Den her pæretærte er noget helt særligt. I hvert fald for min ældste søn, som altid ønsker den til sin fødselsdag. Selv når man er 25 år og har sin egen tærteform, er det rart, når ens mor kommer med pæretærte<3
Opskriften står i min gamle håndskrevne kogebog. Den står godt nok opført som en ananastærte i stedet for pæretærte, så du kan sagtens bage den med ananas i stedet.
Da jeg gik på Arkitektskolen, bagte min kammerat, Lars, en gang imellem en pæretærte, som smagte ualmindeligt godt. Jeg bad ham om opskriften. Da jeg fik den, blev jeg overrasket, fordi den var magen til min egen opskrift på ananastærte – blot med pærer i stedet for. Sådan kan verden være lille.
Opskriften har stået på bloggen siden oktober 2016. Næsten i al den tid bloggen har eksisteret. Det er ikke spor for tidligt med en opdatering og nye billeder. Faktisk tog jeg nye billeder sidste forår, da min ældste havde fødselsdag, men det er først nu, jeg får gjort noget ved det.
Pæretærte
Selve opskriften er nem at gå til. Mørdejen er krydret med vanille og ingefær. Ovenpå bunden drysses hakket, mørk chokolade, før pærerne lægges ovenpå og derefter dejlåget.
Før jeg fik foodprocessor, brugte jeg håndmixeren til at ælte dejen med. Så får man hurtigt smuldret sukker, mel og smør sammen, uden at varme dejen op med hænderne.
Det er nemlig vigtigt med en mørdej, at den skal blive ved med at være kold, så smørret ikke smelter, men også at den ikke æltes for længe, så gluten aktiveres. Så får man nemlig en sej og ikke sprød tærtebund.
Et godt tip til mørdej er at bruge mel med lavt glutenindhold fx det, som hedder Kagemel fra Valsemøllen (reklame). Når du læser på varedeklarationen, kan du se, at der kun er 9 g protein pr. 100 g mel. Når proteinindholdet angives på mel, svarer det til glutenindholdet.
Et lavt glutenindhold giver småkager og tærter et godt knæk og sprødhed, ligesom det giver rørekager større luftighed.
Husk på, at der vil være forskel på bagetiden, om du vælger en form i metal, porcelæn eller glas. Derfor skal du holde øje med din pæretærte i ovnen.
Har du lyst til at bage andre tærter, kan det fx være en peach melba tærte eller en marcipansnittetærte.
Pæretærte med chokolade
Ingredienser
- 150 g koldt smør
- 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 125 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- ½ tsk stødt ingefær
- 1 æg, str. M/L
- 1 dåse pærer
- 100 g mørk chokolade
- Evt. æg eller mælk til pensling
Sådan gør du
- Mel blandes med sukker, vanillesukker og ingefær. Smørret smuldres i de tørre ingredienser, til det har konsistens som groft sand.
- Dejen samles med ægget, og hviler i køleskabet i en frysepose i 30 minutter.
- Imens drypper frugten af i et dørslag, og chokoladen hakkes groft.
- Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Smør en tærteform med en diameter på 26 cm godt med smør.
- Dejen æltes hurtigt igennem igen. ⅔ af dejen rulles ud på et meldrysset bord. Sørg for hele tiden at flytte på dejen, så den ikke klistrer fast til bordet.
- Den smurte tærteform beklædes med dej. Chokoladen drysses ud over bunden, og pærerne fordeles jævnt.
- Rul resten af dejen ud til et låg, der lægges ovenpå tærten. Snit et par slidser i låget, så dampen kan slippe ud.
- Hvis du udstikker blomster eller tal til at sætte ovenpå tærtens låg, skal du pensle låget med æg eller mælk, så pynten sidder fast.
- Tærten bages i nederste tredjedel af ovnen i ca. 40 minutter. Lad den køle af på en rist.
- Serveres lun med creme fraiche, flødeskum eller skyr med vanille.
Dora Nielsen
Hej Lene.
Virkelig lækker dej at arbejde med. Den er nu en fast opskrift i mit køkken.
Med venlig hilsen
Dora
Lene Tranberg
Hej Dora:-)
Det glæder mig meget.
Tak for din søde besked.
God weekend.
Kh Lene
Solveig Christensen
Skal den bages før man fryser ned eller kan den fryser rå?Vh.Solvejg
Lene Tranberg
Hej Solveig:-)
Du kan både fryse den ned rå og efter bagning. Lad den tø helt op, før du bager den rå tærte.
God bagelyst.
Kh Lene