• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Koldhævet grovbrød med soltørrede tomater

Koldhævet grovbrød med soltørrede tomater

19. september 2019 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Et koldhævet grovbrød med soltørrede tomater er nemt at bage, bare du lader tiden gøre arbejdet for dig. Det er superlækkert med en god smag af tomat – og passer perfekt til tapas.

Det er mange år siden, jeg sidst bagte et koldhævet grovbrød med soltørrede tomater. Næsten 20 år, tror jeg.

Snit igennem koldhævet brød med soltørrede tomater - Bagvrk.dk

Opskriften er oprindeligt fra en kogebog, som hed “Let sovsen, Jensen” fra 1995. Kogebogen handlede om at spise mindre fedt og mere fiber. Kostrådet lød på at skrabe smørret og spise mindst 5 skiver brød, “gerne fra tunge brød, fordi de indeholder flest kulhydrater”.

Jeg havde gemt opskriftbogen i mange år. For nogle måneder rev jeg opskriften ud af bogen og smed resten ud. Nu hvor jeg har skrevet opskriften ind på bloggen, ryger den løse side også til genbrug.

Dej klar til formning - koldhævet grovbrød - Bagvrk.dk højformat

Det koldhævede brød

Når du koldhæver et brød får det mere tid til at trække smag ud af melet og de andre ingredienser. Du får en bedre struktur i brødet.

Jeg synes, brødet smager helt fantastisk som tilbehør til suppe, buffet eller tapas. Men jeg var ikke begejstret for bogens fremgangsmåde, som strider lidt imod mine nuværende bageprincipper.

De soltørrede tomater skulle nemlig først æltes ind i dejen efter den første hævning, så dejen ville miste nogle af de lufthuller, som jeg er så glad for at bevare i dejen.

Koldhævet grovbrød færdigbagt - en opskrift fra Bagvrk.dk

Da jeg begyndte at bage brødet for snart 25 år siden, havde jeg ikke en ælteskål, som var stor nok, til at brødet kunne koldhæve i den. Derfor hældte jeg dejen i en plasticpose og lagde den til hævning i køleskabet. Well, lidt uautoriseret, men brødet blev helt fint.

Derfor skal du heller ikke give op, hvis du ikke har en røremaskine, du kan ælte dej på – eller en stor skål. Prøv dig frem med “de forhåndenværende søms princip”. Det skal nok lykkes dig, og jo mere du bager, jo bedre bliver du;-)

Snit igennem koldhævet brød med soltørrede tomater - højformat - Bagvrk.dk
Som du kan se, havde jeg hængt blomsterpynten ned fra loftet i stedet for at have blomster på bordene. Det frigav meget bordplads, så der i stedet var plads til maden.
Blomsterne var Skt. Hans urt, hængt op i sytråd og med tape.

Koldhævet grovbrød med soltørrede tomater

Brødet på billedet serverede jeg til min 50 års fødselsdag for et par uger siden. Jeg bagte to runde brød af opskriften, så hvis du kun laver et, bliver det virkelig stort.

Grovbrød klar til efterhævning - Bagvrk.dk

Du skal heller ikke fortvivle, hvis du ikke har en stegeso, som jeg bager grydebrød i. Hvis du bager det på en bageplade i stedet for, skal du bage brødet ved 190° (alm ovn, ikke varmluft) i ca. 45 minutter.

Du kan selvfølgelig sagtens bage brødet uden de soltørrede tomater – eller putte oliven i i stedet for.

Formet grovbrød med soltørrede tomater - Bagvrk.dk
Snit igennem koldhævet brød med soltørrede tomater - Bagvrk.dk

Koldhævet grovbrød med soltørrede tomater

Et groft madbrød til suppe, tapas eller buffet.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 45 minutter min
Hævetid/trækketid 10 timer t 30 minutter min
Samlet tid 11 timer t 30 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 2 stk.

Ingredienser
  

  • 50 g soltørrede tomater (tørre)
  • Vand til udblødning
  • 15 g gær
  • 6 dl koldt vand
  • 150 g fuldkornshvedemel eller andet groft mel
  • 1 tsk groft salt
  • 1½ spsk sukker
  • 800 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%

Sådan gør du
 

  • Læg de soltørrede tomater i en skål og dæk dem med vand. Lad dem trække en time. Dræn vandet fra og skær tomaterne i mindre stykker.
  • Smuldr og opløs gæren i det kolde vand. Rør tomater, fuldkornshvedemel, salt og sukker i.
  • Tilsæt hvedemelet ad et par omgange, og ælt dejen i 8-10 minutter, indtil den er blød og smidig. Dejen vil stadig være let klistret.
  • Dæk skålen til med et rent viskestykke, og stil dejen til hævning i køleskabet i minimum 8 timer.
  • Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og del den i to. Stram hver portion dej op ved at samle de fire hjørner på midten som en bylt, og derefter gøre det samme med de fire nye hjørner.
  • Vend dejen med samlingen nedad og drej den henover bordet mellem hænderne. Frikitionen vil stramme dejen op, ligesom når du triller boller mod bordet.
  • Drys en hævekurv med rismel (eller læg et viskestykke i en skål og drys godt med mel eller rismel) og læg brødet i kurven med samlingen opad. Dæk dejen til og lad den hæve ca. 1¼ time på køkkenbordet, til det når dobbelt størrelse.
  • Hvis du bager i stegeso, skal ovnen imens varmes op til 230° (alm. ovn, ikke varmluft) med stegesoen i, så den bliver lige så varm som ovnen.
  • Vend forsigtigt brødet ud i stegesoen, rids det på toppen og bag det i stegesoen med låget på i 25 minutter. Sænk varmen til 200°, tag låget af stegesoen og bag yderligere 20 minutter, til brødet er gennembagt.
  • Lad brødet afkøle helt, før du skærer i det.

Noter

Koldhævet grovbrød er fryseegnet i op til tre måneder.
Hvis du ikke har en stegeso at bage i, kan brødet bages i en 190° varm ovn i 40-45 minutter.
Du kan bage brødet som et helt brød også. Så skal det bage et par minutter længere.
Tags Grovbrød, Koldhævet, Madbrød, Soltørrede tomater

Har du lyst til at bage andre lækre madbrød, finder du den samlede oversigt her.

Koldhævet grovbrød færdigbagt - en opskrift fra Bagvrk.dk

Tags: Billig, Buffet, Gær, Gærbrød, Gærdej, Gæster, Grovbrød, Koldhævet, Madbrød, Nem opskrift, Tapas, Tomater

Previous Post: « Piña colada dessert – festlig og fornøjelig opskrift
Next Post: Oprydning i dokumenter – Papirer KonMari kategori nr. 3 »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme