• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Søde sensommerminder: Blommetærte med mandler er en himmerigsmundfuld

Søde sensommerminder: Blommetærte med mandler er en himmerigsmundfuld

28. august 2024 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Træerne bugner med blommer. Brug nogle af dem til den skønneste blommetærte med mandelfyld. Det bliver ikke bedre.

Det er sensommer og blommesæson. Men blommetærten fortjener også at blive bagt uden for sæsonen. Det er den mest fantastiske blommetærte, du nogensinde har smagt! Sprød mørdej, blødt mandelfyld og saftige, smagfulde blommer.

Blommetærte snit stykke Bagvrk.dk

Den bedste blommetærte

Min blommetærte er bagt i en 23 cm form. Der er en mørdej i bunden, som blindbages, så den bliver færdig samtidig med mandelfyldet. De halve blommer trykkes bare lidt ned i mandelfyldet, så hæver cremen selv op omkring blommerne.

Blommer er lidt syrlige, når de er bagt, og det giver en lækker kontrast til den søde mandelcreme. Hvis du så topper med en skefuld creme fraiche eller vanilleis, beder dine gæster helt sikkert om et stykke mere.

Når du bager tærte, bør du bruge hvedemel med lavt glutenindhold. Det gør nemlig, at tærten bliver sprødere og får det rigtige knæk. Bruger du derimod mel med højt glutenindhold (som er perfekt til brød) og måske endda kommer til at arbejde for meget med dejen, bliver tærten sej og hård i kanten, fordi glutenen aktiveres.

Kig på melposen, når du køber hvedemel. Er proteinindholdet angivet til under 10 g pr. 100 g mel, er det godt til kager, tærter og småkager. Ligger proteinindholdet på 12 og derover, er det godt til brød.

Læs evt. mere om mel i Bagvrks Bageskole.

Du kan godt bruge frosne blommer til tærten. Lad dem tø op i et dørslag, så noget af saften løber fra, og din tærte ikke bliver for våd.

Blommetærte med mandelfyld udvalgt Bagvrk.dk

Et blommekup

Jeg gjorde et kup, da jeg var ude at handle grønsager til aftensmaden. Den arabiske grønthandler havde en hel kasse blommer til kr. 40,-. 40,-!!!?! Jeg var godt klar over, at de nok ikke var pæne allesammen, når de var så billige, men dem, jeg kunne se, så fine ud.

Det var først, da jeg kom hjem og undrede mig over, at papkassen var så høj, at det gik op for mig, at der var to lag blommer:-)

Kun én af dem var dårlig, så jeg stod med i alt 71 røde blommer. Jeg havde besluttet mig for, da jeg købte dem, at jeg ville lave blommemarmelade med vanille og rosmarin, men hvad skulle jeg bruge resten til?

Jeg udstenede en del og lagde dem i fryseren. Men jeg var nødt til at lave en blommetærte også, så jeg fik noget ud af blommerne med det samme.

Blommetærte snit Bagvrk.dk

For en gangs skyld smagte blommerne af noget. Til gengæld var de helt vildt besværlige at udstene, så marmeladen blev kogt med stenene i, og så fiskede jeg dem op, før jeg blendede.

Jeg er ikke sikker på, at det var nemmere. Alle de blommer, som kom i fryseren blev udstenede, og dem, som skulle i tærten blev det også. Ikke alle lige pæne, men pyt, det var skindsiden, som skulle vende opad i tærten.

Der er forskel på tærteforme

Vær opmærksom på, at der er forskellige bagetider, alt efter hvilket materiale din tærteform er lavet i. Er tærteformen i tyndt, mørkt metal, er bagetiden kortere, end den er med et fad af glas eller porcelæn.

Tiderne i opskriften er angivet efter en tærteform af metal. Bruger du en form af porcelæn eller glas, skal begge bagetider forlænges med ca. 5 minutter.

Blommetærte set oppefra Bagvrk.dk

Blindbagning

En tærte som den her skal blindbages for at bunden bliver sprød og gennembagt, når mandelfyldet er færdigt. At blindbage er at forbage bunden.

Det gøres ved at man lægger et stykke bagepapir ovenpå mørdejen, hvorefter man lægger tørrede kikærter, bagelinser af keramik, ris eller lignende ovenpå, så mørdejen holdes på plads under forbagningen.

Dermed sikres, at bunden og siderne holdes på plads i formen, så siderne ikke glider ned.

Mål bagepapiret af blindbagning tærte Bagvrk.dk

I videoen nedenfor kan du se, hvordan bagepapiret nemt foldes og klippes til, så det passer i den runde form, og så der er godt styr på de kikærter, jeg lægger ovenpå.

Kikærter (eller ris) kan genbruges i det uendelige. De skal blot køle af efter bagningen, før du hælder dem tilbage i den beholder, du opbevarer dem i til næste tærtebagning.

Det er en god idé at skrive på beholderen, at det er til bagning, så du ikke bruger dem til madlavning ved en fejl. Jeg tror ikke, de kan koges, når de først er brugt til at bage med mange gange;-)

Playbutton blindbagning af tærte Bagvrk.dk
Tryk på billedet herover for at se videoen af, hvordan man blindbager en tærte.

Flere blommeopskrifter

Har du brug for mere inspiration til, hvad du kan bruge blommer til, så læs mit indlæg om blommesaft, om grønne blommer syltet som oliven, blommemarmeladen med rosmarin og vanille og blommechutney’en, som er lækkert tilbehør til asiatiske retter eller et godt stykke kød.

Blommetærte udvalgt Bagvrk.dk

Blommetærte

Denne blommetærte er den bedste, du nogensinde har smagt! Det lover jeg. Opskriften er med mørdej, mandelfyld og modne blommer.
5 fra 5 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 50 minutter min
Hviletid 30 minutter min
Samlet tid 1 time t 50 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk
Antal 8 personer

Ingredienser
  

Mørdej

  • 200 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • 100 g sukker
  • 125 g smør, koldt
  • 1 æg, str. S/M, koldt

Mandelfyld

  • 130 g mandler eller mandelmel
  • 130 g sukker
  • 1 tsk vanillesukker
  • 130 g blødt smør, stuetemperatur
  • 2 æg, str. M/L, stuetemperatur

Derudover

  • 8 blommer
  • Perlesukker

Sådan gør du
 

  • Bland mel og sukker godt. Smuldr smørret i melblandingen, til det ligner groft sand (kan gøres i foodprocessor eller med kolde hænder). 
  • Saml hurtigt dejen med ægget og form dejen til en flad skive, ca. 15 cm i diameter. Læg den i en pose og i køleskabet i minimum 30 minutter.
  • Imens halverer og udstener du blommerne og laver mandelfyldet. Hak mandlerne til mel i en foodprocessor. (Bruger du hele mandler, behøver du ikke smutte dem først.)
  • Pisk smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt imellem, så det får en jævn konsistens. Tilsæt mandelmelet og bland det godt.
  • Forvarm ovnen til 180°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.)
  • Når dejen har hvilet i køleskabet, rulles den tyndt ud. En tærteform med en diameter på 23 cm smøres godt og beklædes med dejen. 
  • Prik bunden af tærten med en gaffel. Læg et stykke bagepapir ud i den, så glat som det kan lade sig gøre og fyld formen op med fx kikærter. Så buler bunden ikke op, og siderne på dejen bliver stående langs kanten. Bages i ovnen i ca. 17 minutter.
  • Tag bunden ud, fjern ærter og bagepapir. Fyld mandelfyldet i bunden og fordel blommerne jævnt med skindsiden opad. 
  • Tryk blommerne let ned i fyldet, drys med perlesukker og sæt tærten tilbage i ovnen. Bag i 30-35 minutter, til tærten har en gylden overflade og kant.

Noter

Lad tærten blive lunken, før du tager den ud af formen og flytter den over på et kagefad. Server den med creme fraiche, vanilleskyr eller en kugle vanilleis.
 
Husk at bagetiden varierer alt efter formens materiale. Er din form af glas eller porcelæn, skal begge tider forlænges med ca. 5 minutter.
Tags Blommer, Efterår, Mandler, Mørdej, Tærte

Tags: Bageskole, Billig, Blommer, Dansk klassiker, Efterår, Familiefavorit, Kage, Mandler, Mørdej, Nem opskrift, Sensommer, Tærte

Previous Post: « Syltede ramsløgknopper – nemme og med smag af hvidløg
Next Post: Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Ulla

    31. august 2021 kl. 23:01

    5 stars
    Nem og lækker opskrift.

    Svar
    • Lene Tranberg

      31. august 2021 kl. 23:01

      Hej Ulla:-)
      Tak for din besked og alle stjernerne.
      Kh Lene

      Svar
  2. Helle

    27. august 2022 kl. 15:25

    Jeg vil gerne vide, om mørdej kan bages med mandelmel?

    Svar
    • Lene Tranberg

      27. august 2022 kl. 16:01

      Hej Helle:-)
      Jeg går ud fra, at du vil bage den helt uden gluten?
      Jeg har ikke prøvet, men hvis du finder en opskrift på netter, kan du fint bruge den til bunden;-)
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  3. Tamana

    28. oktober 2022 kl. 19:09

    5 stars
    Har nu bagt den flere gange og alle er vilde med den i familien

    Svar
    • Lene Tranberg

      28. oktober 2022 kl. 20:44

      Hej Tamana:-)
      Tusind tak for din besked og alle stjernerne:-)
      Ha’ en dejlig weekend.

      Kh Lene

      Svar
  4. Lene

    6. november 2022 kl. 17:01

    5 stars
    Er også god med æbler og lidt kanel sammen med perle sukkeret.

    Svar
    • Lene Tranberg

      6. november 2022 kl. 18:01

      Hej Lene:-)
      Det lyder også virkelig lækkert sammen med mandelfrangipanen:-)
      Tak for tippet.

      Kh Lene

      Svar
  5. Marianne Gosvig

    15. september 2024 kl. 12:29

    5 stars
    Kan den fryses?

    Svar
    • Lene Tranberg

      26. september 2024 kl. 11:34

      Hej Marianne:-)
      Tærten kan fryses, men hvis du luner den i ovnen efter optøning, bliver den bedre, for bunden vil blive lidt blød i fryseren.

      Kh Lene

      Svar
  6. Line

    30. oktober 2024 kl. 22:07

    5 stars
    Super lækker tærte🌟🌟🌟🌟🌟

    Svar
    • Lene Tranberg

      14. november 2024 kl. 11:23

      Hej Line:-)
      Tusind tak for din anmeldelse og alle stjernerne:-)

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme