Tynde brød, du kan flække uden besvær, fylde med alt dit yndlingsfyld og riste i din paninitoaster, så de er sprøde udenpå, mens fyldet bliver blødt og varmt… Er du også lækkersulten? Så bag de her panini.
Der er absolut ingen ben i at bage brødene selv. De kan fryses ned, så du altid har dem på lager, når du mest af alt trænger til noget nemt, som smager af sommerferie i Italien.
Ingen regler for paninifyld
Du har helt frit slag med, hvad du fylder i dine panini. Du bestemmer, om der skal ost i eller ikke.
For mig er det alfa og omega med den lange, bløde ost, som man kun får af frisk mozzarella, og jeg kan snildt nøjes med ost, tomat og rucola. Smør brødene med pesto, før du begynder at fylde i.
I paninierne på billederne er der både pesto, ost, tomat, rucola, skinke og avocado. Tilsammen udgør det et helt måltid, og det er umuligt at spise mere end en. – Hvor gerne min mand ellers ville kunne spise to, lykkedes det ikke for ham;-)
Jeg kunne godt forestille mig en dessertvariant med fx brie og figner – eller banan og nutella. Hvis du laver paninierne i halv størrelse, har du plads til både hovedret og dessert.
Panini på den nemme måde
Ved at blande mel og vand og lade det stå tildækket to timer, trækkes der mere smag ud af melet, og glutennettet i dejen dannes uden æltning.
Processen kaldes autolyse.
Under autolysen suger melet alt vandet. Dejen trækker sig sammen, de naturlige enzymer i melet aktiveres, og glutennetværket udvikles, så dejen bliver smidig og glat. Alt sammen helt uden æltning.
Altså: Glutenproteinerne i melet får glutennetværket til at udvikles. Enzymerne i melet nedbryder stivelsen, og når du trækker i dejen efter autolysen, kan den strække sig langt uden at knække.
Først derefter tilsættes gær og dernæst salt og olie.
Du kan sagtens bage panini uden røremaskine. Bare sørg for at ælte hhv. gær og salt/olie godt ind i dejen, før den sættes til hævning.
Efter den første hævning, trilles dejen til boller, rulles aflange og efterhæver, før de bages. Supernemt.
Du kan også bruge ciabattabrød til din sandwich.
Har du lyst til at lave en anden, lækker frokostret, kunne det være den her Croque Madame.
Panini
Ingredienser
Autolyse
- 525 g Valsemøllen Tipo 00 mel
- 50 g Valsemøllen fuldkornshvedemel
- 3½ dl koldt vand
Resten af dejen
- 20 g gær
- 1 spsk vand
- 1½ tsk groft salt
- 1 spsk olivenolie
Sådan gør du
- Bland de to meltyper med vandet. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad det stå i 2 timer. (Autolysen kan sagtens stå natten over, hvis det passer bedre i dit program.)
- Udrør gæren i den sidste skefuld vand. Ælt det ind i dejen. Tilsæt derefter salt og olie og ælt igen, til dejen er helt glat.
- Dæk skålen til igen og lad dejen hæve til dobbelt størrelse (ca. 50 minutter).
- Skrab dejen ud af skålen på et let meldrysset bord og fold den ind over sig selv. Del den i 9 lige store stykker (knap 100 g pr. stk.) og tril dem til boller efterhånden. Lad hver bolle hvile på bordet i ca. 5 minutter, mens du triller resten. Vend dem med samlingen nedad.
- Vend den første bolle i mel og rul den aflangt ud til en tykkelse på 5-6 mm. Drys evt med mel undervejs, så du er sikker på, den hverken hænger fast i bordet eller kagerullen. Fortsæt i samme rækkefølge, som du trillede bollerne.
- Læg de flade brød på bageplader beklædt med bagepapir. Der er plads til tre på hver plade. Dæk paninierne til med et hårdtopvredet viskestykke, så dejen ikke tørrer ud. Lad dem efterhæve i ca. 45 minutter.
- Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Varm et lille, ovnfast fad fx en støbejernstallerken op sammen med ovnen.
- Sæt den første bageplade ind i nederste tredjedel af ovnen. Hæld to spsk vand i støbejernstallerkenen, luk lågen og bag dine panini i ca. 10 minutter.
- De må ikke være mørke eller sprøde, når de er færdige. Læg det hårdtopvredne viskestykke over dem igen, mens de køler af på pladen, så fugtigheden bevares i brødene.
Noter
Grillet panini
Udstyr
- Paninitoaster eller alm. toaster
Ingredienser
- 2 Panini som i opskriften ovenfor
- ½ glas grøn pesto
- 1 moden avocado i skiver
- 6 skiver god skinke
- 1 kugle frisk mozzarella i skiver
- 1 stor tomat i skiver
- 1 håndfuld rucolasalat
Sådan gør du
- Varm paninitoasteren op.
- Flæk brødene. Smør dem med pesto og fordel fyldet på de fire halvdele: Avocado, skinke og mozzarella på den ene halvdel og tomat og rucola på den anden.
- Læg paninierne sammen og grill dem, indtil overfladen er sprød med tydelige grillstriber, og osten er smeltet. Serveres straks.
Lone Henningsen
Hej Lene.
Det er virkelig nogle lækre brød som dem vi har fået i Italien i sommerferien.
Tak for opskriften.
Hilsen Lone
Yvonne Merete Madsen
Kan ikke få mængden af vand til at passe til mængden af mel . Jeg måtte bruge 2 dl mere vand end i opskriften .
Hilsen Yvonne
Lene Tranberg
Hej Yvonne:-)
Vandmængden på de 350 g (3,5 dl) passer nu meget fint med melmængden. Det svarer til en hydrering på 60, mens de 2 dl ekstra vil give en hydrering på 95 (vandmængde divideret med melmængde) i autolysen.
Det er de færreste almindelige hjemembagere, der kan håndtere en så våd dej.
Jeg håber, dine panini blev gode.
Ha’ en dejlig dag:-)
Kh Lene
Lene Bundgaard
Hej Lene
Kan man erstatte gær med surdej og i så fald, hvor meget surdej skal jeg bruge?
Mvh Lene
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Det kan du helt sikkert. Jeg har ikke prøvebagt dem med surdej, men jeg plejer at bruge ca. 20% surdej i forhold til melets samlede vægt.
God bagelyst.
Kh Lene
Lisbeth J.Jensen
Helt perfekt.Så lyse ud efter 10 min,
Men var helt perfekte.
Brugte en bordgril .
😊Lisbeth J. Jensen
Lene Tranberg
Hej Lisbeth:-)
Det glæder mig meget at høre. Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene