“Hylden dufter i stuen ind – ude fra Danmarks haver.” Thøger Larsens tekst til ‘Danmark, nu blunder den lyse nat’ beskriver på få linjer indbegrebet af den danske sommer. Man kan bevare smagen af sommer på mange måder. Thøger Larsen skrev om den. En anden måde er at lave hyldeblomstcurd.
Jeg beskrev opskriften på hyldeblomstsaft i dette indlæg. Men når du står med hyldeblomstsaften, skal du så bare drikke den som saft? Du kunne også lave en curd af den.
Hyldeblomstcurd
Jeg har tidligere lavet lemoncurd og rabarbercurd og er stor fan af det syrlige smørepålæg. Hyldeblomstcurd er dog lidt anderledes. Lige når man får det på tungen, smager det af lemoncurd. Men når den når til den bageste del af tungen, får man den den dejligste eftersmag af hyldeblomst: Smagen af sommer.
Holdbarheden på hyldeblomstcurd er begrænset til ca. en måned i køleskabet. Men der er ikke nogen, der forbyder dig at lave hyldeblomstcurd i januar, for du skal bare bruge noget hyldeblomstsaft.
Jeg har prøvet en anden fremgangsmåde end den, jeg brugte, da jeg lavede rabarber– og lemoncurd. Den er hverken sværere eller nemmere. Det brændte heller ikke på, som jeg ellers var nervøs for, når man i nogle opskrifter bliver anbefalet at bruge vandbad. Jeg bruger noget af min curd i en hyldeblomstkage, men der er rigeligt til morgenmaden de næste par uger.
Hyldeblomstcurd
Ingredienser
- 1 lille økologisk citron, skal og saft
- ¾ dl koncentreret hyldeblomstsaft
- 125 g sukker
- 3 æg, str. M/L
- 75 g smør i små tern
Sådan gør du
- Riv skallen fint af den vaskede citron og pres saften ud af den. Hæld citronsaft og -skal, hyldeblomstsaft og sukker i en gryde og bring det i kog. Lad det småkoge, indtil sukkeret er smeltet. Imens pisker du æggene let skummende i en skål.
- Når siruppen koger, tager du gryden af varmen og hælder den i æggene i en tynd stråle, mens der fortsat piskes.
- Æggeblandingen hældes i gryden, og den varmes forsigtigt op, indtil den tykner. Pisk i den hele tiden, så den ikke brænder på og pas på, det ikke kommer op at koge.
- Det tager 20-25 minutter, før massen begynder at tykne. Først bruser det op og skummer, derefter lægger skummet sig, og man står med en curd med konsistens som kagecreme.
- Når din hyldeblomstcurd er tyknet, tages du gryden af varmen og smørret piskes i.
- Hæld hyldeblomstcurden i Atamonskyllede glas og opbevar dem i køleskabet.
Anita
Hvor lang er holdbarhed tiden og hvor stor mængde får man ud af portionen?
LT
Hej Anita:-)
Der bliver ca 350 g af portionen. Jeg fik 3 glas… Holdbarheden i køleskabet er 3-4 uger, men jeg har læst, at man også kan fryse det ned.
God fornøjelse og god weekend.
Kh Lene
Marianne
Hej. Kan man bruge købehyldeblomstersaft til denne curd?
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Ja, det kan du sagtens;-)
Kh Lene