Hvad er smagen af forår for dig? For mig er det de nye rabarber, som vælter op af jorden i haven. Jeg elsker det syrlige, som nemt kan gøres virkelig lækkert. Her er opskriften på min rabarbertrifli med mascarponecreme.
Dessertglas til rabarbertrifli
I sidste uge havde jeg dessert med til min vinklub. En rabarbertrifli i et lille glas, så de var portionsanrettede. Vi var 21, men jeg har rettet mængderne til, så det passer med 6 glas som disse Reko fra Ikea, som rummer 1,7 dl. Hvis du vil have desserten større, så læg triflien i fire glas eller skåle i stedet for 6.
Jeg har købt Reko glassene, fordi de er superbillige, og kan bruges igen og igen (også som vandglas), så vi undgår alt det plastic. Glassene koster kr. 15,- for 6 stk., så ja, de er dyrere end plasticglas, men ikke meget;-) Gem dem i papkasserne, så du ved, hvor de er, næste gang du skal servere en portionsdessert.
Skeerne, vi spiste med, var engangsskeer af bøgetræ i stedet for plasticskeer. Udover, at de er vildt smukke, undgår vi igen plastic’en, og bøgeskeerne kan sagtens vaskes af og genbruges næste gang. Engangs-træskeer kan bl.a. købes i Bilka.
Når trifli serveres på denne måde, er den nem at have med på picnic.
En nem dessert
Rabarbertrifli er supernemt at lave. Du kan lave rabarberkompotten dagen før – eller endnu tidligere og fryse den ned. Mascarponen skal piskes sammen med sukker og piskefløde, til du har en blød creme. Og så skal det lægges i lag med ladyfingers og trække mindst en time i køleskabet. Puf! Ingen magi, bare en simpel dessert:-)
Jeg skærer rabarberne i korte skiver på 5-8 mm tykkelse. På den måde får jeg nemlig kun korte fibre i min rabarberkompot. Det, synes jeg, ser pænest ud.
Det er svært at styre en tynd rabarberkompot i en blød sprøjtepose. I stedet vaskede jeg den brede tragt, som vi bruger til at fylde salt i opvaskemaskinen, satte den ned i glasset og fyldte kompot i med en ske. På den måde undgik jeg at sprøjte kompot op på siden af glasset.
Mine ladyfingers er dryppet med en alkoholfri Amaretto, jeg har købt i Tyskland til dessertbrug. Du kan sagtens bruge almindelig Amaretto, en anden likør – eller ufortyndet rabarbersaft vil også være lækkert.
Mascarponecremen fyldes i med en engangssprøjtepose, hvor spidsen er klippet af.
Rabarbertriflien er pyntet med blade af citronmelisse og hvide syrenblomster. Du kan naturligvis bruge alle andre slags spiselige blomster, men her i foråret er syrenerne så smukke. Jeg plukker de små blomsterhoveder af blomsterklaserne og sætter dem enkeltvis i cremen.
Skal man bruge non-oxal til rabarber?
Jeg bruger aldrig non-oxal i mine rabarberdesserter. Hvis man spiser rigtig meget rabarber, kan oxalsyren i rabarberne hindre kroppen i at optage kalk. Men så meget rabarber spiser jeg slet ikke. Og non-oxal ændrer smagen på rabarberkompotten til en smag, jeg ikke bryder mig om.
Rabarbertrifli
Ingredienser
Rabarberkompot
- 300 g rensede rabarber
- 60 g rørsukker (eller alm. sukker)
- ½ tsk vanillepasta fra Dr. Oetker (eller ½ vanillestang)
Mascarponecreme
- 125 g mascarpone
- 2 spsk sukker
- 1¾ dl piskefløde
I øvrigt
- 80 g ladyfingers (ca. vægt)
- 1 spsk Amaretto eller anden likør
- Blade af citronmelisse
- Spiselige blomster
Sådan gør du
Rabarberkompot
- Snit de rengjorte rabarber i små stykker på 5-8 mm tykkelse. Bring dem i kog med sukker og vanillepasta og lad det simre i 10 minutter, til du nemt kan mase rabarberne fra hinanden.
- Lad kompotten afkøle helt.
Mascarponecreme
- Læg mascarpone og sukker i en skål. Pisk med håndmixer fløden ind i mascarponen lidt ad gangen, så der ikke kommer klumper i. Pisk indtil cremen er tyk og blød.
- Pisk endelig ikke for meget, for så gryner den. Hellere for lidt og så piske den færdig med håndkraft.
- Fyld mascarponecremen i en engangssprøjtepose og klip spidsen af.
Samling af rabarbertrifli
- Del kagerne i ca. 16 firkanter med en tung kniv. Skær en gang på langs og del i 8 stykker på tværs. Læg dem i en skål og dryp Amaretto eller en anden likør over. (Det kan også være rabarbersaft, hvis du er ude efter et alkoholfrit alternativ.)
- Fordel halvdelen af rabarberkompotten i bunden af glassene. Derefter halvdelen af dine ladyfingers og halvdelen af mascarponecremen.
- Fortsæt i samme rækkefølge: Rabarber, kager og creme. Pynt med et spiseligt blad og nogle blomster.
- Dæk dessertglassene til og stil dem i køleskabet i mindst en time, så triflien kan trække.
Elsebeth
Hos WMF i Flensborg købte jeg for mange år siden en tragt, som tyske husmødre bruger, når de fylder syltetøj og andet i glas. Den har en bred åbning og en kort, bred studs. Så er det slut med at gratte kanten eller siderne til /spilde uden på glasset. Når man først har fået den, finder man hurtigt mange andre gange, den er smart at bruge for at undgå uheld; f.eks. hælde ris i en smal beholder, fylde en sammenkogt ret/suppe/saft i en frysepose, som man har sat indeni en beholder, så den står op. Jeg lægger poser med saft eller suppe ned i en aluminiumsform, så får man frosne mursten, som er nemme at stable i fryseren. Men husk lige at skrive indhold på posen, inden du fylder den, da det kan være svært at se, om det er hyldebær- eller solbærsaft, eller hvilken slags suppe 🙂
Lene Tranberg
Haha, ja, det er altid en god idé at skrive på posen. Man kan blive så overrasket;-)
Det lyder smart med en autoriseret tragt. Det må jeg huske at kigge efter.
Kh Lene
Anne Sofie
De ser bare så lækre ud Lene, mums! Jeg er selv ret vild med at bruge mascarpone i desserter 🙂
Lene Tranberg
Tak, Anne-Sofie:-)
Mascarpone er genialt til at få en mere fyldig creme.
Kh Lene