Har du nogle gange lyst til at pynte din kage på en anden måde, end man plejer? Hvordan får man almindelige (men utroligt lækre) gulerodsmuffins til at blive noget særligt? Man laver kagepynt med indbagt motiv.

Junior havde kage med i skole i går. Han går i 9. klasse, men alligevel ser hele klassen frem til, at netop han har kage med. Man bliver aldrig for gammel til at glæde sig til specielle kager. Og jeg bliver aldrig for gammel til at lege med og finde på noget særligt.
En klassens time kage skal kunne transporteres uden at komme til skade. Den skal være nem at bage, for der skal være kage til hele årgangen på 31 elever plus et par lærere.
For at en kage passer til mit energiniveau eller mangel på samme, skal en kage kunne laves i etaper, så jeg kan hvile mig ind imellem.

Indbagt kagepynt?
Jeg ved ikke, hvad det hedder. Derfor kalder jeg det indbagt kagepynt og håber, at du finder frem til min vejledning og opskrift alligevel.
Der er tale om et motiv, som er tegnet op med dej og derefter bagt med en dej henover. Lidt ligesom et sukkerprint. Bare håndlavet.

Måske synes du, det lyder helt vildt besværligt. Men hvis du vælger et enkelt motiv som mit Jack Skellington, er det til at have med at gøre. Og du får nogle helt særlige kager ud af det.
Kunne du forestille dig et indbagt motiv til et bryllup? En rund fødselsdag? Et babyshower? Der er uendelige muligheder med motivet. Det er kun din fantasi, der sætter grænser.
Du har også helt frit slag med størrelsen på motivet. Jeg stak motiverne ud med en rund udstikker på 7 cm i diameter, så jeg kunne sætte den på gulerodsmuffins. Men ville du have haft den i ét stykke på en bradepandekage, havde det også været en mulighed.
Motivet skal være spejlvendt!
Jeg kan ikke understrege dette tit nok. Dit motiv skal være spejlvendt af det endelige motiv, når du tegner det op. Når dejen hældes henover og bages sammen med motivet, bliver det endelige motiv spejlvendt af din tegning, når du vender det om og trækker bagepapiret af.
Husk det nu;-)
Jeg har leget med skrivedej før. Mit første værk var en kakaoroulade til bloggens et års fødselsdag. Dernæst fulgte en halloweenroulade, en Knæk Cancer kage og endelig en bagt kant til en lagkage, jeg lavede til bloggens tre års fødselsdag.

Det er halloween
Så selvfølgelig skal der en smule uhygge til. Det var jo derfor, Junior havde valgt denne uge til at have kage med til klassens time. For at jeg kunne få lov at lege og finde på noget anderledes og måske endda spektakulært.
Valg af motivet faldt på Jack Skellington fra Nightmare Before Christmas. Han er underfundig og uhyggelig på den flinke måde. Og så er han letgenkendelig for alle, som kender ham. For alle dem, der ikke kender ham, er han stadig letgenkendelig, fordi man ikke er i tvivl om, at han har noget med halloween at gøre.
Kagerne under den bagte kagetop er gulerodsmuffins. En god, svampet én med masser af krydderier og naturligvis gulerødder. Gulerodsmuffins er nemme at bage. Dejen skal blot røres sammen med en ske, og så er de klar til ovnen. Derfor kunne jeg bruge lidt mere tid på ansigterne.

Skeletter er hvide og sorte. Derfor har jeg brugt en kagedej uden æggeblommer, kun med hvider i, så dejen blev så hvid, som overhovedet muligt.
Jeg optog en lille film, da jeg tegnede Jack Skellington op. Den lægger jeg op på Bagvrks Facebookside, så der kan du finde den. Jeg viser, hvordan jeg tegner konturerne op, fylder dem ud og derefter blander kanten med dejen i midten, så der ikke er nogen lufthuller.
Ansigtstrækkene er tegnet op med sort dej, derefter er den frosset, før den hvide dej fordeles henover og motivet bages sammen. Efter afkøling kom dejen igen på frost, indtil den var så kold, at jeg uden problemer kunne stikke cirklerne ud af dejen og få knivskarpe kanter.
Cirklerne kom igen i fryseren, indtil kagerne skulle samles i går morges. Der blev lagt en klat æggehvideglasur på toppen af hver muffin, og kagetoppen blev klistret ovenpå.

Prøv det nu bare
Det er ikke så svært, som du tror at lave motiver i dej;-) Jo, du skal være lidt tålmodig, men hvis du trænger til en pause undervejs, er det ikke noget problem. Du sætter blot motivet i fryseren, lægger skrivedejen i køleskabet og tager din pause. Du kan nemt gå til og fra et bagværk som det her.
Vil børnene være med? Så lad dem for Guds skyld være med;-) Hvis du farver skrivedejen i forskellige farver og putter dem i engangssprøjteposer, hvor du klipper spidsen af, kan børn sagtens være med til at tegne.
Tænk dig at få lov at tegne en tegning med et hus, et træ og en sol (eller farvet krimskrams, som i virkeligheden forestiller en traktor) og din mor eller far så bager det til en kage, som du kan tage med på besøg hos dine bedsteforældre eller i børnehaven? Ville det ikke være det sejeste?

Det er måske ikke en supernem kage(pynt, for gulerodsmuffins kan alle bage), men det er i hvert fald supersjovt at lave:-D
Du skal ikke lade dig begrænse af mine sort-/hvide Jack Skellingtons. Både skrivedejen og den hvide kagedej kan indfarves i alle farver, bedst med pastafarve, da det giver de kraftigste farver.
Har du lyst til at bage andre gulerodskager, skal du bage denne, som passer i en lille bradepande, eller denne, som jeg pyntede med gulerodsroser.

Gulerodsmuffins med indbagt kagemotiv
Ingredienser
Skrivedej
- 45 g blødt smør
- 45 g flormelis
- 1 æggehvide, ca. 30 g
- 1 tsk mørk kakao
- 45 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- Sort pastafarve
Kagedej
- 100 g blødt smør
- 100 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 2 æggehvider, ca. 60 g
- ½ dl kærnemælk (eller fx yoghurt)
- 100 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- ½ tsk bagepulver
Gulerodsmuffins
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 1 dl smagsneutral olie, fx rapsolie
- 200 g groftrevne gulerødder
- 100 g sukker
- 200 g brun farin
- 140 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
- 2 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødt ingefær
- 2 tsk stødt nellike
- ½ tsk stødt allehånde
- ½ tsk revet muskatnød
- 1 nip salt
- Derudover lidt glasur til at samle kagerne med
Sådan gør du
Først tegnes motivet op
- Rør smørret lyst med flormelis. Tilsæt æggehviden sammen med sort pastafarve. Bland kakao og hvedemel og sigt det i dejen. Rør det godt sammen.
- Det er OK, hvis skrivedejen er mørkegrå, når du er færdig med den. Den bliver mørkere af at stå. Dejens konsistens skal være som en tyk glasur, men skal kunne trykkes ud af sprøjteposen.
- Fyld skrivedejen i en engangssprøjtepose, klargjort med en rund tyl med en diameter på 2 mm.
- Klargør dit motiv. (Husk, det skal være spejlvendt.) Klip et stykke bagepapir til, som passer i bunden af din form. Min er en silikone-rouladeform, der måler 25×31 cm.
- Sæt din skabelon fast på bordet eller en plade med tape. Fastgør bagepapiret henover skabelonen, også med tape.
- Tegn motivet op med skrivedejen ved først at tegne mønsterets kanter op og udfylde med dej. Brug en tandstikker eller kødnål til at blande dejen, så der ikke er lufthuller mellem kant og udfyldning, og så dejen har kontakt med bagepapiret.
- Hvis din dej skal stikkes ud efter bagning, kan det hjælpe dig at sætte nogle hjælpe-prikker med farvet dej, som udstiksformen skal holde sig indenfor. Der sker ikke noget ved, at prikkerne ikke er helt væk, når du har udstukket dejen. Du kan nemt pille de små markeringer af overfladen;-)
- Sæt motivet i fryseren i minimum en halv time, mens du laver den lyse kagedej.
Den hvide dej
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Rør smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Bland æggehvider med kærnemælken. Sigt hvedemel og bagepulver sammen.
- Skrab skålens sider ned og tilsæt hvide-/kærnemælksblandingen. Pisk igen. Dejen vil se ud, som om den skiller, men det er helt OK. Den samler sig, når melet kommes i.
- Vend melet i med lange tag med en dejskraber. Vend det godt rundt, indtil der ikke er mere synligt mel.
- Tag motivet ud af fryseren, læg det i bunden af din form og fordel den hvide dej henover motivet. Glat det med en dejskraber, så dejen er lige tyk over det hele.
- Bag motivet i nederste tredjedel af ovnen i ca. 16 minutter. Hvis dejen rejser sig, når du prikker til overfladen med en finger, er den færdigbagt.
- Når kagen er færdigbagt, drysser du overfladen af den med lidt sukker. Læg et stykke rent bagepapir henover, derefter et hårdtopvredet viskestykke og en bageplade eller et skærebræt.
- Vend kagen om, så motivet nu er opad. Læg et hårdtopvredet viskestykke henover og lad kagen afkøle et par minutter, før du forsigtigt trækker bagepapiret af motivet. Læg et rent stykke bagepapir over motivet, vend det hele om igen og sæt motivkagen i fryseren, til den er fast.
Gulerodsmuffins
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft) og klargør en fast muffinform med 12 papirforme i hullerne.
- Bland æg og olie sammen i en kande. I en stor skål blander du hvedemel med bagepulver og krydderier. Gerne med et piskeris, så det bliver godt fordelt.
- Bland derefter gulerødder, farin og sukker i melet, før du med en grydeske rører de våde ingredienser i de tørre.
- Fordel dejen i de 12 muffinforme. Formene må ikke være mere end ¾ fyldt. Bag dine gulerodsmuffins i nederste tredjedel af ovnen i ca 25 minutter. Tjek med en trætandstikker, at der ikke hænger dej ved, når du stikker den ned midt i dine muffins.
- Lad dine gulerodsmuffins afkøle i formen i 5 minutter, før du løfter dem ud af den faste form og lader dem afkøle helt på en rist.
- Tag motivkagen ud af fryseren. Fjern bagepapiret og udstik kagerne med en rund udstikker med en diameter på 7 cm.
- Rør en tyk glasur (helst af flormelis og æggehvide, da den holder formen), og læg en klat ovenpå hver gulerodsmuffin. Læg et låg af motivkage ovenpå.
Noter

Sikke en sjov ide – blir nødt til at prøve den slags pynt en dag.
Hej Pia:-)
Kast dig endelig ud i det. Det er helt sikkert arbejdstiden værd;-)
Kh Lene
Kan man fryse “kagen/pyntet” ned et par dage, så det kan laves i god tid?
Min søn har fødselsdag på lørdag og jeg får travlt både lørdag og fredag
Hej Elise:-)
Ork ja, det kan du sagtens. Det er nemmest, hvis du også udstikker dem, før du fryser dem ned. Så er de lige til at lægge på kagerne;-)
Tillykke med sønnen!
Kh Lene
Mange tak, jeg tænker at lave en stor skærekage med mønster på
Og heldigvis har jeg en helt Tom skuffe i min fryser
Så er det jo helt perfekt:-)
Kh Lene