Yoghurtbrød med durummel og birkes – en ny yndling

Jeg er fan af surmælksprodukter i brød. Det forlænger holdbarheden betragteligt, så i stedet for at blive tørt, holder det på fugtigheden og bliver ved med at være blødt og lækkert i flere dage. Jeg havde en rest yoghurt til overs fra nogle naanbrød og chiliflûtes, så i dag har jeg bagt et (næsten) klassisk franskbrød med birkes på. Et yoghurtbrød – fordi der er yoghurt i.

Jeg stod i dilemmaet, om jeg skulle cykle hen til Netto (i strid modvind) for at købe et brød, eller om jeg skulle bage et selv og udnytte hævetiden til at læse i den spændende politi-roman-serie, jeg er i gang med. Serien hedder Mørketid og er af Ole Frøslev, og historien blev i går endnu mere livagtig, da luftsirenerne startede kl. 12. Som du nok har regnet ud, tog jeg den nemme løsning og rørte et brød sammen.

Yoghurtbrød med durummel og birkes. En grundopskrift fra Bagvrk.dk.

Mit yoghurtbrød er lidt anderledes, for jeg puttede durummel i sammen med det lyse hvedemel. Durummel er den lysegule, italienske hvedesort, som man også laver pasta af. Når man mærker på melet, mærker det som småbitte gryn og ikke blødt som almindeligt hvedemel. Derfor er melet rigtig godt til at “rulle pizzaer ud i”, så de ikke hænger fast i bordet eller hænderne. (Alle og enhver ved jo, at jeg ALDRIG lader en kagerulle komme i nærheden af min pizzadej, men jeg former dem på bordet;-D) Durummel har et højt proteinindhold, men danner et svagt gluten-net, så for at forbedre brødets hæveevne, skal det blandes med hvedemel, så der er noget, der “stiver dejen af”.

Jeg bagte mit yoghurtbrød i en 3 liters brødform, men strammede brødet godt op først. Hvis du er i tvivl om, hvordan man gør, så se den video, jeg lavede, da jeg lavede mit gulerodsbrød. – Det er sådan man (jeg) gør.

Yoghurtbrød med durummel og birkes. En grundopskrift fra Bagvrk.dk.

Jeg tester altid, hvordan brødet er dagen efter bagning, før jeg deler opskriften. Så ved jeg nemlig, hvordan det er at gemme. Skorpen blev selvfølgelig blød af at ligge i en frysepose, men selve krummen var lige så blød, let og luftig, som den var i går. Mit yoghurtbrød holder sig fint frisk i et par dage.

Jeg lagde oversiden af brødet ned i et fad med lyse birkes. Det er en nem måde at fordele birkesfrøene, så de ikke bare triller af brødet igen, når de drysses på.

Yoghurtbrød med durummel og birkes. En grundopskrift fra Bagvrk.dk.

Ikke mere snak. Vi skal i gang med opskriften.

Yoghurtbrød med durummel og birkes

  • 3 dl. yoghurt naturel
  • 25 g gær
  • 1 tsk. groft salt
  • 2 tsk. sukker
  • 100 g durummel
  • 50 g blødt smør
  • 325 g hvedemel
  • 1 spsk. lyse birkes til drys

Smuldr gæren i yoghurten og bland det godt. Tilsæt salt, sukker, durummel og det bløde smør og ælt det helt glat. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen, og ælt derefter, til dejen slipper skålens sider og er glat og smidig. Det tog 8 minutter, før jeg var tilfreds. Dejen er meget blød og en smule klistret, når den er færdig.

Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil den til hævning et lunt sted i 45 minutter, til dejen har nået dobbelt størrelse. (Jeg hæver dej i min ovn ved 37°.)

Formning af yoghurtbrød

Skrab dejen ud på et let meldrysset bord. Fold dejen ind over sig selv fra alle fire sider. Stram dejen op ved at trække og samle dejens hjørner på midten og derefter samle de nye hjørner på midten. Vend dejen med samligen nedad og drej den hen over bordet med en hånd og bordskraberen, mens du strammer overfladen op. (Se evt. videoen i opskriften på gulerodsbrødet.)

Vend dejen om igen med samlingen opad, og fold en tredjedel af dejen ind over midten, og fold den anden yderste tredjedel ind over, så du får et aflangt brød. Vend dejen om med samlingen nedad, og stram dejen op ved at lade hænderne glide ned over brødets sider og stramme overfladen. Dyp om nødvendigt hænderne i lidt mel, så du ikke hænger for meget i.

Hæld de lyse birkes i et aflangt fad. Læg brødet med overfladen nedad i fadet med birkes og tryk det let ned, så birkesdrysset kommer til at sidde godt fast. Træk brødets sider godt op og saml dem på midten.

Smør en 3 liters brødform godt med smør. Læg dit yoghurtbrød ned i formen med birkessiden opad. Træk lidt i enderne, så formen fyldes ud. Skær en lang ridse i brødet på langs af formen, ca. en centimeter ned i dejen.

Yoghurtbrød med durummel og birkes. En grundopskrift fra Bagvrk.dk.

Dæk atter formen til med fryseposen og fastgør den med en elastik. Sæt brødet til hævning et lunt sted i 45 minutter. Dejen når op over kanten af formen, når det er færdighævet.

Yoghurtbrød med durummel og birkes. En grundopskrift fra Bagvrk.dk.
Dejen fylder ikke meget i formen, når det stilles til hævning.

Når jeg hæver brød i ovnen, lader jeg det stå der, indtil der er 15 minutter tilbage af hævetiden. Så tager jeg forsigtigt brødet ud, varmer ovnen op, og når brødet er færdighævet, er ovnen varm.

Bagning af yoghurtbrød

Ovnen opvarmes til 210° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt et lille varmefast fad ind i bunden af ovnen, når du tænder den, så det bliver lige så varmt som ovnen. Jeg bruger en steaktallerken i støbejern.

Yoghurtbrød med durummel og birkes. En grundopskrift fra Bagvrk.dk.

Fjern fryseposen og sæt forsigtigt brødet på en rist i den nederste rille i ovnen. Hæld ½ dl. vand i steaktallerkenen, og luk ovnen med det samme, så dampen bliver derinde. Bag dit yoghurtbrød i ca. 30 minutter. Åbn kort ovnlågen, når brødet har fået 15 minutter, så evt. overskydende damp lukkes ud. Når brødet er gennembagt, er kernetemperaturen 90°, hvis du måler med et stegetermometer. (Mit brød fik 28 minutter i ovnen.)

Læg et (tørt) viskestykke over dit yoghurtbrød og lad det afkøle i formen i fem minutter, før du vender det ud af formen og pakker det ind i det tørre viskestykke. På denne måde bevarer du fugtigheden i brødet, så det holder sig friskt og blødt i længere tid.

Yoghurtbrød med durummel og birkes. En grundopskrift fra Bagvrk.dk.

Hvis du hellere vil have en sprød skorpe, tager du brødet ud af formen efter et par minutters afkøling og lader det afkøle helt på en bagerist uden viskestykke.

Yoghurtbrød kan naturligvis fryses ned, hvis du ikke får spist det hele inden for et par dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *