Forår er lig med aspargestid. Fra starten af maj til Skt Hans vrimler de frem i butikkerne. Hvide asparges med brunet smør og hasselnødder er en særlig lækker måde at servere dem på.
I Danmark har de grønne asparges overtaget en stor del af markedet, fordi mange tror, de hvide er svære at have med at gøre. De grønne er hurtigst at tilberede, fordi de kun skal skylles og have knækket bunden af stænglen af, før de er spiseklar – eller klar til grillen.
Hvide asparges er nemme nok
Det er simpelt at tilberede hvide asparges. De skal nemlig kun skrælles grundigt med en tyndskræller/kartoffelskræller fra aspargeshovedet og nedad. Hele det yderste lag skal væk, ellers får du en træet fornemmelse i munden. Knæk rodenden af aspargesene, hvor der er et naturligt knæk.
Asparges kan godt holde sig friske et par dage derhjemme, hvis du sørger for at købe de friskeste og spændstigste i butikken. Når du kommer hjem med dem, skal du skære 1 cm af dem fra bunden, sætte dem lodret i et glas med koldt vand og sætte dem i køleskabet. Tricket gælder både for hvide og grønne asparges.
Overhæld asparges med iskoldt vand, når du har dampet dem. Det stopper processen, ligesom når du koger æg. På den måde bevarer dine asparges sprødhed og knæk.
Det brunede smør giver sammen med hasselnødderne et fint modspil de ferske asparges. Du kan servere de hvide asparges som en selvstændig forret eller mellemret – eller som tilbehør til fisk eller en grillet steak.
Asparges er det helt store i Tyskland om foråret. De hvide asparges er helt friske, kæmpestore og tykke – men altid møre som smør. Til gengæld er deres grønne asparges, nogle små, tynde, italienske nogen…
Spargelzeit eller Spargelsaison er et af de bedste tidspunkter at besøge fx Berlin på. Langt de fleste restauranter har et ekstra indstik til deres menukort med aspargesretter. Så er det blot at vælge.
Du kan også gøre det helt enkelt og servere de dampede asparges med fx ramsløgpesto.
Hvide asparges med brunet smør og hasselnødder
Ingredienser
- 8-12 tykke, hvide asparges, alt efter tykkelse
- 1 spsk groft salt til kogevandet
- 150 g smør
- 50 g grofthakkede hasselnødder
- Blomster og stængler fra ramsløg (eller et drys kørvel)
Sådan gør du
- Sæt en sauterpande (eller bred gryde) over varmen med 1½ cm vand i og bring det i kog.
- Skræl de hvide asparges med en tyndskræller fra lige under hovedet og ned mod stilkenden. Sørg for at al skrællen kommer af, ellers bliver de træede at tygge i.
- Knæk stilkenden af aspargesene, hvor de knækker naturligt. Selvfølgelig så langt nede som muligt.
- Tilsæt en spiseskefuld groft salt til kogevandet og læg dine asparges ned i vandet, så de ligger side om side. Læg låg på og lad dem simre 2½-3 minutter (længst, hvis dine asparges er tykke). Hæld vandet fra og overhæld asparges med koldt vand. Lad dem stå et par minutter og hæld dem i et dørslag, så vandet løber fra.
- Varm ⅓ af smørret op i sauterpanden. Brun dine hvide asparges let på alle sider. Tag dem op og hold dem varme.
- Hæld resten af smørret i panden sammen med hasselnødderne. Lad det brune over middelvarme, men lad det ikke blive for mørkt.
- Server de hvide asparges i et aflangt fad, overhældt med lidt af smørret, drysset med fx de hvide blomster fra ramsløg og finthakkede blade. Resten af smørret serveres ved siden af.
Jen
Mit klimatrick både på æg og asparges er simpelthen at koge dem 60-90 sek kortere. Man spare kogetid (detalie) og at køle vand ned.
Lene Tranberg
Hej Jenny:-)
Tak for dit tip. Det er en god idé:-)
Kh Lene