Du kender det helt sikkert. Du står rådvild foran din fryser eller køledisken i supermarkedet (som Moses ved Det Røde Hav) og tænker: Hvad skal vi have til aften? – En madplan med livretter gør hverdagen nemmere.
Måske har du lagt madplan i mange år. Måske skal du først til at gå i gang med det. Uanset hvor du er i din madplanlægning, vil du kunne bruge mine tips og tricks, så du får det lidt nemmere.
Madplan hos os
Vores familie har haft de bedste intentioner flere gange om at være bedre til at planlægge ugens måltider. Morten har brugt hele søndage med spisebordet fuldt af kogebøger i sin søgen efter at finde (nye) opskrifter, vi skulle afprøve.
Der blev skrevet indkøbslister og handlet, men fordi det krævede flere timers planlægning, løb det ud i sandet. De mange nye opskrifter tog også længere tid at lave end de velkendte, man nærmest kan på rygraden.
Måltidskasser har været på tale, men vi blev enige om, at det var en dyr løsning på et problem, der måtte kunne løses anderledes. Og der skulle alligevel købes dagligvarer ind i løbet af ugen, selvom man får måltidskasser.
Det var nemt for mig at sende en sms til Morten, om han ikke liiiige kunne handle dit eller dat på vejen hjem fra job. Ikke så nemt for ham, at han altid skulle forbi supermarkederne på vejen hjem, vel?
Stop impulskøbene
En af de overflødige poster på madbudgettet er impulskøb. Du ved, man skal lige forbi vin/øl-hylden for at se, om der er nogle gode tilbud.
Der er nedsatte varer, som du køber, selvom du ikke får spist yoghurten, fordi du plejer at spise ostemadder.
Du er måske sulten og på vej hjem for at lave mad, når du handler, så der ryger snacks, chips eller slik ned i kurven. Man skal jo lige kunne holde sulten ud, indtil maden er færdig, ikke?
Og endelig skal du lige forbi Nettos spotvarer, hvis der nu er en eller anden genial dims eller ingrediens, du ikke kan leve uden.
Jeg er sikker på, vi allesammen kender det.
Det er nemt at handle på nettet
Hvis man ikke skal ind i en fysisk butik, bliver man ikke fristet til impulskøb eller snacks. Du skal ikke i flere butikker, fordi en vare er udsolgt det ene sted. Jeg er faldet pladask for nemlig.com. (Jeg er ikke sponseret, bare begejstret.)
Vi bruger ikke længere fysiske indkøbssedler, men i stedet nemlig.com-app’en. Når man tilføjer en vare, ligger den i indkøbskurven, indtil man går til kassen og betaler.
Der er et minimumskøb på kr. 400,-, men jeg bliver bare ved med at lægge varer i kurven i løbet af ugen, indtil jeg har nået minimumsgrænsen og nemt kan sende ordren afsted.
Hvis du vælger fleksibel levering, behøver du ikke være hjemme til at tage imod varerne, men der skal selvfølgelig være et sted, hvor fragtmanden kan sætte dine varer, så de ikke kommer noget til.
Køle- og frostvarer er pakket i flamingokasser med fryseelementer, mens resten leveres i stabelbare papkasser. Al emballagen kan sendes med retur, næste gang du handler.
Det er nemt at sammeligne varer i Nemlig.com-app’en. Find den billigste kilopris, den mængde, der kommer tættest på det, du skal bruge eller gå efter dit favoritmærke.
Nemlig.com har tæt på ALT i sortimentet: Friskbagt brød fra Lagkagehuset eller Bröd, ugeblade og magasiner, legetøj, blomster samt specialiteter fra Danmark – og resten af verden.
Sådan lægger vi madplan med livretter
Når du henter skemaet med vores livretter, er nogle af navnene understreget. Det er de retter, hvor opskriften allerede ligger på bloggen, så når du har skemaet som PDF, kan du trykke på navnet og komme direkte til opskriften. (Selv tak;-))
Alle i familien har bidraget med ønsker til de 50 livretter, vi har på listen. Der er noget for enhver smag, og retterne er ikke mere specifikke, end at der er plads til variation. Du kan se vores liste her.
Hakkebøf kan fx både være den klassiske med bløde løg eller en herregårdsbøf med grønærter og bearnaisesauce. Wok kan være den her lækre wok med kylling, edamamebønner og peanutbutter fra Spis Bedre – eller en lynstegt wokret med strimler af oksekød og grønsager.
Skemaet printes ud, og vi skriver ugenummeret ud for retten. På den måde er det nemt at se, hvornår vi sidst har fået det og forhåbentlig variere maden mere.
Jeg har lavet et tomt skema her, så du selv kan skrive jeres madplan med livretter på skemaet. Så kan du nemt lave en madplan som vores.
Søndag skrives den kommende uges retter på ugetavlen, som er bryggersdøren, malet med tavlelak. Med nemlig-app’en i hånden kan vi hurtigt tjekke, hvad der mangler i køleskabet, om vi har alle ingredienser og krydderier til den kommende uge, og om vi har de rigtige ting i fryseren.
Alt det, der mangler, lægges på indkøbslisten i app’en, og jeg trykker ‘BESTIL’! Man kan naturligvis vælge sit foretrukne leveringstidspunkt, så man får leveret varerne, når det passer bedst ind i programmet.
Jeg knuselsker, at jeg nu både får varieret aftensmaden, men også at vi kan komme hjem fra en gåtur i skoven søndag eftermiddag til en trappesten med kasser fra min yndlingskøbmand. Vi skal bare pakke varerne ud og sætte dem på plads. Der er ingen grund til at skulle ud at køre for at handle;-)
Hvad betyder en madplan for forbruget?
Udover de ovennævnte fordele har brugen af madplan og muligheden for at handle på nettet reduceret vores forbrug på mad med ca. 40%.
En ting er impulskøbene, men med en madplan er der mindre madspild, og der er ikke noget, som ligger bagerst i køleskabet og bliver for gammelt.
De hurtige løsninger de dage, hvor man ikke lige fik taget kød ud af fryseren er nu skåret helt væk.
Vi handler stadig i de lokale butikker engang imellem. Champignons kan fx sjældent holde sig en hel uge, men det er kun småting, vi kommer til at mangle i løbet af ugen, så det tager kun et øjeblik at suse ind og hente det. (Med skyklapper på eller lige efter spisetid, så der ikke kommer ekstra med hjem:-))
Skriv et svar