Jo, måske synes du, jeg tager munden for fuld, når jeg siger, det er verdens bedste guacamole, den her. Men det er det. Punktum. Du behøver ikke lede videre på nettet;-)
Guacamole er den perfekte ledsager til al slags mexicansk eller texmex mad. Nachos, quesedillas, tortillas eller bare i en skål til en stor pose chips.
Det er pivnemt selv at lave guacamole. Der er bestemt ingen grund til at købe den forfærdelige færdiglavede – eller til at købe en krydderiblanding til at blande i. Til gengæld får du endda selv lov at bestemme, hvor stærk den skal være.
Guacamole
Guacamole dateres i Mexico helt tilbage til det 16. århundrede, hvor man lavede den ved at mose avocado med løg og tomat. Man mener, at man i Sydamerika har dyrket avocadoer i 10.000 år(!). I starten af 1900-tallet kaldtes avocadoen for “alligatorpærer”.
Du har ret frit slag, hvad du putter i guacamolen udover avocadoer. Nogle kan bedst li’ den blendet, så den er helt glat. Andre synes, den skal være lidt grov i det. Nogle bruger creme fraiche, andre ikke.
Når du laver din guacamole, så smag på den undervejs, så du er sikker på, den passer til din smag.
I vores familie elsker vi mexicansk mad, og ikke kun på Santa Maria metoden, men også hvad der ligger derudover. Vi elsker også hjemmelavede burgere. Begge steder skal der gerne guacamole til!
En af de texmex-retter, vi laver igen og igen, er svinekam kogt i cola, Carnita taco. Når den har stået og simret en hel eftermiddag, trevler kødet ligesom pulled pork. Det smager himmelsk.
Det er bestemt også umagen værd at bage sine egne tortillas, men har du travlt, så køb dem i supermarkedet.
Hos os er det sjældent en voksen, der laver guacamole. Oftest er det den 16-årige, og han bruger altid min opskrift fra bloggen.
Han bruger foodprocessoren, men har du ikke sådan en, kan du sagtens lave guacamole alligevel. Løgene kan hakkes fint med en kniv. Avocadoen kan moses med en gaffel – og resten røres bare i med gaflen.
Tips til avocadoer
Ved du, hvordan du kan se, om en avocado er moden uden at skulle trykke på den? Det ses ret nemt, hvis du fjerner stilken på den: Hvis den er gul inde bagved, er den umoden, hvis den er grøn er den moden, og hvis den er brun, er den overmoden.
Vinduet for perfekte avocadoer er ret lille. Tit er de enten for hårde, eller de er overmodne, så de er sorte indeni. Køb gerne de formodnede, når du handler.
Avocadoer giver efter for et let tryk, når de er modne. Hvis du har købt flere, end du kan spise, kan du forsinke modningen af dem ved at lægge dem i køleskabet.
Juniors Grønspættebog har et godt trick til, hvordan man holder guacamole frisk og grøn, hvis den skal gemmes i køleskabet til senere. Man skal lægge avocadostenen oveni guacamolen. Det forsinker iltningen af avocadoen.
Guacamole
Ingredienser
- 2-3 modne avocadoer
- 1/4 finthakket rødløg
- 1 spsk citron- eller limesaft
- 1 stor tsk sambal oelek (chilipasta)
- 1 fed presset hvidløg
- ½-1 tsk groft salt
- 1/2 tsk spidskommen
- 2 store spsk creme fraiche (9% eller 18%)
Sådan gør du
- Kødet tages ud af avocadoerne og moses sammen med de øvrige ingredienser. Nemmere bliver det vist ikke;-)
- Det er op til dig, om du vil have en helt glat guacamole (så skal du blende den), eller om den skal være mere rustik og blot moses med en gaffel.
Skriv et svar