• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Mæskbrød – et groft brød med rester fra ølbrygning

Mæskbrød – et groft brød med rester fra ølbrygning

21. marts 2021 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Kender du en ølbrygger eller et mikrobryggeri, skal du prøve at få fat i noget mæsk. Det kan du nemlig bruge til at bage det lækreste mæskbrød med. Brødet er saftigt og fuld af smag.

Mæskbrød udvalgt billede Bagvrk.dk

Hvad er mæsk?

Mæsk eller mask er et overskudsprodukt fra ølproduktion, som mange bare kasserer, fordi de ikke ved, hvad de ellers skal bruge det til. Det skal du benytte dig af. Måske har du en kollega eller en onkel, som går og brygger sit eget øl. Spørg, om du må få en portion.

Mæskning er en brygproces i ølbrygningen, hvor man blander valset bygmalt og varmt vand. (Maltet byg er korn, som har fået lov at spire, spireprocessen stoppes, og kornet tørres.) Når bygmalten blandes med det varme vand, frigives enzymer, som omdanner stivelsen i kornet til sukkerstoffer. Sukkerstofferne giver gæren noget at leve af, og det hele giver naturligvis smag til øllet. Når væsken (urten) sies fra bygmalten, ender man med de valsede kerner, som stadig har masser af smag.

Ølmæsk Bagvrk.dk

Min mand og svoger satte et bryg over for et par uger siden, og vi fik en stor portion mæsk med hjem: Godt 3 kg. Mæsken blev pakket i mindre portioner og frosset ned. Så kan det holde sig temmelig længe, og der er masser af tid til at finde på opskrifter, hvor vi kan få brugt det.

Færdighævet mæskbrød Bagvrk.dk
Det færdighævede brød, klar til ovnen.

Mæskbrød

Når du dufter til brødets krumme, kan du dufte den dybe malt. Brødet er mørkt med de små stykker knust byg, men det er lækkert og saftigt.

Dejen kan også sagtens bruges til at bage mæskboller af.

Mæskbrød i formen Bagvrk.dk
Det gyldne, færdigbagte mæskbrød.

Et mæskbrød er især velegnet til sandwiches, til ostebord, morgenmad – eller som madbrød. Forestil dig en grydefuld lækkerier, måske endda langtidssimret i øl, hvor du dypper brødet i. Det er gudespise.

Du kan ikke helt sætte genbrugsmærket på en opskrift på den her, men det kan i hvert fald kaldes upcycling. – Hvor man tager noget, som ikke har nogen værdi og bruger det til noget, som kan bruges til noget andet, og dermed får en værdi:-)

Afsted og find en ølbrygger i dit netværk, så du kan komme i gang med at bage mæskbrød! De er derude.

Vil du bage andre lækre grovbrød, skulle du prøve det her 6-kornsbrød eller Nicolines grovbrød.

Mæskbrød udvalgt billede Bagvrk.dk

Mæskbrød

Et lækkert, mørkt, maltet brød bagt med mæsk eller mask.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 45 minutter min
Hævetid 1 time t 45 minutter min
Samlet tid 2 timer t 50 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 1 stk.

Ingredienser
  

  • 3 dl lunkent vand
  • 25 g gær
  • 150 g mæsk
  • 10 g mørk sirup
  • 1 tsk groft salt
  • 525 g Valsemøllen stenformalet øko hvedemel

Sådan gør du
 

  • Smuldr og rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt mæsk, sirup, salt og halvdelen af melet og ælt det godt sammen.
  • Tilsæt resten af melet og ælt dejen i 12-15 minutter. Dejen er blød og smidig.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve ved stuetemperatur i en time.
  • Smør en brødform på B12xH8xL30 cm godt. Drys let med mel på bordet og skrab dejen ud. Form brødet, som du kan se i videoen i den her opskrift. Skær skrå snit i toppen af dit brød, før du dækker formen til med fryseposen igen. Lad brødet hæve i 45 minutter.
  • De sidste 15 minutter af hævetiden varmer du ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt brødet ind på risten i nederste tredjedel af ovnen og bag det i 35 minutter. Tag brødet ud af formen og bag det yderligere 10 minutter.

Noter

Mæskbrød er fryseegnede i op til 3 måneder. 
Tags Boller, Brød, Madbrød, Øl

Tags: Billig, Brød, Formbrød, Gær, Gærbrød, Gærdej, Grovbrød, Madbrød, Mæsk, Morgenmad, Nem opskrift, Sandwich, Sirup, Upcycling

Previous Post: « Velkommen til Bagvrks Bageskole – nyt på bloggen
Next Post: Croque Madame eller -Monsieur – den klassiske parisertoast »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Stefan

    17. marts 2025 kl. 18:02

    Hvis man nu har tørret masken i ovnen, har du nogen erfaringer med hvordan man så kan bruge det?

    Svar
    • Lene Tranberg

      29. marts 2025 kl. 18:01

      Hej Stefan:-)
      Så ville jeg udbløde mæsken i lidt kogende vand før brug.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme