Scones. Har du en favorit? Chokoladescones eller de almindelige? Jeg kan li’ begge slags, men jeg kan allerbedst li’, hvis de kan holde sig friske i mere end en time efter bagning. Det kan de her!
Scones skal være bløde, luftige og mere kageagtige end brødagtige. Scones bages nemlig ikke med gær, så ofte bliver de tørre i løbet af ganske få timer. Man kan riste dem på brødristeren, men de er stadig ret kedelige.
Når du bruger kærnemælk, bliver dine scones mere saftige, end hvis du bager dem med mælk og æg. Ligesom en kanelkage er saftig og lækker i flere dage. Den bløde dej er ikke mættet med mel – og det er den rigtige type mel.
Den oprindelige opskrift på bloggen var fra februar 2017. Der er løbet meget vand i åen siden da, og min erfaring med at bage er blevet meget større.
Derfor er indlægget nu rettet til, så du får opskriften på de allerbedste chokoladescones – eller helt almindelige uden noget. – Andet end god smag og en lækker krumme.
De vigtige tips og tricks til scones
- Brug Kage hvedemel. Det lave protein-/glutenindhold i Kage hvedemel gør, at der ikke dannes lange glutenstrenge i dine scones. Scones skal være porøse og ikke seje. Dejen skal kun lige samles. Jo mere du arbejder med dejen, jo mere gluten udvikles der i dine scones.
- Put ikke for meget mel i. Jo mere mel, jo hurtigere bliver de tørre. Dejen må gerne være meget fugtig, når den skal hvile. Melet opsuger væske og slapper af, mens dejen hviler. Der skal bruges mindst muligt mel, når du udruller dejen.
- Når du udstikker dine dem, må du ikke dreje udstiksformen! Hvis du drejer udstiksformen, vrider du kanten på din scone, så den ikke hæver lige op, men hælder ud til siden. Det er ikke det, du vil! Når du presser udstiksformen ned, skal dejen sige en “Pffft”-lyd.
- Rul dejen ud til 2 cm tykkelse og udstik så mange, du kan få plads til i den første udrulning. Jo flere gange dejen rulles ud, jo mere kompakt bliver krummen i de sidste scones, du ruller ud.
- Brug en udstikker med en diameter på 6 cm. Hvis du bruger en på 5 cm, bliver fladen, den står på, meget lille, så de blæser nemt omkuld eller bliver skæve.
- Vær omhyggelig, når du pensler dine scones. De må kun pensles på overfladen, ikke ned ad siderne. Det vil forhindre en lige hævning. Der opnås en blankere overflade ved at lade æggestrygelsen tørre et par minutter, før du pensler dem igen.
Når du bager
- Bag i den nederste tredjedel af ovnen. Du skal bruge over- og undervarme, ikke varmluft, for det blæser nemmere dit bagværk omkuld.
- Når de er bagt, skal de køle af på en bagerist, hvorpå du lægger et (tørt) viskestykke, som hænger ud over kanten, sætter dine scones på viskestykket og folder den anden halvdel af det løst henover, så de bevarer fugtigheden indeni.
- Scones kan fryses ned, hvis du ikke spiser dem allesammen i løbet af to dage.
- Ubagte scones kan også fryses ned. De behøver ikke tø op før bagning, men skal bage ca. 5 minutter længere.
Nu har du fået alle advarslerne. Lad os komme i gang.
Der er altid en anledning til at bage til eftermiddagspausen.
Nyd din yndlingste eller -kaffe med scones og smør, tænd et par stearinlys, og lad hyggen brede sig til hele huset. Ha’ en dejlig weekend!
PS: Vil du heller have de blødeste, mest fluffy chokoladeboller, finder du min opskrift her.
Scones eller chokoladescones
Ingredienser
- 500 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk natron
- 80 g sukker
- 125 g koldt smør
- 3 dl kærnemælk
- 150 g grofthakket, mørk chokolade (valgfrit)
Til pensling
- 1 æg, str. M/L
Sådan gør du
- Bland mel, sukker, bagepulver og natron godt. Sigt de tørre ingredienser ned i en stor skål. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det med kolde hænder sammen med melet, til det ligner groft sand.
- Mens du smuldrer smørret, løfter du op i det tørre og lader det drysse ned i skålen. På den måde får du mere luft ind i dejen. (Alternativt kan du hakke det i foodprocessoren eller i røremaskinen med dejspaden.)
- Lav en fordybning i melet. Bland evt chokoladestykker i. Hæld kærnemælken ned i fordybningen. Rør nu med gaflen udefra og ind, indtil du har blandet kærnemælken ind i dejen og saml resten med hænderne.
- Dejen skal være ret fugtig, du skal ikke ælte mere mel i. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile på bordet i 30 minutter, så den får tid til at slappe lidt af – og melet får ro til at opsuge mere af væsken.
- Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Rul dejen ud på et let meldrysset bord med en kagerulle til en tykkelse på 2 centimeter. Fold en tredjedel af dejen ind over midten og gør det samme med den anden tredjedel. Hvis du vil have chokolade i dine scones, kan du fint folde den ind i dejen.
- Vend dejen, så samlingen vender ned mod bordet, og rul dejen ud til 2 centimeters tykkelse på den anden led. Fold igen dejen sammen i tredjedele (på den anden led denne gang). Du har nu en kvadratisk dej.
- Dejen udrulles til 2 cm tykkelse, og der udstikkes cirkler med et glas eller en udstiksform med en diameter på 6 cm. Dejen lægges på en bageplade, beklædt med bagepapir. Resten af dejen samles hurtigt, rulles ud igen og stikkes ud.
- Stik dem ud så tæt, du kan. Jo flere gange, dejen rulles ud, jo mere kompakt bliver din scone.
- Pisk ægget til pensling godt sammen. Dejen pensles med sammenpisket æg og tørrer et par minutter, før de pensles igen. Bages i ca. 17 minutter i nederste tredjedel af ovnen.
Rikke Hansen
Mums har luge lavet dine scones og lemon curd, det er første gang jeg har lavet lemon curd, men absolut ikke sidste. Det kan man blive helt afhængig af. Glædelig jul.
LT
Hej Rikke:-)
Tak for din besked. Ja, lemon curd er noget “farligt” noget at få smag for. Og der er så mange andre muligheder med curd:-)
Også en glædelig jul til dig!
Kh Lene
Jill
Måske lidt anderledes anvendelse…. men jeg vil bruge din lemoncurd i fyldte chokolader hvor skallen er en callebout mørk 60%
Har lige testet efter den blev kold, og det syrlige/søde fra lemoncurd sammen med den bitre chokolade er virkelig en smagsoplevelse
Lene
Hej Jill:-)
Mmmmm, det lyder utroligt lækkert! Det må jeg prøve ved lejlighed:-)
Kh Lene
Dorthe
Kan det virkeligt passe at der skal bruges 125 g smør i curden?
Lene Tranberg
Hej Dorthe:-)
Ja, det er helt korrekt.
Rigtig god fornøjelse:-)
Kh Lene
Ilse
Dem tror jeg skal prøves.
Vil dog lige høre om man ikke kan skære dem ud i firkanter i stedet, så bliver der jo heller ikke noget spild eller fastere scones!
Lene Tranberg
Hej Ilse:-)
Jo, det kan du godt. Du får dog ikke lodrette sider på de yderste scones langs kanten, når de ikke stikkes ud. Selve sconen smager som den skal
Lone
Hvis man dobler portionen op, er det så bedst at bage med varmluft eller lade 2. Bageplade med scones stå og vente på køkkenbordet mens første plade bager?
Lene Tranberg
Hej Lone:-)
Jeg ville lade anden plade stå og vente på køkkenbordet. Jeg synes, varmluft har en tendens til at blæse scones skæve.
Rigtig god bagelyst og god sommer!
Kh Lene
Lone
Du skriver, at de skal køle af på en bagerist med et viskestykke, som hænger ud over kanten og folder den anden halvdel af det løst henover, så de bevarer fugtigheden indeni.
Skal det gøres lige når de kommer ud af ovnen og er helt varme?
Vi skal bage dem i aften og pynte dem med lidt glasur når de er afkølet så de er klar til en børnefødselsdag i morgen formiddag. Hvordan ville du opbevare dem når de er pyntet – så de ikke tørrer ud og heller ikke ødelægger pynten? Under et viskestykke som blot er lagt over? Et viskestykke som er foldet rundt om det de står på fx et skærebræt? Folde bagepapir rundt om eller plastikpose?
Lene Tranberg
Hej Lone.
Jeg lader dem kun afkøle let, før jeg lægger viskestykket over.
Egentlig ville jeg vente med at pynte dem til i morgen. Glasur bliver lidt træt at se på, når den skal stå så længe.
Hvis du bruger æggehvideglasur, holder den bedre og tørrer op, så du kan sætte dem i en frysepose. Ellers ville jeg sætte dem på en bageplade med en omvendt bradepande henover som låg. Jo mere lufttæt, de er pakket ind, jo bedre holder de sig.
God bagelyst!
Kh Lene
Jette
Der skal bruges kage hvedemel, man kan ikke bruge alm hvedemel? (kender ikke lige forskellen på de to meltyper
Lene Tranberg
Hej Jette:-)
Kagehvedemel har et lavere proteinindhold end almindeligt hvedemel (9 g pr. 100 g mel). Det giver en bedre hævning, når man bager med natron eller bagepulver, fordi glutenindholdet (som angives som protein på posen) er lavere.
Hvis du bruger almindeligt hvedemel (som typisk ligger på 11-12 g protein pr. 100 g), er det vigtigt, at du ikke arbejder for meget med dejen (så aktiveres gluten), for så får du seje scones.
Du kan evt læse mere om mel i Bagvrks Bageskole: https://bagvrk.dk/meltyper-2/
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Vibeke Christensen
“Så snart bagepulveret kommer i kontakt med en våd dej, reagerer stofferne med hinanden og danner luftarten kuldioxid, som får dejen til at hæve. Derfor skal dej med bagepulver bages med det samme” Kan det så passe, at dejen skal hvile?
Lene Tranberg
Hej Vibeke:-)
Ja, det kan det. Det er for at melet får lov at slappe af, så dejen ikke trækker sig sammen under udrulning og udstikning.
Dejen her er ikke så våd som fx en dej til rørekage.
God bagelyst.
Kh Lene
Hanne Ebert
Kære Lene. Tak for en super dejlig opskrift som jeg selv har bygget lidt videre på og tilsat 2 tsk. Vanilje og 1/2 tsk salt. Jeg elsker bare smagen af vanilje 🙂 Jeg har bagt dem adskillige gange og de er en succes hver gang 🙂
Lene Tranberg
Kære Hanne:-)
Tak for din besked og alle stjernerne:-)
Vanille er altid en god idé.
Ha’ en skøn dag.
Kh Lene
Klara
Tak for opskriften. Jeg har har afprøvet den og resultatet: Super lækre scones.
Kh. Klara
Lene Tranberg
Hej Klara:-)
Velbekomme. Det er mig, der takker, fordi du læser med;-)
Kh Lene
Berit
Hej Lene,
Jeg skal bage en masse Scones både med og uden chokolade, til min datters navngivning, og vil derfor gerne lave dem lidt mindre.
Kan du anbefale tykkelse og bagetid, hvis jeg f.eks laver dem 4 eller 5 cm i stedet for 6?
På forhånd tak 🙂
Berit
Lene Tranberg
Hej Berit:-)
Beklager den lange svartid.
Jeg ville lave dem ca. 1,5 cm høje og bage dem i ca 12 minutter.
God bagelyst og tillykke med navngivningen.
Kh Lene