En påskebolle, som (næsten) er for nuttet til at spise. Både børn og voksne vil elske at sætte tænderne i de her bløde, luftige boller, som sagtens kan spises uden smør. Her er vanilleboller formet som påskeharer, som du bare MÅ bage.
Har du bagt mine fødselsdagsboller, ved du, hvordan en blød, luftig bolle med kardemomme skal smage. Jeg troede ikke, opskriften kunne forbedres på nogen måde, men de her boller er blødere, luftigere og endnu bedre.
Påskeharer som påskeboller
Inspirationen kom fra Instagram, hvor MatklubbenTrondheim har en profil. 7 kvinder, der har en madklub, hvor de bager, laver mad og deler deres fælles interesse. De havde bagt nogle små, nuttede kaniner af bolledej, som jeg gerne ville efterligne.
Mine påskeharer blev dog ikke så små endda. Dejen hævede nemlig op og blev stor og luftig, så der er lidt mere bolle i dem, end jeg havde regnet med. Det er ikke svært at bage påskeharerne, hvis du bare kan trille boller.
Med en lille sløjfe om halsen er harerne et sødt indslag til påskebordet – eller pakket i en lille cellofanpose, hvis du vil give dem væk som gave.
Sådan former du vanilleboller til påskeharer
Når dejen har hævet første gang, deler du den i 10 lige store dele. Lav fire boller: 40 g til kroppen, 30 g til hovedet, 25 g til ørerne og 2-3 g til halen. Tril pæne runde boller af dem alle, men tril bollen på 25 g aflang. Læg bollerne ved siden af hinanden med god afstand på bagepladen.
Pensl bollerne med sammenpisket æg. Klip et snit ned igennem den aflange bolle og form to ører. Tryk to rosiner godt ned i hovedet som øjne. Ørerne skal pensles, før du klipper, for så bliver de lyse indeni, når de bliver bagt. Vent evt med at sætte halen på, indtil du har penslet. Så bliver den også lysere i bagningen.
Dæk dine vanilleboller til med en omvendt bradepande, så der er et hvælvet låg over dem, mens de efterhæver.
Vanilleboller som påskeharer
Ingredienser
- 2½ dl kold mælk
- 25 g gær
- 40 g sukker
- 1 æg, str. M/L
- ¼ tsk groft salt
- 2 tsk vanillesukker
- 125 g blødt smør, stuetemperatur
- 475 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Til pensling og pynt
- 1 sammenpisket æg
- 20 rosiner
- Smalt silkebånd
Sådan gør du
- Smuldr gæren ud i mælken og bland det godt. Tilsæt sukker, æg, salt, vanillesukker og halvdelen af melet. Ælt det godt sammen (gerne med K-spaden i din røremaskine), før du tilsætter smørret og ælter, indtil der ikke er synligt smør.
- Skift til dejkrogen og tilsæt resten af melet. Ælt dejen i ca. 15 minutter, til den er blød, blank og smidig og slipper skålens sider.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad den hæve til dobbelt størrelse på køkkenbordet. Det tager en times tid.
- Ælt dejen kort igennem på et meldrysset bord, før du deler den i 10 lige store stykker. Del hver af dem således: Krop: 40 g, hoved: 30 g, ører: 25 g, hale: 2-3 gram.
- Tril alle delene til runde boller. Tril derefter ørebollen aflang. Læg bollerne ved siden af hinanden på en bageplade med bagepapir, så det former en hare.
- Pensl harerne med sammenpisket æg og stik rosiner godt ind i hovedet som øjne. Klip et snit i øret med en saks og skub ørerne lidt fra hinanden.
- Læg en bradepande omvendt henover bollerne, så de kan hæve i 45 minutter, uden at noget hænger fast i dem.
- I de sidste 15 minutter af hævetiden varmer du ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft). Bag påskeharerne i nederste tredjedel af ovnen i 12-13 minutter, til de er gennembagte.
- Dæk bollerne til med et tørt viskestykke, når de kommer ud af ovnen og lad dem afkøle helt. Bind en lille sløjfe om halsen med smalle silkebånd.
Annette Ruusunen
absolut en jeg må lave
annette ruusunen
god opskrift
Lene Tranberg
Tusind tak, Annette!
Rigtig god bagelyst:-)
Birgit
Når man ikke har køkkenmaskine?
Ps er vild med dun side/opskrifter
Lene Tranberg
Hej Birgit:-)
Tak for din søde besked:-)
Hvis man ikke har en køkkenmaskine, ælter du bare dejen så længe, du orker;-)
Det er jo bare en almindelig bolledej. De skal nok blive gode alligevel.
God bagelyst!
Kh Lene
Tekstforfatter pris
Det er så nuttet! tak for opskriften.
Lene Tranberg
Velbekomme og god bagelyst:-)
Kh Lene