Hyldeblomstcurd – smagen af sommer

“Hylden dufter i stuen ind – ude fra Danmarks haver.” Thøger Larsens tekst til ‘Danmark, nu blunder den lyse nat’ beskriver på få linjer indbegrebet af den danske sommer. Man kan bevare smagen af sommer på mange måder. Thøger Larsen skrev om den. En anden måde er at lave hyldeblomstsaft. Jeg har beskrevet opskriften på hyldeblomstsaft i dette indlæg. Men når du står med hyldeblomstsaften, skal du så bare drikke den som saft? Du kunne også lave hyldeblomstcurd af den.

Jeg har tidligere lavet lemoncurd og rabarbercurd og er stor fan af det syrlige smørepålæg. Hyldeblomstcurd er dog lidt anderledes. Lige når man får det på tungen, smager det af lemoncurd. Men når den når til den bageste del af tungen, får man den den dejligste eftersmag af hyldeblomst. Smagen af sommer. Holdbarheden på hyldeblomstcurd er begrænset til ca. en måned i køleskabet. Men der er ikke nogen, der forbyder dig at lave hyldeblomstcurd i januar, for du skal bare bruge noget hyldeblomstsaft.

Jeg har prøvet en anden fremgangsmåde end den, jeg brugte, da jeg lavede rabarber- og lemoncurd. Den er hverken sværere eller nemmere. Det brændte heller ikke på, som jeg ellers var nervøs for, når man i nogle opskrifter bliver anbefalet at bruge vandbad. Jeg skulle bruge noget af min hyldeblomstcurd i en kage, men der er rigeligt til morgenmaden de næste par uger.

Hyldeblomstcurd

Hyldeblomstcurd

  • 1 lille økologisk citron, skal og saft
  • ¾ dl. koncentreret hyldeblomstsaft
  • 125 g sukker
  • 3 æg, str. M/L
  • 75 g smør i små tern

Riv skallen af den vaskede citron og pres saften ud af den. Hæld citronsaft og -skal, hyldeblomstsaft og sukker i en gryde og bring det i kog. Lad det småkoge, indtil sukkeret er smeltet. Imens pisker du æggene skummende i en skål.

Når siruppen koger, tager du gryden af varmen og hælder den i æggene i en tynd stråle, mens der fortsat piskes.

Æggeblandingen hældes i gryden, og den varmes forsigtigt op, indtil den tykner. Pisk i den hele tiden, så den ikke brænder på, og pas på, det ikke kommer op at koge. Når din hyldeblomstcurd har konsistens som kagecreme, tager du gryden af varmen og pisker smørret i.

Hæld hyldeblomstcurden i Atamonskyllede glas og opbevar dem i køleskabet.

Hyldeblomstcurd

2 Replies to “Hyldeblomstcurd – smagen af sommer”

  1. Hej Anita:-)
    Der bliver ca 350 g af portionen. Jeg fik 3 glas… Holdbarheden i køleskabet er 3-4 uger, men jeg har læst, at man også kan fryse det ned.
    God fornøjelse og god weekend.
    Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *