• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Stollen – et tysk julebrød med smagen af jul i hver eneste bid. Prøv den nemme opskrift

Stollen – et tysk julebrød med smagen af jul i hver eneste bid. Prøv den nemme opskrift

6. december 2022 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Smagen af hele julen samlet i ét brød. Det tyske julebrød Stollen, Christstollen eller på dansk julestollen minder meget om sin sønderjyske søster, Kløben. Det er et smagfuldt brød med tørret frugt, krydderier og ikke mindst marcipan.

Stollen udvalgt billede højt Bagvrk.dk kløben

Stollen

Vi har købt og spist vores del af Stollen, når vi har besøgt Berlin op til jul. Der er mange varianter. I nogle brød ligger marcipanen som en spiral i brødet, i andre er det æltet ind i dejen og endelig ligger marcipanen oftest som en pølse i brødet som her.

Selve dejen er blød og fyldt med smør, æg og sukker. Hævetiden er lidt længere pga den fede dej, men samtidig får krydderierne lov at udvikle smag, så brødet smager himmelsk. Dejen tilsættes udblødte rosiner, syltet appelsinskal og hakkede mandler efter første hævning.

Stollen snit Bagvrk.dk

Efter bagning prikkes overfladen med et grillspyd, før dit brød pensles med smeltet smør og drysses rundhåndet med flormelis. Altså, virkelig meget flormelis. Nogle steder dyppes brødet i et kar med smeltet smør, før det vendes rundt i flormelis, så det er dækket på alle sider.

Stollen krumme Julestollen Kløben Bagvrk.dk

Holdbarhed og indpakning

Et Stollen holder sig fint i flere dage. Det smager allerbedst, når det er lunt, så det kan anbefales at lægge brødet på brødristeren et øjeblik. Ikke så det får en sprød skorpe, men blot så det bliver blødt og lunt.

Når du skærer af dit brød, så del det på midten og skær skiver derfra. Det forlænger holdbarheden, fordi de to ender skubbes sammen, før du pakker brødet ind igen. Hvis et Stollen skæres fra enden, vil der hele tiden være en åben skive, så brødet udtørres derfra.

Pak brødet ind i et stykke bagepapir og derefter en stor frysepose eller husholdningsfilm. Det holder på fugtigheden (og flormelisen).

Julestollen kan selvfølgelig også fryses ned, hvis du ikke spiser det indenfor en uges tid.

Stollen julestollen julebrød Bagvrk.dk

Det optimale at servere sammen med en skive julebrød er portvinsgløgg eller et glas tysk appelsinpunch.

Du finder den samlede oversigt over mine juleopskrifter her.

Stollen udvalgt billede tysk christstollen kløben Bagvrk.dk

Stollen

Det tyske julebrød Stollen er fyldt med tørrede frugter og masser af smag.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 25 minutter min
Tilb. tid 24 minutter min
Hævetid 2 timer t 15 minutter min
Samlet tid 3 timer t 4 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk, Tysk
Antal 2 stk.

Ingredienser
  

Til iblødsætning

  • 100 g rosiner
  • 50 g korender
  • 50 g sultanas (eller i alt 200 g rosiner)
  • 3 spsk cognac eller brandy (eller appelsinsaft)

Dejen

  • 1½ dl lunken mælk, max 37°
  • 25 g gær
  • 100 g sukker
  • 1 æg, str. M/L
  • 450 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • ½ tsk stødt kanel
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • ¼ tsk stødte nelliker
  • ¼ tsk revet muskatnød
  • 150 g blødt smør, stuetemperatur

Fyld i øvrigt

  • 100 g syltet appelsinskal
  • 50 g hakkede mandler
  • 400 g marcipan

Pensling og drys

  • 50 g smeltet smør
  • Flormelis

Sådan gør du
 

  • Hæld rosiner, korender og sultanas i en skål og vend dem med cognac. Dæk skålen til og lad det trække, indtil dejen har hævet første gang.
  • Opløs gæren i den lune mælk. Tilsæt æg og sukker. Bland mel og krydderier, før ⅔ af melet æltes ind i dejen.
  • Tilsæt smør og ælt igen, indtil der ikke er mere synligt smør. Tilsæt resten af melet og ælt dejen ved lav-medium hastighed, til den er blank og smidig. Det tager ca. 15 minutter.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. en time.
  • Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, drænes rosinerne i en sigte, så overskydende cognac løber fra. (Drik det bare. Det er en af fordelene ved at bage;-))
  • Ælt rosiner, appelsinskal og hakkede mandler godt ind i dejen. Det kan gøres i røremaskinen eller i hånden på bordet.
  • Tril marcipanen til en lang pølse, ca. 38 cm lang og 3 cm tyk. Del den i to lige store stykker.
  • Del dejen i to og tryk hver del ud til et kvadrat på ca. 21×21 cm på et let meldrysset bord. Du kan godt rulle det ud med en kagerulle, men det er lige så nemt at forme det med hænderne.
    Marcipan lægges midt på dej til stollen Bagvrk.dk
  • Læg en marcipanpølse midt på hver dej. Fold siderne 2 cm ind, før dejen foldes helt henover marcipanen. Tryk dejen til – også i enderne, så marcipanen er helt dækket.
    Siderne foldes om på stollen Bagvrk.dk
  • Læg de to Stollen på en bageplade klargjort med bagepapir. Dæk dem til med en opklippet frysepose og derefter et tørt viskestykke. Lad dem hæve et lunt sted i ca. 1¼ time.
    Dejen foldes henover marcipan på stollen Bagvrk.dk
  • Imens varmes ovnen op til 230° (alm. ovn, ikke varmluft) med fx en støbejernstallerken i bunden af ovnen.
    Mens ovnen varmes op, kan smørret til penslingen smeltes i en ovnfast skål, sat ind i bunden af ovnen. Tag det ud, når det er smeltet.
  • Dæmp varmen til 210° og sæt bagepladen ind i nederste tredjedel af ovnen. Hæld ¼ dl vand i støbejernstallerkenen i bunden af ovnen til at skabe damp og luk straks ovnlågen.
  • Bag Stollen i ca. 24 minutter. Når pladen tages ud, dækkes brødene til med et tørt viskestykke og afkøles i 5 minutter.
  • Prik brødene overalt med et grillspyd og pensl dem med det smeltede smør. Drys rundhåndet med flormelis gennem en sigte, først på undersiden af brødet og derefter på oversiden.

Noter

Stollen pakkes ind i et stykke bagepapir og derefter i en frysepose for at forlænge holdbarheden. Det opbevares ved stuetemperatur.
Brødet er fryseegnet i op til 2 måneder.
Tags Jul, Julebag, Mandler, Marcipan, Rosiner
Følg mig på Instagram.

Tags: Familiefavorit, Gær, Gærbrød, Gærdej, Gærkage, Jul, Julebag, Juleopskrift, Mandler, Marcipan, Nem opskrift, Rosiner, Tysk

Previous Post: « Julemarengs – få inspiration til de mange varianter: Søde, sprøde og helt uimodståelige
Next Post: Julescones – krydrede scones pyntet som juletræer – spred julehygge for familien »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvad er det første ord, du får øje på? ☀️⛱️😎

#sommersjov #sudoku #godsommer
Den italienske dessert, der altid imponerer 🇮🇹
Tiramisu er blød, luftig og fuld af smag - og med min udførlige opskrift får du den helt rigtige balance mellem kaffe, marsala og mascarpone.

Den er nem at lave, kan fryses og bliver kun bedre af at trække natten over.

Swipe gennem karrusellen og se, hvordan du lykkes med den klassiske dessert - uden at stå med smattede kager eller skilt creme.

♥️ Gem opslaget, så du altid har opskriften ved hånden - og del det gerne med en, der fortjener en skefuld italiensk lykke😉

#tiramisu #nemopskrift
Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge kagerullen:
Flammkuchen! (Som jo ikke er en rigtig pizza, vel?)
(Uden hævemiddel = ingen risiko for at ødelægge lufthullerne.)

Alle andre gange?
Kagerullen bliver i skuffen, og du former pizzaerne med hænderne🙌🏻🫶🏻
Ellers kommer jeg efter dig - med min marmorkagerulle til en alvorlig snak 😅

Find opskriften i et tidligere opslag👌🏻

#flammkuchen #pizzaregler #kagerullenbliveriskuffen #allekanbage #bagvrk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #aftensmad #aftensmadinspiration #kagerullen #lækkersulten #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne vandbakkelser og en dej, der nægtede at hæve😅

Men nu har jeg knækket koden og deler alle mine bedste opskrifter og tips her og på Bagvrk.dk.

Så du (forhåbentlig) slipper for at begå de samme fejl👌🏻

Følg med, hvis du også elsker duften af hjemmebag - og gerne vil lykkes hver gang♥️

#allekanbage #bagvrk #succesikøkkenet #bageglæde #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #nemmeopskrifter
Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕 Flammkuch Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕
Flammkuchen er den eneste pizzadej, der skal rulles tyndt ud – og gerne helt ud over kanten.

Fyldet? Creme fraiche, løg, bacon og emmentaler. Det bliver ikke mere klassisk – eller lækkert!

Gem den, og send den til en, du gerne vil dele den med 😍

#kagerullevenlig #flammkuchenelskere #sprødpizza #flammkuchen #tarteflambée #nemaftensmad #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #allekanbage #bagvrk
God karma til alle - undtagen dig, der skriver ops God karma til alle - undtagen dig, der skriver opskrifter uden at skrive, om det er varmluft eller over-/undervarme😉

Alle mine opskrifter er testet i en almindelig ovn, og jeg skriver ALTID, hvad ovnen skal indstilles på, så du aldrig skal gætte dig frem eller være i tvivl😊

Rigtig god bagelyst🥐

#allekanbage #bagvrk #bageglæde #bagværk #bagvrkssmåtipsstorforskel
Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️ Her finder d Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️

Her finder du:
🥐 Gennemtestede opskrifter. 
💡 Små tips, der gør en stor forskel. 
😃 Masser af bageglæde. 

Følg med, hvis du også elsker duften af nybagt brød og kage i køkkenet og gerne vil have succes med dine bageprojekter. HVER gang👌🏻😉

#allekanbage #bagvrk #bagværk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #nemmeopskrifter
Sådan tænder du et godt bål🔥 Her er opslage Sådan tænder du et godt bål🔥

Her er opslaget, som du skal gemme, så du er klar til Skt. Hans i morgen og alle de andre aftener, hvor du gerne vil vise, at du er en sand bålmester💪🏻🔥

🔥 Lad være med at bruge tændvæsker til at starte bålet😉 Det er pivfarligt!

🔥 Lav dine egne optændingsblokke af vatrondeller, som du dypper i stearin (fx et fyrfadslys uden alukappe, som du lader smelte i en underkop). Riv små flænger i kanten på den størknede vatrondel og sæt ild til den. 

🔥 Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.

🔥 Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.

Huskede du at gemme opslaget?

#bålihaven #bål #skthans #skthansaften #skthansbål #midsommer #midsommar #sommer #sommeraften #engangspejder #hygge #havehygge #havedrømme #bålhygge #iminhave #bagvrkshave
Lavendelsaft smager blødt, sødt og krydret👌🏻🩷 Til gengæld har det en syret, næsten selvlysende, pink farve😍

Forestil dig de endeløse, duftende lavendelmarker i Sydfrankrig. Hvis du så forestiller dig duften i de mange souvenirbutikker med sæber og cremer, tager du FULDSTÆNDIG FEJL😃

Lavendelsaft er helt sin egen, men den smager hverken parfumeret eller “sæbeagtigt”😶‍🌫️

Det er nemt at lave saften, så du kan overraske med en saft, som ingen andre har smagt☺️😉 
Swipe blot for opskriften, hvor du også får opskriften på at lave resterne til likør👉🏻🩷

Hvem ville du servere lavendelsaft for i varmen?😅🩷

#lavendelsaft #lavenderlemonade #lavendel #lavendula #hjemmelavetsaft #saft #sommerdrik #bagvrkssaft #bagvrksdrikke #sommerstemning #lavendelduft #lavendler #gemsmagenafsommer #sommerhygge #sommerdrinks #bagvrksdrinks #madblog #bageblog #madblogger #nemmeopskrifter #opskrift #bagvrkshave #havedrømme #iminhave
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Gulerodsboller med kærnemælk og chia – verdens…
  • Hvidløgsmarinerede rejer – en nem opskrift til…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme