Hyldeblomstkage – med mousse og curd

I dag er det Lis’ fødselsdag, hurra, hurra, hurra! Lis er min lillesøster, mavedanseren, som fik lov at navngive Happy Hips kagerne. Hun holdt fødselsdag i weekenden og havde et beskedent gaveønske: Kage til kaffen. Jeg “kom til” at bage to vidt forskellige kager, den første får I her, nemlig en hyldeblomstkage.

Hyldeblomstkage

Når man har fødselsdag omkring midsommer må man have mærket duften af hyldeblomster i næsen på stort set alle sine fødselsdage. Lis har enddog haft nogle stykker;-) Jeg har haft en hyldeblomstmousse på min “to-bake”-liste et stykke tid. Lis’ fødselsdag blev anledningen. Min tanke var en let, frisk og sommerlig hyldeblomstkage med en mandel-marcipanbund, noget hyldeblomstcurd og en blød hyldeblomstmousse på toppen. Kombinationen lykkedes over al forventning.

Langt de fleste kan være med på denne kage. Der er ikke alt muligt avanceret pynt på, som tager timevis at lave. Hvis du ikke vil lave min hyldeblomstcurd (som ellers er sindssygt god, jeg siger det bare), kan du undlade den eller bruge en lemoncurd, endda en købt en;-) Kagen er bedst, hvis den får lov at stå og trække i køleskabet til dagen efter, så moussen også får tid til at sætte sig ordentligt. Du kan derfor trække den ud af køleskabet kort før servering og se totalt overskudsagtig ud. Ja, der er husblas i moussen, så den bliver stående, men det er ikke ret kompliceret at bruge husblas, når den smeltes i den varme væske som i denne mousse. Prøv det, du kan sagtens:-)

Hyldeblomstkage

Hyldeblomstkage

Mandel-marcipanbund

  • 75 g mandler, kværnet til mel
  • 25 g marcipan, fintrevet
  • 15 g kartoffelmel
  • 10 g hvedemel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 2 æggehvider
  • 65 g sukker

Til samling

Hyldeblomstmousse

  • 4 blade husblas
  • 2 dl. hyldeblomstsaft
  • 150 g hvid chokolade
  • 5 dl. piskefløde
  • 1 tsk. vanillesukker

Start med mandel-marcipanbunden. Hvis du ikke bruger mandelmel, skal du hakke mandlerne meget fint i en minihakker eller foodprocessor. De skal ikke smuttes først.

Varm ovnen op til 150° (alm. ovn, ikke varmluft).

Mandelmel, fintrevet marcipan, kartoffelmel, hvedemel og bagepulver blandes i en skål. I en helt ren skål piskes æggehviderne stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker). Tilsæt sukkeret en skefuld ad gangen og pisk i yderligere to minutter. Vend først ¼ af æggehviderne i de tørre ingredienser, før du vender resten af hviderne i ad to omgange. Vend det forsigtigt med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af marengsen.

Læg papir i bunden af en rund form med en diameter på 25 cm. Smør siderne af formen godt. Fordel dejen i formen og glat den ud med en dejskraber. Bag kagebunden i ca. 30 minutter og lad den køle af i 5 minutter.

Fjern form og bagepapir og lad bunden afkøle helt på en rist.

Hyldeblomstkage

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 20 minutter. Hak chokoladen fint. Varm hyldeblomstsaften op til kogepunktet i en lille gryde. Når det koger, tager du gryden af blusset og hælder den finthakkede chokolade i. Lad det stå et øjeblik, mens chokoladen smelter og rør derefter, til det samler sig.

Når chokoladeblandingen er jævn, krammes vandet ud af husblassen, som tilsættes den lune chokolade/saft og smeltes deri. Lad nu blandingen afkøle, til den er lunken (lillefingervarm). Imens pisker du fløden luftig, pas på den ikke bliver for stiv.

Når chokoladen er lunken, tager du ¼ af fløden over i gryden med chokoladen og blander det godt, til det er helt jævnt. Hæld derefter chokoladeblandingen i fløden ad et par omgange, og bland det godt med lange tag med en dejskraber, så luften ikke røres ud af fløden.

Samling af kagen

Læg din lagkagebund på et serveringsfad. Fór en kagering (eller ringen fra springformen) med kageplast, og sæt den rundt om lagkagebunden. Fordel din hyldeblomstcurd på lagkagebunden og hæld hyldeblomstmoussen hen over curd-laget. Bank fadet et par gange mod bordet, så evt. luftbobler i moussen kommer til overfladen. Glat moussen ud med en lille paletkniv.

Hyldeblomstkage

Sæt kagen i køleskabet i minimum tre timer, men gerne natten over.

Pluk blomsterne af hyldeblomstklaserne og fordel dem over kagen. Frigør din hyldeblomstkage fra ring og kageplast og lad den stå på køkkenbordet en halv times tid før servering.

Hyldeblomstkage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *