• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Rosinbrød – sødt, gammeldags og helt perfekt

Rosinbrød – sødt, gammeldags og helt perfekt

24. april 2020 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Et gammeldags rosinbrød som du kunne købe det hos bageren. Nogle steder kan du stadig købe det. Måske smager det endda, som du husker det.

Rosinbrød med smør Bagvrk.dk

Bag om Bagvrk

Der findes en gruppe på Facebook, som hedder Bag om Bagvrk. Den er naturligvis for fans af Bagvrk, men alle medlemmer er velkomne til at vise billeder af deres bagværk og inspirere både mig og andre.

Du er velkommen til at ansøge om medlemsskab og svare på de to spørgsmål for at blive lukket ind i gruppen.

Forleden bagte Cathrine havreboller i gruppen, mens jeg var i gang med sandwichboller. Hun spurgte: “Måske kunne du en dag trylle et rosinbrød frem?”

Gammeldags rosinbrød

Straks jeg læste hendes spørgsmål, fik jeg en uendelig stor lyst til rosinbrød. Du ved, et saftigt og sødt ét, med bløde rosiner, lidt kardemomme, penslet med æg og drysset med sukker. Luftige, men små skiver. Med tandsmør på.

Rosinbrød med tandsmør Bagvrk.dk

Jeg bagte rosinbrødet i går. I dag er der ikke mere. Ca. 1/3 af det blev hængt i en pose på naboens dørhåndtag. De var ikke hjemme.

Vi har et ældre nabopar, og vejen til deres hjerter går uden tvivl igennem maven, så derfor går jeg af og til ind med et brød eller et par kager, når jeg har bagt noget, jeg tror, vil falde i deres smag.

Resten af brødet blev spist med smør, og i dag blev de sidste skiver ristet.

Krummefoto af rosinbrød Bagvrk.dk

Hvis ret skal være ret, er mit brød ikke et rosinbrød. Vi havde nemlig ingen rosiner, men trangen til brød var større end tålmodigheden til at vente på, at vi fik indkøbt nogle. Derfor blev mit brød bagt med tørrede tranebær.

Fremgangsmåden er den samme, om du vælger rosiner eller tranebær. Udblød dem, så de bliver store og bløde i brødet. Pensl brødet med æg og drys med perlesukker eller almindeligt sukker.

Der er ikke så meget mere at sige om rosinbrød. Andet end at du skal bage det. Nu.

Skiver af rosinbrød Bagvrk.dk

Har du lyst til at bage andre brød, kunne det være det her yoghurtbrød eller gammeldags, bløde fødselsdagsboller?

Skiver af rosinbrød klar til smør udvalgt billede Bagvrk.dk

Rosinbrød

Et sødt, lækkert rosinbrød på den helt rigtige, gammeldags måde.
5 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 35 minutter min
Hævetid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t 35 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 1 brød

Ingredienser
  

  • 60 g rosiner
  • Kogende vand
  • 1¼ dl mælk
  • 20 g gær
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk sukker
  • 1 sammenpisket æg, str. M/L (gem 2 spsk til pensling)
  • 275 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • ½ tsk groft salt
  • ¼ tsk kardemomme
  • 25 g blødt smør, stuetemperatur
  • Perlesukker

Sådan gør du
 

  • Overhæld rosinerne med kogende vand, så det dækker, og lad dem trække i 30 minutter.
  • Smuldr og rør gæren ud i mælken. Pisk ægget sammen, og gem to spsk til at pensle brødet med. Tilsæt honning, sukker og æg.
  • Bland mel med salt og kardemomme, før du ælter ⅔ af det ind i dejen. (Brug K-spaden i røremaskinen, så bliver det hurtigere fordelt. Skift til dejkrogen, når resten af melet hældes i.) Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen, før du hælder resten af melet i.
  • Ælt dejen i 10-12 minutter ved lav-medium hastighed, til din dej er blød, blank og smidig. Hæld vandet fra rosinerne gennem en sigte, og ælt dem ind i dejen det sidste minuts tid af æltetiden.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve i 45 minutter til dobbelt størrelse.
  • Hæld dejen ud på et let meldrysset bord. Ælt dejen kort igennem, og form det til en tyk pølse.
  • Smør en brødform på 2 liter grundigt med smør. Læg dejen ned i formen, klip 4-5 dybe hak med en saks, pensl med resten af ægget, og drys godt med perlesukker.
  • Dæk formen til med et rent viskestykke, vredet hårdt op i varmt vand, og lad rosinbrødet hæve i endnu 45 minutter.
  • I det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Sammen med ovnen varmer du et varmebestandigt fad op i bunden af ovnen. Jeg bruger en steaktallerken af støbejern, men det kan også være ovnens bradepande.
  • Sæt brødformen på risten i nederste rille i ovnen. Hæld 2 spsk. vand ind i det varme fad, så der dannes damp, og luk straks ovnlågen.
  • Bag dit brød i 35-40 minutter, til det er gennembagt og gyldent. Åbn kort ovnlågen 10 minutter inde i bagetiden, så dampen kan slippe ud.
  • Lad dit rosinbrød afkøle fem minutter i brødformen, før du vender det ud, og lader det afkøle helt på en bagerist.

Noter

Rosinbrød er fryseegnet i op til 3 måneder.
Tags Dansk Klassiker, Gammeldags, Rosiner
Gammeldags rosinbrød med perlesukker Bagvrk.dk

Tags: Bagværk, Billig, Børnevenlig, Brød, Dansk klassiker, Familiefavorit, Gær, Gærbrød, Gærdej, Nem opskrift, Rosiner

Previous Post: « Diablosteel Pro bagestål – tungt, men rygende varmt
Next Post: Pæretærte med chokolade – nem og ualmindeligt lækker tærte med mørdej »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Ann-christina

    24. april 2020 kl. 23:18

    Godt klokken er næsten midnat, for ellers så skulle der bages rosinbrød NU. Jeg kan virkelig smagde det, men aller bedst, så kommer der SÅ mange dejlige minder om min Far❤️Han elskede rosinbrød, det vil jeg virkelig glæde mig til, at bage imorgen eftermiddag. Tak for dine dejlige opskrifter, forsat god weekend Knus Ann-christina

    Svar
    • Lene Tranberg

      25. april 2020 kl. 11:10

      Hej Ann-Christina:-)
      Ja, det er utroligt, som duft eller smag kan sætte minder i gang<3
      Også dejlig weekend til dig:-)
      Knus Lene

      Svar
  2. Anne Mette

    3. april 2021 kl. 20:33

    5 stars
    Nem opskrift
    Jeg undlader kardemomme, da vi spiser brødet til salt og røget pålægPrøv det

    Svar
    • Lene Tranberg

      4. april 2021 kl. 22:27

      Hej Anne Mette:-)
      Det vil jeg prøve. Tak for tippet:-)

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme