Haven bugner lige nu af de skønneste, velduftende roser. Det gør naturen også, og du kan sagtens bruge de vilde hybenroser til at lave rosensaft af. Farven bliver smukkest, hvis du bruger roser med mørkerøde eller pink blade, men alle duftende roser kan bruges.
Kan du lave hyldeblomstsaft, kan du også lave rosensaft. Princippet er det samme, men ligesom i min syrensaft, lader jeg sukkerlagen afkøle, før den hældes over blomsterne.
Det trækker mere aroma ud af blomsterbladene. Der er heller ikke citron eller så meget citronsyre i rosensaften. Den får en fin, sød smag af de smukke roser.
Rosensaft
Rosensaften kan drikkes ved alle lejligheder. Bland den op med koldt vand eller danskvand på en varm sommerdag.
Server en velkomstdrink med rosensaft, vand og prosecco – eller bland din favoritcocktail med saften, fx en rosendaiquiri, som du får opskriften på længere nede.
Pluk blomsterne på en solskinsdag eller i det mindste i tørvejr. De skal ikke skylles, for så skyller du noget af duften og dermed aromaen af. Er der smådyr i roserne, så ryst dem godt. Pluk alle kronbladene af.
Når saften er færdig med at trække, kan de frasiede rosenblade (og den saft, der hænger ved) overhældes med vodka til en rosenlikør. Lad den trække i 3-4 uger, før rosenbladene sies fra.
‘Charles de Mills’ rosen
Vores rose, ‘Charles de Mills’ har virkelig tætte blomster med “hundredevis” af kronblade. Den blomstrer kun en gang om året i 3-4 uger, men den er værd at vente på. Blomsterne dufter vidunderligt og afløser hinanden.
I min første have stod der en ‘Charles de Mills’, som var en rose, jeg aldrig havde set før. Jeg forelskede mig hovedkulds i den, men den stod det forkerte sted i haven. Da den blev flyttet, sad sedlen med sortsnavnet stadig på roden, og jeg vidste, hvad jeg stod med. Derfor er der også en Charles de Mills i vores nuværende have.
Det er ‘Charles de Mills’ rosen, der er på alle billederne. En anden god saft-sort er ‘Rose de Rescht’, som (iflg. overleveringer) er blevet brugt i parfume i Iran de sidste 1.000 år.
Rosensaft
Ingredienser
- 3 liter rosenblade fra duftende roser (mængden er ikke sammenpresset)
- 2 kg sukker
- 2 liter vand
- 20 g citronsyre
- 2 tsk flydende Atamon (kan udelades)
Sådan gør du
- Bring vand og sukker i kog, indtil sukkeret smelter. Lad det afkøle til stuetemperatur.
- Bland rosenblade og citronsyre i en stor skål. Tilsæt evt Atamon til vandet og hæld det over blomsterbladene. Bland det godt og sørg for at alle rosenbladene er våde.
- Læg låg på skålen eller dæk den til med husholdningsfilm og stil saften i køleskabet i 3 dage. Rør i saften med en ren ske en gang om dagen.
- Si blandingen, og hæld den på Atamon-skyllede flasker eller frys den ned i fryseposer i passende portioner.
Noter
Rosendaiquiry
Ingredienser
- 6 cl hvid rom
- 3 cl friskpresset limejuice
- 3 cl rosensaft
- Isterninger til shakeren
Pynt til glasset
- Rosensaft
- Sukker
- Rosenblade
Sådan gør du
- Hæld rosensaft i en tallerken. Hæld sukker i en anden tallerken. Dyp glassets kant i rosensaften og derefter i sukkeret, så der kommer en sukkerkant på glasset.
- Fyld evt. en håndfuld knust is i glasset, så den endelige cocktail ikke bliver så stærk.
- Fyld en shaker med isterninger og hæld derefter ingredienserne i. Ryst godt, indtil shakeren er iskold udenpå.
- Si din rosendaiquiri i glasset og server den med det samme, pyntet med et par rosenblade.
Anette Reinholdt
Kan det passe, at man skal bruge citronsyre, som man bruger til at afkalke med
Lene Tranberg
Hej Anette:-)
Det er den type citronsyre, som man køber i små poser i supermarkederne.
Både Dr. Oetker og Tørsleffs laver det. (Jeg mener, der er hhv 20 og 30 g i poserne.)
Jeg formoder, at den citronsyre, du bruger til afkalkning er en anden slags:-)
God fornøjelse.
Kh Lene
Anette Reinholdt
Åhhhh altså – så har jeg nok brugt den forkerte
Det vil jeg lige undersøge nærmere så – mon det har noget med koncentrationen at gøre
Lene Tranberg
Det har det helt sikkert – og måske også noget med renheden?
Anette Reinholdt
Nu har den så stået i 3 dage på køl – og smager faktisk helt forrygende godt.
Tror du, der sker noget ved at bruge det?
Jeg vil overhælde rosenbladene med vodka til en likør, det kan der vel ikke ske noget ved?
Lene Tranberg
Hej Anette:-)
Nej, det skal du bare gøre. Jeg har også sat en rosenlikør over.
Du kan sagtens si saften efter tre dage. Det gjorde jeg også i år;-)
God fornøjelse.
Kh Lene