De smukke, gule Luciabrød eller lussekatter er traditionelt, svensk julebag, som selvfølgelig bages og serveres på Luciadagen den 13. december.
Lussekatter får deres gule farve fra safran, det dyreste krydderi overhovedet. Er du ikke så vild med safransmagen, kan du i stedet bruge lidt gul pastafarve for at få den rigtige farve og fx kardemomme til at give smag til bollerne.
Nogle bruger gurkemeje i stedet for safran, men det giver også en anden smag, som for mig egner sig bedre i en karryret.
Inspiration til en Luciakrans
Der er ingen, der siger, at safranbrød skal bages enkeltvis. Inspirationen til den fine brødkrans kom fra norske Matklubbentrondheim, som gang på gang inspirerer mig med fine ideer til køkkenet.
Lad din fantasi få frit spil, når du sætter kransen sammen. Lad bollerne stå med lidt afstand, men bland de forskellige former, så kransen bliver varieret.
Bollerne er helt bløde og fluffy og er rettet til fra min opskrift på vanilleboller som påskeharer. Den grundige æltning og ikke for meget mel er grundstenene til at få den luftige krumme.
Luciabrød kan have mange forskellige former, hvor den mest almindelige er et S, hvor der sættes en rosin i de to snoninger. Du kan finde flere former til inspiration her.
Vil du gå all-in på Lucia, så sæt lyseholdere med spyd ned i kransen og sæt lys i den. (Eller lav fordybninger i den færdige krans, så lysene kan stå stabilt.)
De gode juleintentioner
Luciabrød har været på min jule-to-bake-liste i flere år. Du ved, den lange ønskeliste med julebag, som man har de allerbedste intentioner om at komme igennem. Hvert år.
Hver eneste gang kom og gik den 13. december, uden at jeg af den grund fik bagt lussekatter… De blev på listen til næste år.
I år har jeg kun bagt pebernødder (fordi det er verdens bedste) og vanillekranse (fordi – det samme). Æbleskiverne var købte æbleskiver – og pludselig var der overskud til at bage noget nyt:-)
Man må gerne skrive den lange liste med de ting, man bare MÅ lave op til jul, men det er bestemt også tilladt at springe over, hvor gærdet er lavest og prioritere hårdt i listen. At udvælge de allerbedste eller mest spændende ting og lade resten blive stående som gode intentioner. Der kommer også en jul næste år. Og næste år igen.
Men hvis du vil forkæle familien med lækre, gule boller, så skal du i gang med safranen og den gule dej.
Luciabrød giver frit spil
De traditionelle, svenske former på lussekatter har alle et navn. Gullvagn, lilja, pojka og lindebarn er blot nogle af dem. Dertil kan du lave snegle (og evt. putte lidt remonce ind i dem) eller blot trille boller. Det giver både ro og spil i formerne.
Lad børnene være med og forme dem, som de vil. De behøver ikke være så perfekte allesammen. Det er vigtigere, at I hygger jer i køkkenet.
Da jeg trak pladen med den færdigbagte krans ud af ovnen i går, var den ikke helt så elegant, som jeg havde forestillet mig. Dejen var vejet af i lidt vel store klumper, så efter bagning var de hævet godt op.
I dag er jeg glad for, at bollerne blev så store. De er nemlig stadig helt fluffy og bløde. Og helt perfekte til morgenmaden i stedet for nogle mindre stykker.
Den svære balancegang mellem helt uimodståeligt, lækkert bagværk – eller noget som mest er pænt, lykkedes til fulde.
Vil du hellere bruge kransen til pynt, så den skal være mindre, kan du lave 2/3 af opskriften og veje dejen af i klumper på fx 40 og 60 g.
Lad være med at bruge for meget mel, når du arbejder med dejen. Det giver nemlig et tørt resultat, og det er svært at trille dejen til ensartede pølser.
Prøv at trille pølserne på en bordplade uden mel og blot tage en lille smule mel på håndfladerne, så de ikke hænger i.
De blanke boller pensles to gange med æg før bagning. Det gør dem ekstra skinnende og fine.
Luciabrød eller lussekatter
Ingredienser
Safranmælk
- 1 spsk sukker
- 1 g safran
- 1 spsk varm mælk
Gærdej
- 5 dl lunken mælk, max 37°
- 50 g gær
- 1 æg, str. M/L
- Al safranmælken
- 100 g sukker
- ½ tsk groft salt
- 900 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 100 g blødt smør, stuetemperatur
Pensling og pynt
- 1 sammenpisket æg
- Rosiner eller korender
Sådan gør du
Safranmælk
- Knus sukker og safran sammen i en lille skål, – enten med en støder eller bagsiden af en teske. Bland den varme mælk i og lad det trække i 20 minutter.
Gærdej
- Smuldr gæren i den lunkne mælk. Tilsæt æg, safranmælk, sukker, salt og ⅔ af melet. Ælt det godt sammen, før du tilsætter smørret og ælter, til der ikke er mere synligt smør.
- Tilsæt resten af melet og ælt dejen i ca. 15 minutter. Dejen skal være blød, elastisk og slippe skålens sider. Den er stadig en lille smule klistret.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve på køkkenbordet i en time.
- Ælt kort dejen igennem på et let meldrysset bord. Du skal ikke tilsætte for meget mel, for så bliver Luciabrødene tørre, og de er svære at trille.
- Del dejen i passende stykker, fx 11 stykker på 60 g og 10 stykker på 100 g. Tril dem til boller og dæk dem til med et hårdtopvredet viskestykke, mens du arbejder med dem en ad gangen. (Se noter efter opskriften, hvis du vil bage brødene enkeltvis.)
- Tril hver bolle til en pølse og form dem som lussekatter (se her for inspiration). Læg dem på en let meldrysset del af bordet.
- Når du har formet alle bollerne til luciabrød, placerer du dem på en bageplade med bagepapir, så de danner en krans. Sæt dem med lille afstand, så de vokser sammen, men så formerne stadig er let genkendelige.
- Pensl din luciakrans med sammenpisket æg og sæt rosiner eller korender i snørklerne. Lad kransen stå i 5 minutter, før du pensler den igen. Så bliver den mere blank.
- Sæt en bradepande omvendt hen over som låg og lad den hæve i yderligere 15 minutter.
- Imens varmes ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Bag dit Luciabrød i nederste tredjedel af ovnen i ca. 15 minutter. Dæk kransen til med et viskestykke, når den er kølet lidt af. Så bliver bollerne ved med at være bløde i længere tid.
Skriv et svar