Nogle år bærer blommetræerne mange blommer. I år er sådan et år. Hvis en gren knækker af i utide, eller du plukker grønne blommer med vilje, kan du sylte dem og bruge dem som tilbehør. Der kan selvfølgelig også bruges umodne mirabeller i stedet.

Kan man sylte grønne blommer?
Som du måske har læst i indlægget om blommechutney, havde vores Reine Claude blommetræ for fem år siden for første gang givet masser af blommer. Det var den vådeste sommer i mands minde, og det blæste. Meget. Desværre kostede blæsten en gren på blommetræet.
En gren, som var fyldt med umodne, grønne blommer. Men hvad gør man ved knaldhårde, grønne blommer? Jeg havde ingen anelse og kunne ikke google mig frem til nogen opskrifter.

Oliven er også stenhårde, når de plukkes. Og ganske uspiselige direkte fra træet. Måske kunne man… Ja, jeg prøver. Hvo intet vover, intet vinder. Og blommerne skulle alligevel smides ud, når grenen var knækket af træet.
Man kan lave dette nummer med grønne mirabeller også. De minder måske endda mere om oliven, end blommer gør.
Vi kan godt li’ de soltørrede oliven, som ligger i olie. Der er virkelig meget smag i dem. Der er ikke meget arbejde i at lave grønne blommer om til “jumbo oliven”, men det tager sin tid.

Først skal blommerne saltes i 9 dage, til de er blevet bløde og svulmet op. De ser næsten ud som om de er modne, men de er nu salte i stedet for søde.
Derefter skal de skylles godt og tørres i ovnen i 4-5 timer, før de lægges i olivenolie med krydderier og skal trække i minimum 3 dage. Olien kan bruges til dressinger eller til at stege i, når blommerne er spist.
Jeg afprøvede denne opskrift med 20 blommer. Hvis det nu ikke var godt, var der ingen grund til at kaste mere arbejde efter det. Næste år må jeg finde nogle flere. Eller prøve med mirabeller.
Læs også opskrifterne på den mest vidunderlige blommemarmelade eller opskriften på mirabellesaft.

Syltede grønne blommer
Ingredienser
- 20 umodne blommer
- 3 fed hvidløg
- Groft salt
Efter tørring
- 3 fed hvidløg
- 1 tsk tørret timian
- ¼ tsk sennepsfrø
- ½ tsk peberkorn
- evt ¼ tsk chiliflager
- Olivenolie, så det dækker
- Evt. lidt Atamon til skylning af glasset
Sådan gør du
- De grønne blommer vaskes grundigt og lægges i en krukke med låg sammen med hvidløgsfeddene, lagvis med groft salt, til de er helt dækket med salt. Sæt låg på krukken, og sæt den i køleskabet i 9 dage. Blommerne vendes hver dag, og evt. blommer, der rådner undervejs, fjernes.
- Efter 9 dage klargøres en bageplade med en bagerist ovenpå. De umodne blommer er nu svulmet op af salten. Skyl blommerne grundigt, så al salt på overfladen forsvinder. Lad dem dryppe af i en sigte. Læg blommerne med lidt afstand på bageristen, så luften kan cirkulere.
- Tænd ovnen på 75° varmluft og sæt de grønne blommer ind midt i ovnen, og lad dem tørre i 4-5 timer, til de er godt rynkede. Tag evt. de mindste blommer ud undervejs, for de bliver tørre før de store.
- Skold et syltetøjsglas med kogende vand eller skyl det med Atamon efter anvisningen på flasken. Drys krydderierne ned i glasset sammen med hvidløgsfeddene. Læg blommerne ned i glasset, efterhånden som de bliver færdige i ovnen. Hæld olivenolie over blommerne, så de er helt dækkede. Det er olien, som konserverer blommerne.
- Stil glasset i køleskabet, og lad blommerne trække smag i mindst 3 dage, før du begynder at bruge af dem. Vend glasset engang imellem, så krydderierne blander sig med blommerne.
Noter


Hej! Jeg har nu taget mine blommer op af glasset efter 9 dage i køleskabet sækket af salt. De er dog overhovedet ikke svulmet op eller saltet, men kunne heller ikke forstå hvordan de skulle kunne suge, når der slet ikke er noget væske ved? Blommerne var jo helt tørre da de kom i glasset og intet væske ved saltet…
Håber du kan hjælpe 🙂
Vh Lea
Hej Lea:-)
Det lyder meget anderledes end min oplevelse, hvor saltet fik blommerne til at svulme op. Det var ikke alt salt, der blev opløst, men det blev vådt og blommerne blev tykkere.
Måske har dine blommer været lige umodne/hårde nok?
Mit bedste råd er at prikke huller i blommerne med fx en stegenål, så saltet kan få fat i den væske der måtte være i blommerne og vice versa.
Jeg krydser fingre for at det lykkes.
Kh Lene
Har lavet det med grønne mirabeller – SUPER !!
Hej Peter:-)
Det var dejligt at høre! Tak, fordi du havde mod på at prøve;-)
Kh Lene
Hej
Hvor køber man umodne blommer, når man ikke selv har et blommetræ…?
Hej Jacob:-)
Hmm, jeg tror ikke, du kan købe umodne blommer i en butik.
Måske kommer du forbi et blommetræ et sted, og så må du ind og spørge haveejeren, om du kan købe nogle af dem;-)
God jagt!
Kh Lene
Jeg har haft blommerne stående med salt nu i fem dage. Der er ikke trukket væske ud og blommerne er ikke salte, så nu har jeg taget dem op og prikket 12 – 15 huller i dem alle og lagt dem i saltet igen.
Jeg brugte sådan en lille trebenet en til at prikke med, så det gik hurtigt.
Næste gang vil jeg nok prikke fra start.
Hej Niels.
Dejligt, du fandt en løsning.
Kh Lene