Træerne bugner med blommer. Brug nogle af dem til den skønneste blommetærte med mandelfyld. Det bliver ikke bedre.
Det er sensommer og blommesæson. Men blommetærten fortjener også at blive bagt uden for sæsonen. Det er den mest fantastiske blommetærte, du nogensinde har smagt! Sprød mørdej, blødt mandelfyld og saftige, smagfulde blommer.
Den bedste blommetærte
Min blommetærte er bagt i en 23 cm form. Der er en mørdej i bunden, som blindbages, så den bliver færdig samtidig med mandelfyldet. De halve blommer trykkes bare lidt ned i mandelfyldet, så hæver cremen selv op omkring blommerne.
Blommer er lidt syrlige, når de er bagt, og det giver en lækker kontrast til den søde mandelcreme. Hvis du så topper med en skefuld creme fraiche eller vanilleis, beder dine gæster helt sikkert om et stykke mere.
Når du bager tærte, bør du bruge hvedemel med lavt glutenindhold. Det gør nemlig, at tærten bliver sprødere og får det rigtige knæk. Bruger du derimod mel med højt glutenindhold (som er perfekt til brød) og måske endda kommer til at arbejde for meget med dejen, bliver tærten sej og hård i kanten, fordi glutenen aktiveres.
Kig på melposen, når du køber hvedemel. Er proteinindholdet angivet til under 10 g pr. 100 g mel, er det godt til kager, tærter og småkager. Ligger proteinindholdet på 12 og derover, er det godt til brød.
Læs evt. mere om mel i Bagvrks Bageskole.
Du kan godt bruge frosne blommer til tærten. Lad dem tø op i et dørslag, så noget af saften løber fra, og din tærte ikke bliver for våd.
Et blommekup
Jeg gjorde et kup, da jeg var ude at handle grønsager til aftensmaden. Den arabiske grønthandler havde en hel kasse blommer til kr. 40,-. 40,-!!!?! Jeg var godt klar over, at de nok ikke var pæne allesammen, når de var så billige, men dem, jeg kunne se, så fine ud.
Det var først, da jeg kom hjem og undrede mig over, at papkassen var så høj, at det gik op for mig, at der var to lag blommer:-)
Kun én af dem var dårlig, så jeg stod med i alt 71 røde blommer. Jeg havde besluttet mig for, da jeg købte dem, at jeg ville lave blommemarmelade med vanille og rosmarin, men hvad skulle jeg bruge resten til?
Jeg udstenede en del og lagde dem i fryseren. Men jeg var nødt til at lave en blommetærte også, så jeg fik noget ud af blommerne med det samme.
For en gangs skyld smagte blommerne af noget. Til gengæld var de helt vildt besværlige at udstene, så marmeladen blev kogt med stenene i, og så fiskede jeg dem op, før jeg blendede.
Jeg er ikke sikker på, at det var nemmere. Alle de blommer, som kom i fryseren blev udstenede, og dem, som skulle i tærten blev det også. Ikke alle lige pæne, men pyt, det var skindsiden, som skulle vende opad i tærten.
Der er forskel på tærteforme
Vær opmærksom på, at der er forskellige bagetider, alt efter hvilket materiale din tærteform er lavet i. Er tærteformen i tyndt, mørkt metal, er bagetiden kortere, end den er med et fad af glas eller porcelæn.
Tiderne i opskriften er angivet efter en tærteform af metal. Bruger du en form af porcelæn eller glas, skal begge bagetider forlænges med ca. 5 minutter.
Blindbagning
En tærte som den her skal blindbages for at bunden bliver sprød og gennembagt, når mandelfyldet er færdigt. At blindbage er at forbage bunden.
Det gøres ved at man lægger et stykke bagepapir ovenpå mørdejen, hvorefter man lægger tørrede kikærter, bagelinser af keramik, ris eller lignende ovenpå, så mørdejen holdes på plads under forbagningen.
Dermed sikres, at bunden og siderne holdes på plads i formen, så siderne ikke glider ned.
I videoen nedenfor kan du se, hvordan bagepapiret nemt foldes og klippes til, så det passer i den runde form, og så der er godt styr på de kikærter, jeg lægger ovenpå.
Kikærter (eller ris) kan genbruges i det uendelige. De skal blot køle af efter bagningen, før du hælder dem tilbage i den beholder, du opbevarer dem i til næste tærtebagning.
Det er en god idé at skrive på beholderen, at det er til bagning, så du ikke bruger dem til madlavning ved en fejl. Jeg tror ikke, de kan koges, når de først er brugt til at bage med mange gange;-)
Flere blommeopskrifter
Har du brug for mere inspiration til, hvad du kan bruge blommer til, så læs mit indlæg om blommesaft, om grønne blommer syltet som oliven, blommemarmeladen med rosmarin og vanille og blommechutney’en, som er lækkert tilbehør til asiatiske retter eller et godt stykke kød.
Blommetærte
Ingredienser
Mørdej
- 200 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 100 g sukker
- 125 g smør, koldt
- 1 æg, str. S/M, koldt
Mandelfyld
- 130 g mandler eller mandelmel
- 130 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 130 g blødt smør, stuetemperatur
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
Derudover
- 8 blommer
- Perlesukker
Sådan gør du
- Bland mel og sukker godt. Smuldr smørret i melblandingen, til det ligner groft sand (kan gøres i foodprocessor eller med kolde hænder).
- Saml hurtigt dejen med ægget og form dejen til en flad skive, ca. 15 cm i diameter. Læg den i en pose og i køleskabet i minimum 30 minutter.
- Imens halverer og udstener du blommerne og laver mandelfyldet. Hak mandlerne til mel i en foodprocessor. (Bruger du hele mandler, behøver du ikke smutte dem først.)
- Pisk smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt imellem, så det får en jævn konsistens. Tilsæt mandelmelet og bland det godt.
- Forvarm ovnen til 180°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.)
- Når dejen har hvilet i køleskabet, rulles den tyndt ud. En tærteform med en diameter på 23 cm smøres godt og beklædes med dejen.
- Prik bunden af tærten med en gaffel. Læg et stykke bagepapir ud i den, så glat som det kan lade sig gøre og fyld formen op med fx kikærter. Så buler bunden ikke op, og siderne på dejen bliver stående langs kanten. Bages i ovnen i ca. 17 minutter.
- Tag bunden ud, fjern ærter og bagepapir. Fyld mandelfyldet i bunden og fordel blommerne jævnt med skindsiden opad.
- Tryk blommerne let ned i fyldet, drys med perlesukker og sæt tærten tilbage i ovnen. Bag i 30-35 minutter, til tærten har en gylden overflade og kant.
Ulla
Nem og lækker opskrift.
Lene Tranberg
Hej Ulla:-)
Tak for din besked og alle stjernerne.
Kh Lene
Helle
Jeg vil gerne vide, om mørdej kan bages med mandelmel?
Lene Tranberg
Hej Helle:-)
Jeg går ud fra, at du vil bage den helt uden gluten?
Jeg har ikke prøvet, men hvis du finder en opskrift på netter, kan du fint bruge den til bunden;-)
God bagelyst.
Kh Lene
Tamana
Har nu bagt den flere gange og alle er vilde med den i familien
Lene Tranberg
Hej Tamana:-)
Tusind tak for din besked og alle stjernerne:-)
Ha’ en dejlig weekend.
Kh Lene
Lene
Er også god med æbler og lidt kanel sammen med perle sukkeret.
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Det lyder også virkelig lækkert sammen med mandelfrangipanen:-)
Tak for tippet.
Kh Lene