

Rigtig god bagelyst🥐

#allekanbage #bagvrk #bageglæde #bagværk #bagvrkssmåtipsstorforskel
Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️ Her finder d Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️

Her finder du:
🥐 Gennemtestede opskrifter. 
💡 Små tips, der gør en stor forskel. 
😃 Masser af bageglæde. 

Følg med, hvis du også elsker duften af nybagt brød og kage i køkkenet og gerne vil have succes med dine bageprojekter. HVER gang👌🏻😉

#allekanbage #bagvrk #bagværk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #nemmeopskrifter
Sådan tænder du et godt bål🔥 Her er opslage Sådan tænder du et godt bål🔥

Her er opslaget, som du skal gemme, så du er klar til Skt. Hans i morgen og alle de andre aftener, hvor du gerne vil vise, at du er en sand bålmester💪🏻🔥

🔥 Lad være med at bruge tændvæsker til at starte bålet😉 Det er pivfarligt!

🔥 Lav dine egne optændingsblokke af vatrondeller, som du dypper i stearin (fx et fyrfadslys uden alukappe, som du lader smelte i en underkop). Riv små flænger i kanten på den størknede vatrondel og sæt ild til den. 

🔥 Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.

🔥 Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.

Huskede du at gemme opslaget?

#bålihaven #bål #skthans #skthansaften #skthansbål #midsommer #midsommar #sommer #sommeraften #engangspejder #hygge #havehygge #havedrømme #bålhygge #iminhave #bagvrkshave
Lavendelsaft smager blødt, sødt og krydret👌🏻🩷 Til gengæld har det en syret, næsten selvlysende, pink farve😍

Forestil dig de endeløse, duftende lavendelmarker i Sydfrankrig. Hvis du så forestiller dig duften i de mange souvenirbutikker med sæber og cremer, tager du FULDSTÆNDIG FEJL😃

Lavendelsaft er helt sin egen, men den smager hverken parfumeret eller “sæbeagtigt”😶‍🌫️

Det er nemt at lave saften, så du kan overraske med en saft, som ingen andre har smagt☺️😉 
Swipe blot for opskriften, hvor du også får opskriften på at lave resterne til likør👉🏻🩷

Hvem ville du servere lavendelsaft for i varmen?😅🩷

#lavendelsaft #lavenderlemonade #lavendel #lavendula #hjemmelavetsaft #saft #sommerdrik #bagvrkssaft #bagvrksdrikke #sommerstemning #lavendelduft #lavendler #gemsmagenafsommer #sommerhygge #sommerdrinks #bagvrksdrinks #madblog #bageblog #madblogger #nemmeopskrifter #opskrift #bagvrkshave #havedrømme #iminhave
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Gulerodsboller med kærnemælk og chia – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Hvidløgsmarinerede rejer – en nem opskrift til…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme