Du er inviteret til en festlig aften, hvor alle skal have en ret med. Du melder ind med desserten, men er HELT blank på, hvad det skal være. Heldigvis skriver værtinden, at hvis du kan fremtrylle en dessert, som passer til en drink med ananas, vil det være lige i øjet:-) En Pina Colada dessert.
Pina Colada dessert
Jeg sad lidt med armene over hovedet for et par uger siden. Jeg var inviteret til sommerfest i min vinklub og skulle finde på en kreativ dessert.
Jeg plejer at tage dessert med til vores vinmøder og uden at tage munden for fuld, kan jeg med stolthed sige, at alle ser frem til mine desserter.
Jeg har haft Gateau Marcel, en blondie med lakrids og blåbær og rabarbertrifli med til tidligere vinaftener.
Da min yndlingsvinpusher (Vinoble i Ringe og Svendborg, hvis du vil vide det – ikke reklame, bare fantastisk kundeservice), skrev til mig, tænkte jeg straks på en Pina colada dessert. Inspireret af drinken med rom, ananas og kokos. Det er en af mine absolutte favoritter.
Jeg har tidligere bagt en Piña colada lagkage, og du skal ikke være i tvivl om, at jeg har hentet inspiration i den. Dog har jeg forenklet den, så den er nem at lave på forholdsvis kort tid. Kokosmoussen skal dog have lov at sætte sig før servering.
Ananasblomster som pynt
Ananasblomsterne, som pryder min pina colada dessert, er noget af det smukkeste. Jeg er helt vild med, så meget de ligner rigtige blomster. Selve den hårde kerne i en ananas tørrer op, så den ligner midten i en solsikke. Den bliver blød og føjelig, og pludselig kan man spise hele ananasskiven.
Det er ikke svært at lave ananasblomster, men det tager selvfølgelig lidt tid at tørre blomsterne i ovnen. Tro mig, det er al tørretiden værd. Jeg tørrede skiverne lidt længere end til lagkagen, så blomsterne holdt deres facon, selvom de blev sat ned i toppen af den bløde dessert.
Det er helt tynde (1,5 mm) skiver af ananas, som tørres 25 minutter i ovnen, vendes og tørres yderligere 25 minutter, før jeg lagde dem i en fast muffinform og tørrede endnu 25 minutter.
Piña colada dessertens komponenter
I bunden af glasset lægges et lag pureret ananas fra dåse. Helt simpelt og meget nemt.
Ovenpå er en skive kokosbund, som passer med glassets diameter, så den adskiller ananas og kokosmoussen. Jeg bagte bunden i min lille bradepande på ca. 23×33 cm, og stak den ud med en rund udstikker.
Øverst er en blød kokoscreme. I princippet er det den samme som i Piña colada lagkagen, men der er mindre husblas i, fordi den ikke skal kunne holde sig selv, når den serveres i et glas.
Pynten er de smukke ananasblomster.
Hold dig ikke tilbage, når du går i gang med desserten. Gør så meget eller så lidt ud af den, som du har lyst til. Blomsterne gør den festlig og fin – og et strøg guldglimmer havde været ekstra godt. Eller rist lidt kokosmel og drys det ovenpå.
I det hele taget har du som altid frie hænder – især til at slikke skålen, når du har fyldt cremen i sprøjteposen;-)
Pina colada dessert
Ingredienser
Kokosbund
- 4 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 125 g flormelis
- 30 g kartoffelmel
- 50 g mandelmel (eller tilsvarende mængde blendede mandler)
- 40 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 65 g kokosmel
Ananas
- 1 dåse ananas i ringe
Kokoscreme
- 3 blade husblas
- 1 dåse kokosmælk
- ½ dåse kondenseret mælk
- 1½ tsk vanilla bean extract (fra Dr. Oetker)
- 2½ dl piskefløde
Ananasblomster
- 1 frisk og moden ananas
Sådan gør du
Kokosbund
- Tænd ovnen på 190° (alm. varme, ikke varmluft), og klargør en lille bradepande (ca. 23×33 cm) med bagepapir. (Det er nemmest at få papiret helt ud i hjørnerne, hvis du gør papiret vådt og vrider det op som en klud, før du lægger det i formen.)
- Pisk æggene lyse og lette. Det tager ca. 10 minutter ved god hastighed. Sigt flormelis i ad et par omgange og pisk det godt ind, så du har en tyk æggesnaps.
- Rist imens kokosmelet på en varm, tør pande, så det bliver gyldent og dufter.
- Sigt mel, kartoffelmel og mandelmel sammen, bland det med kokosmelet og vend det forsigtigt i æggemassen med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke røre for længe, for så presser du luften ud af æggene.
- Fordel dejen i bradepanden og bag den i nederste tredjedel af ovnen i ca. 14 minutter. Tjek, om kagen er bagt ved at stikke en tandstikker ned i kagen og se, om der følger dej med op.
- Løft kage og bagepapir ud af bradepanden, og lad den afkøle helt på en bagerist.
Ananasblomster
- Sænk varmen i ovnen til 120° varmluft. Beklæd to bageplader med bagepapir.
- Skræl ananasen og fjern "øjnene" på den. Skær den i helt tynde skiver på 1½ mm med et mandolinjern. Læg skiverne på bagepapiret, så de ikke rører hinanden. Tør begge plader i ovnen på én gang i 25 minutter.
- Vend skiverne og tør dem i yderligere 25 minutter. Løft skiverne af papiret og læg dem i hullerne i en fast muffinform, så de ligner blomster. Tør ananasblomsterne i endnu 25 minutter i ovnen.
- Lad blomsterne afkøle.
Kokoscreme
- Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand i 20 minutter.
- Ryst dåsen med kokosmælk og hæld indholdet i en lille gryde. Læg husblassen i kokosmælken og varm det op, indtil husblassen netop smelter. Tag gryden af varmen og tilsæt kondenseret mælk og vanilleekstrakt.
- Lad kokosmælken afkøle, indtil den når stuetemperatur.
- Pisk flødeskummet til bløde toppe. Bland ¼ af flødeskummet grundigt i kokosmælken. Vend derefter resten af flødeskumemt i cremen ad et par omgange med lange tag med en dejskraber. Pas på, du ikke klemmer luften ud af flødeskummet.
- Sæt kokoscremen i køleskabet i 1-2 timer, indtil den begynder at sætte sig, men inden den bliver helt fast.
Samling af Pina colada desserten
- Glassene til samling skal kunne rumme ca. 1,6 dl.
- Blend ananasskiverne fra dåse uden siruppen i en foodprocessor. Fordel ananasen i glassene.
- Den afkølede kage udstikkes med en rund udstikker, der passer med glassets diameter, så puré og mousse holdes adskilt. Læg kagecirklen ned ovenpå ananaspureen og pres let ned, så den har kontakt med pureen.
- Fordel kokoscremen ovenpå kokosbundene med en engangssprøjtepose, hvor du klipper spidsen af. Dæk glassene til og sæt dem i køleskabet indtil kort før servering. Læg ananasblomsterne øverst i glasset.
Carina
Årh den er pæn!
Lene Tranberg
Tak, Carina:-)
Kh Lene
Pia
Mmmmm det lyder lækkert 🙂
Lene Tranberg
Tak, Pia:-)
Kh Lene
Helle Rasmussen
Kan man evt. lave dem dagen før så de bare er klar eller vil den lille runde kage blive kedelig?
Lene Tranberg
Hej Helle:-)
Det kan du sagtens.
Den runde kage fungere som en lagkagebund, så det gør ikke spor, hvis den skal stå fra dagen før.
Du skal bare ikke sætte ananasblomsten på for tidligt, for så bliver den blød og sej.
God fornøjelse og god weekend;-)
Kh Lene
Birgit
Dine glas, hvor er er fra ?
Lene Tranberg
Hej Birgit:-)
Det er små Weck henkogningsglas. Jeg købte et sæt med 12 stk i Netto for nogle år siden.
Kh Lene
Nina
Kan man bage “lagkagebunden” og smide den i fryseren?
Lene Tranberg
Hej Nina:-)
Ja, det kan du sagtens.
God bagelyst og godt nytår!
Kh Lene
Bjarne
Har været i Bilka, Super Brugsen, og Rema og ikke fundet vanilla bean extract. Kan det erstattes af noget andet?
Lene Tranberg
Hej Bjarne:-)
Ja, du kan sagtens erstatte vanilla bean extract. En tsk svarer til en vaniljestang, så gå ud fra den dosering, når du erstatter.
Bruger du fx vaniljesukker, skal du bruge to tsk for at få den samme mængde som en vaniljestang.
God fornøjelse med desserten:-)
Kh Lene