Grønne blommer – umodne, saltede, tørrede og syltede

Som du nok har læst i indlægget om blommechutney, har vores Reine Claude blommetræ for første gang givet masser af blommer. Det har været den vådeste sommer i mands minde, og det har blæst. Meget. Desværre kostede blæsten en gren på blommetræet. En gren, som var fyldt med umodne, grønne blommer. Men hvad gør man ved knaldhårde, grønne blommer? Jeg havde ingen anelse og kunne ikke google mig frem til nogen opskrifter.

Syltede grønne blommer

Oliven er også stenhårde, når de plukkes. Og ganske uspiselige direkte fra træet. Måske kunne man… Ja, jeg prøver. Hvo intet vover, intet vinder. Og blommerne skulle alligevel smides ud, når grenen var knækket af træet. Jeg er helt sikker på, at man kan lave dette nummer med grønne mirabeller også. De minder måske endda mere om oliven, end blommer gør.

Vi kan godt li’ de soltørrede oliven, som ligger i olie. Der er virkelig meget smag i dem. Der er ikke meget arbejde i at lave grønne blommer om til “jumbo oliven”, men det tager sin tid. Først skal blommerne saltes i 9 dage, til de er blevet bløde og svulmet op. De ser næsten ud som om de er modne, men de er nu salte i stedet for søde. Derefter skal de skylles godt og tørres i ovnen i 4-5 timer, før de lægges i olivenolie med krydderier og skal trække i minimum 3 dage. Og olien tænker jeg, jeg kan bruge til dressinger eller til at stege i, når blommerne er spist.

Syltede grønne blommer

Jeg afprøvede denne opskrift med 20 blommer. Hvis det nu ikke var godt, var der ingen grund til at kaste mere arbejde efter det. Næste år må jeg finde nogle flere. Eller prøve med mirabeller.

Grønne blommer – umodne, saltede, tørrede og syltede

  • 20 umodne blommer
  • 3 fed hvidløg
  • Groft salt

Efter tørring

  • 3 fed hvidløg
  • 1 tsk. tørret timian
  • ¼ tsk. sennepsfrø
  • ½ tsk. peberkorn
  • evt. ¼ tsk. chiliflager
  • Olivenolie, så det dækker
  • Lidt Atamon til skylning af glasset

De grønne blommer vaskes grundigt og lægges i en krukke med låg sammen med hvidløgsfeddene, lagvis med groft salt, til de er helt dækket med salt. Sæt låg på krukken, og sæt den i køleskabet i 9 dage. Blommerne vendes hver dag, og evt. blommer, der rådner undervejs, fjernes.

Efter 9 dage klargør du en bageplade med en bagerist ovenpå. De umodne blommer er nu svulmet op af salten. Skyl blommerne grundigt, så al salt på overfladen forsvinder. Lad dem dryppe af i en sigte. Læg blommerne med lidt afstand på bageristen, så luften kan cirkulere.

Syltede grønne blommer

Tænd ovnen på 75° varmluft og sæt de grønne blommer ind midt i ovnen, og lad dem tørre i 4-5 timer, til de er godt rynkede. Tag evt. de mindste blommer fra undervejs, for de bliver tørre før de store.

Skyl et syltetøjsglas med Atamon efter anvisningen på flasken. Drys krydderierne ned i glasset sammen med hvidløgsfeddene. Læg blommerne ned i glasset, efterhånden som de bliver færdige i ovnen. Hæld olivenolie over blommerne, så de er helt dækkede. Det er olien, som konserverer blommerne.

Syltede grønne blommerStil glasset i køleskabet, og lad blommerne trække smag i mindst 3 dage, før du begynder at bruge af dem. Vend glasset engang imellem, så krydderierne blander sig med blommerne.

Brug de saltede, tørrede, syltede grønne blommer, som du ville bruge oliven: Til tapas, til kød, til salat. – Og glæd dig over, at du ikke bare smed dem på komposten:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *