Hvidt brød kan noget helt særligt. Især hvis det kan holde sig friskt og lækkert i flere dage. Det kan det her yoghurtbrød.
Jeg er fan af surmælksprodukter i brød. Det forlænger holdbarheden betragteligt, så i stedet for at blive tørt, holder det på fugtigheden og bliver ved med at være blødt og lækkert i flere dage. Der var en rest yoghurt til overs fra nogle naanbrød og chiliflûtes. Derfor bagte jeg et (næsten) klassisk franskbrød med birkes på. Et yoghurtbrød – fordi der er yoghurt i.
Du kan sagtens bruge andre surmælksprodukter end yoghurt. Hvis du bruger skyr, skal du fortynde den med mælk eller vand, så konsistensen bliver tyndere.
Jeg stod i dilemmaet, om jeg skulle cykle hen til Netto (i strid modvind) for at købe et brød, eller om jeg skulle bage et selv og udnytte hævetiden til at læse i den spændende politi-roman-serie, jeg var i gang med. Serien hedder Mørketid og foregår under besættelsen. Den er skrevet af Ole Frøslev.
Da opskriften blev skrevet den første onsdag i maj 2018, blev historien endnu mere livagtig, da luftsirenerne startede kl. 12. Som du nok har regnet ud, tog jeg den nemme løsning og rørte et brød sammen.
Yoghurtbrød
Mit yoghurtbrød er lidt anderledes, for jeg puttede durummel i sammen med det lyse hvedemel. Durummel er den lysegule, italienske hvedesort, som man også laver pasta af. Når man mærker på melet, mærker det som småbitte gryn og ikke blødt som almindeligt hvedemel.
Durummel er rigtig godt til at “rulle pizzaer ud i”, så de ikke hænger fast i bordet eller hænderne. (Alle og enhver ved jo, at jeg ALDRIG lader en kagerulle komme i nærheden af min pizzadej, men jeg former dem på bordet;-D)
Durummel har et højt proteinindhold, men danner et svagt gluten-net, så for at forbedre brødets hæveevne, skal det blandes med hvedemel, så der er noget, der “stiver dejen af”.
Jeg bagte mit yoghurtbrød i en 3 liters brødform, men strammede brødet godt op først. Hvis du er i tvivl om, hvordan man gør, så se den video, jeg lavede, da jeg lavede mit gulerodsbrød. – Det er sådan man (jeg) gør.
Jeg tester altid, hvordan brødet er dagen efter bagning, før jeg deler opskriften. Så ved jeg nemlig, hvordan det er at gemme. Skorpen blev selvfølgelig blød af at ligge i en frysepose, men selve krummen var lige så blød, let og luftig, som den var i går. Mit yoghurtbrød holder sig fint frisk i et par dage.
Jeg lagde oversiden af brødet ned i et fad med lyse birkes. Det er en nem måde at fordele birkesfrøene, så de ikke bare triller af brødet igen, når de drysses på.
Hævning i ovn
Når man hæver brød i ovnen, står brødet i et beskyttet klima, mens det hæver. Min ovn kan indstilles til lave temperaturer, så når ovnen står på 37°, får gæren optimale betingelser for at hæve.
Kan din ovn ikke gå så langt ned, er der flere ting, du kan gøre.
- Sæt ovnen på 50° og sluk den efter 5-8 minutter, før du sætter brødet ind til hævning.
- Er ovnen ikke med LED-lys, kan du tænde ovnlyset uden at tænde for ovnvarmen.
- Lad brødet hæve ved stuetemperatur, men vær opmærksom på, at det skal hæve lidt længere, end når det står lunt i ovnen
Ikke mere snak. Vi skal i gang med opskriften.
Yoghurtbrød med durummel og birkes
Ingredienser
- 3 dl yoghurt naturel eller andet surmælksprodukt
- 25 g gær
- 1 tsk groft salt
- 2 tsk sukker
- 100 g durummel
- 50 g blødt smør
- 325 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 1 spsk lyse birkes til drys
Sådan gør du
- Smuldr gæren i yoghurten og bland det godt. Tilsæt salt, sukker, durummel og det bløde smør og ælt det helt glat. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen, og ælt derefter, til dejen slipper skålens sider og er glat og smidig. Det tog 8 minutter, før jeg var tilfreds. Dejen er meget blød og en smule klistret, når den er færdig.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil den til hævning et lunt sted i 45 minutter, til dejen har nået dobbelt størrelse. (Jeg hæver dej i min ovn ved 37°.)
Formning af yoghurtbrød
- Skrab dejen ud på et let meldrysset bord. Fold dejen ind over sig selv fra alle fire sider. Stram dejen op ved at trække og samle dejens hjørner på midten og derefter samle de nye hjørner på midten. Vend dejen med samlingen nedad og drej den hen over bordet med en hånd og bordskraberen, mens du strammer overfladen op. (Se evt. videoen i opskriften på gulerodsbrødet.)
- Vend dejen om igen med samlingen opad, og fold en tredjedel af dejen ind over midten, og fold den anden yderste tredjedel ind over, så du får et aflangt brød. Vend dejen om med samlingen nedad, og stram dejen op ved at lade hænderne glide ned over brødets sider og stramme overfladen. Dyp om nødvendigt hænderne i lidt mel, så du ikke hænger for meget i.
- Hæld de lyse birkes i et aflangt fad. Læg brødet med overfladen nedad i fadet med birkes og tryk det let ned, så birkesdrysset kommer til at sidde godt fast. Træk brødets sider godt op og saml dem på midten.
- Smør en 3 liters brødform godt med smør. Læg dit yoghurtbrød ned i formen med birkessiden opad. Træk lidt i enderne, så formen fyldes ud. Skær en lang ridse i brødet på langs af formen, ca. en centimeter ned i dejen.
- Dæk atter formen til med fryseposen og fastgør den med en elastik. Sæt brødet til hævning et lunt sted i 45 minutter. Dejen når op over kanten af formen, når det er færdighævet.
- Hvis jeg hæver brød i ovnen, lader jeg det stå der, indtil der er 15 minutter tilbage af hævetiden. Så tager jeg forsigtigt brødet ud, varmer ovnen op, og når brødet er færdighævet, er ovnen varm.
Bagning af yoghurtbrød
- Ovnen opvarmes til 210° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt et lille varmefast fad ind i bunden af ovnen, når du tænder den, så det bliver lige så varmt som ovnen. Jeg bruger en steaktallerken i støbejern.
- Fjern fryseposen og sæt forsigtigt brødet på en rist i den nederste rille i ovnen. Hæld ½ dl vand i steaktallerkenen, og luk ovnen med det samme, så dampen bliver derinde. Bag dit yoghurtbrød i ca. 30 minutter.
- Åbn kort ovnlågen, når brødet har fået 15 minutter, så evt. overskydende damp lukkes ud. Når brødet er gennembagt, er kernetemperaturen 90°, hvis du måler med et stegetermometer. (Mit brød fik 28 minutter i ovnen.)
- Læg et (tørt) viskestykke over dit yoghurtbrød og lad det afkøle i formen i fem minutter, før du vender det ud af formen og pakker det ind i det tørre viskestykke. På denne måde bevarer du fugtigheden i brødet, så det holder sig friskt og blødt i længere tid.
- Hvis du hellere vil have en sprød skorpe, tager du brødet ud af formen efter et par minutters afkøling og lader det afkøle helt på en bagerist uden viskestykke.
Hanne Camilla Dyrnes
Hei, jeg skal prøve å bake dette brødet, for det ser nydelig ut. Men bruker du virkelig en 3-liters brødform? Det høres så stort ut. Blir det så luftig?
Og så ser jeg at du skriver: Skorpen blev selvfølgelig blød af at ligge i en frysepose, Jeg oppbevarer brød i linpose, da slipper jeg at skorpen blir bløt og det får aldri mugg. Det kan bli tørt, men vi har det jo sjelden så lenge. Jeg fryser i frysepose og tiner det etterpå i fryseposen, men så legger jeg det i en linpose (evt etter å ha frisket opp skorpen 2 minutter i varm stekeovn).
Tusen takk for den nydelige juleboken. Jeg har lyst til å printe den ut, men jeg har ikke farveskriver her på hjemmekontoret, så det må vente.
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Ja, det er bagt i en 3 liters brødform og derfor ret stort. Mit så ud nøjagtig som på billedet;-)
Jeg har endnu ikke prøvet at opbevare brød i en stofpose. Jeg har overvejet det nogle gange, men er bare aldrig nået videre…
Tak for de rosende ord om julebogen:-) Jeg er også selv ret begejstret for den, så at andre også kan li’ den, gør mig uendeligt glad<3
God bagelyst!
Kh Lene
Kristina
Hej.
Tak for mange gode opskrifter!
Har du prøvet at koldhæve dette brød? Tænker om man kan gøre, som gør med dit ciabatta brød – vil det fungere?
Lene Tranberg
Hej Kristina:-)
Det har jeg ikke prøvet, men hvis du bruger samme teknik som til ciabatta, burde det kunne lade sig gøre:-) Lad mig endelig vide, hvordan det går;-)
Kh Lene
Jesper
Hej
God opskrift
Jeg skar 1 dl yoghurt fra og tilsat en dl hjemmelavet rugsurdej.
Det kan godt anbefaledes det blev brødet ikke dårligere af.
Hilsen Jesper
Lene Tranberg
Hej Jesper:-)
Det lyder også lækkert med surdej i brødet.
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene