Du kan se de bølgende lavendelmarker for dig, når du lukker øjnene og tænker på Sydfrankrig? Vidste du, at du kan lave en særdeles velsmagende lavendelsaft af de lavendler, du har i haven?
Når du tænker på Provence, tænker du også på alle de små butikker, som bugner med lavendelsæbe, -creme og -duftposer. Måske tænker du, at lavendelsaft smager lige sådan.
Jeg kan berolige dig med, at lavendelsaft hverken smager parfumeret eller af sæbe. Den er sød og krydret i stedet – og nærmest selvlysende pink.
Lavendelsaft er nemt
Det er lige så nemt at lave lavendelsaft, som det er at lave fx hyldeblomstsaft eller rosensaft. Pluk en masse lavendelblomster (kun hovederne), og lad saften stå og trække i 3-4 dage.
Dine hænder, haven og køkkenet dufter helt fantastisk af lavendler, når du arbejder med blomsterne. Den nemmeste måde at plukke så mange er blot at trække hovederne af stænglerne i haven og lægge dem i en skål.
Når du har blandet ingredienserne og hældt kogende vand over, er det blot at vente. Allerede efter 20 minutter, er saften pink, men den farve intensiveres henover de næste dage.
Saften fik lov at trække i 3 dage hos mig. Der syntes jeg nemlig, den var så mild og rund i smagen, at den skulle filtreres. – Og jeg var utålmodig efter at smage den sådan rigtigt.
Selv citronerne i saften havde taget farve, så de ikke længere var gule, men nærmest lidt lilla.
Hvad skal du bruge saften til?
Drik det som almindeligt saftevand og bland det op 1:4. (Eller smag dig frem.)
Brug siruppen i drinks fx sammen med gin, vodka eller rom – og tonic eller danskvand. Garner drinken med et par lavendelblomster. Lad dig inspirere af den her opskrift på Bramble.
Frys den ufortyndede saft ned som isterninger i silikone eller isterningposer. Så kan du nemt smide et par stykker i et glas koldt vand og vente på, de smelter og giver smag.
Brug siruppen i en mousse. Fx som i den her hyldeblomstkage, hvor du kan pynte kagen med lavendler og endda blande tørrede lavendler i kagebunden.
Hæld lavendelsirup over is eller pandekager.
Nyd den bare som en kold sommerdrik på terrassen, mens du dufter til dine lavendler i haven.
Lavendelsaft
Ingredienser
- 1½ liter lavendelblomster, ikke sammenpresset mængde (kun blomsterhoveder, ikke stængel)
- 1 usprøjtet citron
- 1 kg sukker
- 20 g citronsyre
- 1½ liter kogende vand
- 1 tsk flydende Atamon
Sådan gør du
- Hæld lavendelblomsterne i en skål eller gryde (ikke aluminium). Skær citronen i tynde skiver.
- Bland blomsterne med citronskiver, sukker og citronsyre, før du hælder det kogende vand over. Rør rundt og tilsæt Atamon.
- Dæk skålen til og sæt den i køleskabet i 3-4 døgn.
- Hæld saften igennem en finmasket sigte, så blomster og citroner sorteres fra.
- Fyld saften på Atamon-skyllede flasker eller frys den ned i passende portioner.
Louise
Måske et fjollet spørgsmål – men jeg er lidt nybegynder i haven, så bær over med mig 🙂
Når man har plukket lavendelblomsterne, kommer der så nye blomster på, eller er det så “game over” for lavendelblomster i haven denne sommer?
Lene Tranberg
Hej Louise:-)
Her er plads til alle, også nybegyndere;-)
Når lavendlerne har blomstret, kommer der tit en efterblomstring.
Kh Lene
Louise
Mange tak for svaret :o) så må jeg have havehandskerne på og komme i gang med lavendelhøsten
Lilje
Hej, hvor lang tid kan saften holde sig?
Lene Tranberg
Hej Lilje:-)
Hvis saften opbevares køligt og mørkt i helt rene flasker, kan den holde sig op til et par måneder.
Jeg synes, det er nemmest at fryse saften ned i passende portioner i fryseposer, for så kan du tø saften op til et par ugers forbrug.
Ha’ en dejlig sommer!
Kh Lene
Pia
Wow, en vild farve!
Min blev lige så flot som din og smager dejligt.
Mvh Pia
Lene Tranberg
Hej Pia:-)
Tak for din søde besked.
Ja, lavendelsaften er også meget bedre, end jeg troede:-)
God sommer!
Kh Lene
Lau
Kan man lave den uden citron syre?
Lene Tranberg
Hej Lau:-)
Det korte svar er nej.
Citronsyre trækker både smag og især farve ud af lavendlerne, så hverken smag eller farve bliver så intens uden.
Hvis du ikke kan skaffe citronsyre til saften, kan du evt bruge vinsyre.
Både Tørsleff og Dr. Oetker har citronsyre i sortimentet, som lige nu præsenteres på papdisplays i stort set alle supermarkeder.
God fornøjelse.
Kh Lene
Rikke Lund Nielsen
Hej
Hvor ser det smukt ud, dit saft
Jeg vil gerne lave det, men kan ikke finde citronsyre. Kan jeg lave det uden det i?
Smil fra Rikke
Lene Tranberg
Hej Rikke:-)
Nej, desværre. Saften vil ikke blive det samme uden citronsyre.
Citronsyren regulerer syrligheden i saften og trækker samtidig saften (og farven) ud af blomsterne.
Både Dr. Oetker og Tørsleffs laver citronsyre i små poser, som i denne tid står i butikkerne i pap-displays sammen med geleringspulver til marmelade etc.
God jagt:-)
Kh Lene
Marianne
Hej.
Tak for en dejlig nem opskrift.
Jeg kom vinsyre i, kun ikke finde citronsyre. Har smagte en tsk ren saft, det smagte ganske fint, men hvordan bliver det til sirup?
Mvh Marianne
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Du kan koge saften ind for at få sirup.
Kh Lene
Sofie
Hej,
Flot sirup! Kan man lave den uden atamon?
Mvh
Sofie
Lene Tranberg
Hej Sofie:-)
Det kan du tro. Jeg laver den faktisk uden atamon og fryser saften ned i passende portioner.
God fornøjelse.
Kh Lene
Vibeke
Hejsa
Kommer du pastafarve i for at få den flotte farve 😊
Lene Tranberg
Hej Vibeke:-)
Beklager det meget sene svar.
Nej, jeg har ikke puttet farve i saften. Det får den helt fantastiske farve helt naturligt.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene