Det er regnvejr, sensommer og blommesæson. Men blommetærten fortjener også at blive bagt uden for sæsonen. Det er den mest fantastiske blommetærte, jeg nogensinde har smagt! Sprød mørdej, blødt mandelfyld og saftige, smagfulde blommer.

Et blommekup
Jeg gjorde et kup, da jeg var ude at handle grønsager til aftensmaden. Den arabiske grønthandler havde en hel kasse blommer til kr. 40,-. 40,-!!!?! Jeg var godt klar over, at de nok ikke var pæne allesammen, når de var så billige, men dem, jeg kunne se, så fine ud.
Det var først, da jeg kom hjem og undrede mig over, at papkassen var så høj, at det gik op for mig, at der var to lag blommer:-)
Kun én af dem var dårlig, så jeg stod med i alt 71 røde blommer. Jeg havde besluttet mig for, da jeg købte dem, at jeg ville lave blommemarmelade med vanille og rosmarin, men hvad skulle jeg bruge resten til?
Jeg udstenede en del og lagde dem i fryseren. Men jeg var nødt til at lave en blommetærte også, så jeg fik noget ud af blommerne med det samme.

For en gangs skyld smagte blommerne af noget. Til gengæld var de helt vildt besværlige at udstene, så marmeladen blev kogt med stenene i, og så fiskede jeg dem op, før jeg blendede.
Jeg er ikke sikker på, at det var nemmere. Alle de blommer, som kom i fryseren blev udstenede, og dem, som skulle i tærten blev det også. Ikke alle lige pæne, men pyt, det var skindsiden, som skulle vende opad i tærten.

Min blommetærte
Tærten fik et fint farvemodspil af blommernes røde skind. Jeg er ikke så vild med æbletærter, fordi de tit bare er brune. Udseendet betyder meget for mig. Jeg spiser helt klart med øjnene. Og når jeg alligevel bager, kan jeg godt gøre mig lidt umage med, at den også er pæn.
Jeg bryder mig ikke om glasur, som er sjusket smurt på. Ikke fordi den ikke smager godt og af lige så meget sukker som al anden slags glasur. Men når man gør sig umage med at røre glasuren, så den har den rigtige konsistens, hvorfor så ikke bruge de sidste to minutter på at lægge den lidt pænt i stedet for at sjaske den på? (Undskyld, hvis jeg fornærmer nogen.
Men tænk lige over det. Al mad smager bedre, når der lige er 10 sekunders omtanke i anretningen. Ikke?)

Min blommetærte er bagt i en 23 cm form. Der er en mørdej i bunden, som blindbages, så den bliver færdig samtidig med mandelfyldet. De halve blommer trykkes bare lidt ned i mandelfyldet, så hæver cremen selv op omkring blommerne.
Blommer er lidt syrlige, når de er bagt, og det giver en lækker kontrast til den søde creme. Og hvis du så topper med en skefuld creme fraiche eller skyr, beder dine gæster helt sikkert om et stykke mere.

Blommetærte
Ingredienser
MØRDEJ
- 200 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 100 g sukker
- 125 g smør, koldt
- 1 æg, str. M/L, koldt
MANDELFYLD
- 130 g mandler eller mandelmel
- 130 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 130 g blødt smør, stuetemperatur
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
DERUDOVER
- 8 blommer
- Perlesukker
Sådan gør du
- Bland mel, sukker og vanillesukker godt. Smuldr smørret i melblandingen, til det ligner groft sand (kan gøres i foodprocessor eller med kolde hænder).
- Saml hurtigt dejen med ægget og form dejen til en flad skive, ca. 15 cm i diameter. Læg den i en pose og i køleskabet i minimum 30 minutter.
- Imens halverer og udstener du blommerne og laver mandelfyldet. Hak mandlerne til mel i en foodprocessor. Rør smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt imellem, så det får en jævn konsistens. Tilsæt mandelmelet og rør godt.
- Forvarm ovnen til 180°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.)
- Når dejen har hvilet i køleskabet, rulles den tyndt ud. En tærteform med en diameter på 23 cm smøres godt og beklædes med dejen.
- Prik bunden af tærten med en gaffel. Læg et stykke bagepapir ud i den, så glat som det kan lade sig gøre og fyld formen op med bagelinser, kikærter, ris, eller hvad du nu bruger, når du blindbager. Så buler bunden ikke op, og siderne på dejen bliver stående langs kanten. Bages i ovnen i ca. 17 minutter.
- Tag bunden ud, fjern ærter og bagepapir. Fyld mandelfyldet i bunden og fordel blommerne jævnt med skindsiden opad.
- Tryk blommerne let ned i fyldet, drys med perlesukker og sæt tærten tilbage i ovnen. Bag i 30-35 minutter, til tærten har en gylden overflade.
Noter

Har du brug for mere inspiration til, hvad du kan bruge blommer til, så læs mit indlæg om blommesaft, om grønne blommer syltet som oliven, blommemarmeladen med rosmarin og vanille og blommechutney’en, som er lækkert tilbehør til asiatiske retter eller et godt stykke kød.
Nem og lækker opskrift.
Hej Ulla:-)
Tak for din besked og alle stjernerne.
Kh Lene