Hvad skal jeg servere til studenterfesten, barnedåben, sommerfesten, havebryllyppet?
Jeg har ét svar til dig: Du skal lave en hyldeblomstkage med hyldeblomstmousse og hyldeblomstcurd!
Lis er min lillesøster, mavedanseren, som fik lov at navngive Happy Hips kagerne. Hun holdt fødselsdag for to år siden og havde et beskedent gaveønske: Kage til kaffen. Jeg “kom til” at bage to vidt forskellige kager, denne var den første. Den anden kage var en cookielagkage.
Duften af hyldeblomster
Når man har fødselsdag omkring midsommer må man have mærket duften af hyldeblomster i næsen på stort set alle sine fødselsdage. Lis har enddog haft nogle stykker;-)
Jeg havde haft en hyldeblomstmousse på min “to-bake”-liste et stykke tid. Lis’ fødselsdag blev anledningen.
Min tanke var en let, frisk og sommerlig hyldeblomstkage med en mandel-marcipanbund, noget hyldeblomstcurd og en blød hyldeblomstmousse på toppen. Kombinationen lykkedes over al forventning.
Hyldeblomstkage
Langt de fleste kan være med på denne kage. Der er ikke alt muligt avanceret pynt på, som tager timevis at lave.
Du bestemmer, om du vil bruge hjemmelavet hyldeblomstsaft eller en købt variant. Min hjemmelavede hyldeblomstsaft er ret mørk i det, fordi den er lavet med farin, men hvis du bruger en med sukker i, så er den lige så lys som den købte saft, jeg brugte.
Hvis du ikke vil lave min hyldeblomstcurd (som ellers er sindssygt god, jeg siger det bare), kan du undlade den eller bruge en lemoncurd, endda en købt en;-)
Kagen er bedst, hvis den får lov at stå og trække i køleskabet til dagen efter, så moussen også får tid til at sætte sig ordentligt. Du kan derfor trække den ud af køleskabet kort før servering og se totalt overskudsagtig ud.
Ja, der er husblas i moussen, så den bliver stående, men det er ikke ret kompliceret at bruge husblas, når den smeltes i den varme væske som i denne mousse. Prøv det, du kan sagtens:-)
Har du lyst til at bage andre sommerlige kager, vil jeg anbefale dig sommerlagkagen med rabarbermousse og -kompot eller flagkagen med hyldeblomstmousse som det hvide i flaget.
Hyldeblomstkage
Ingredienser
Mandel-/marcipanbund
- 75 g mandler kværnet til mel
- 25 g marcipan fintrevet
- 15 g kartoffelmel
- 10 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- ½ tsk bagepulver
- 2 æggehvider
- 65 g sukker
Hyldeblomstmousse
- 4 blade husblas
- 2 dl hyldeblomstsaft
- 150 g hvid chokolade
- 5 dl piskefløde
- 1 tsk vanillesukker
Til samling og pynt
- 120 g hyldeblomstcurd
- Hyldeblomster til pynt
Sådan gør du
Mandel-/marcipanbund
- Hvis du ikke bruger mandelmel, skal du hakke mandlerne meget fint i en minihakker eller foodprocessor. De skal ikke smuttes først.
- Varm ovnen op til 150° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Mandelmel, fintrevet marcipan, kartoffelmel, hvedemel og bagepulver blandes i en skål. I en helt ren skål piskes æggehviderne stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker). Tilsæt sukkeret en skefuld ad gangen og pisk i yderligere to minutter, efter det sidste sukker er kommet i.
- Vend først ¼ af æggehviderne i de tørre ingredienser, før du vender resten af hviderne i ad to omgange. Vend det forsigtigt med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af marengsen.
- Læg papir i bunden af en rund form med en diameter på 25 cm. Smør siderne af formen godt. Fordel dejen i formen og glat den ud med en dejskraber. Bag kagebunden i ca. 30 minutter og lad den køle af i 5 minutter.
- Fjern form og bagepapir og lad bunden afkøle helt på en rist.
Hyldeblomstmousse
- Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter. Hak chokoladen fint. Varm hyldeblomstsaften op til kogepunktet i en lille gryde. Når det koger, tager du gryden af blusset og hælder den finthakkede chokolade i. Lad det stå et øjeblik, mens chokoladen smelter og rør derefter, til det samler sig, og al chokoladen er smeltet.
- Når chokoladeblandingen er jævn, krammes vandet ud af husblassen, som tilsættes den lune chokolade/saft og smeltes deri. Lad nu blandingen afkøle, til den er lunken (lillefingervarm/30°). Imens pisker du fløden til bløde toppe sammen med vanillesukkeret. Pas på, fløden ikke bliver for stiv.
- Når chokoladen er lunken, tager du ¼ af flødeskummet over i gryden med chokoladen og blander det godt, til det er helt jævnt. Hæld derefter chokoladeblandingen i fløden ad et par omgange, og bland det godt med lange tag med en dejskraber, så luften ikke røres ud af fløden.
Samling af kagen
- Læg din lagkagebund på et serveringsfad. Fór en kagering (eller ringen fra springformen med kageplast, og sæt den rundt om lagkagebunden. Fordel din hyldeblomstcurd på lagkagebunden og hæld hyldeblomstmoussen hen over curd-laget. Bank fadet et par gange mod bordet, så evt. luftbobler i moussen kommer til overfladen. Glat moussen ud med en lille paletkniv.
- Sæt kagen i køleskabet i minimum tre timer, men gerne natten over.
- Pluk blomsterne af hyldeblomstklaserne og fordel dem over kagen. Frigør din hyldeblomstkage fra ring og kageplast og lad den stå på køkkenbordet en halv times tid før servering.
Anne Sofie
Saftsusme en knald god ide! MUMS!
Lene Tranberg
Tusind tak, Anne Sofie:-)
Den er virkelig lækker og sommerlig.
Kh Lene
Dorthe
Hold nu op den er lækker. Tak for en skøn opskrift
Lene Tranberg
Kære Dorthe:-)
Selv tak<3 Tak fordi du havde lyst til at bage den;-)
Kh Lene
Mia
Den her opskrift har bare den lækreste hyldeblomstmousse, cremet og smagfuld.
Jeg er ikke fan af curd, og derfor bruger jeg en rabarber kompot i stedet.
Yvonne
Er det ok at bruge hyldeblomstsaft som er købt?
Lene Tranberg
Hej Yvonne:-)
Ja, det kan du tro. Saften skal ikke være stærkere, end at den skal blandes 1:4 eller 1:5, hvis du skulle have drukket den som saft.
Kh Lene
Marianne
Kan jeg bruge færdigkøbt mandelmel?
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Ja, det kan du sagtens
Kh Lene