Mange grovboller er så hårde, at de kan bruges til at slå søm i med. Og så er meget groft brød alt for tørt. Sådan er det heldigvis ikke med de her squashboller, selvom de er propfyldte med fuldkornsmel.
Haverne bugner med squash i denne tid, og kender man nogen med køkkenhave, har man helt sikkert også fået stukket et par squash i hånden de sidste par uger.
Hvid hvede fuldkornsmel
[Da jeg modtager mit mel fra Valsemøllen som ambassadør, markeres denne beskrivelse af melet som reklame.]
Hvid hvede er en nyere hvedesort, hvor man maler hele kornet. Derfor bliver det et fuldkornsmel. Hvid hvede er ikke hvidt som almindeligt hvedemel. Brødet får en brunlig farve, så man er ikke i tvivl om, at det er grove(re) boller. Men smagen er mild, bollerne bliver bløde – og meget lækre.
Der er naturligvis mere gods i de her squashboller end i mine gulerodsboller. Jeg har nemlig skruet op for det grove fuldkornshvedemel. Resten er hvid hvede fuldkornsmel. Altså, er alt melet fuldkorn;-) Og resultatet er stadig en blød bolle.
Hvis du ikke er vild med smagen af squash, må du selvfølgelig gerne skifte den ud med noget andet, fx. gulerødder. – Og hvis du ikke vil have dem grove, må du altså bage nogle af mine andre boller;-)
Jeg har ikke opfundet en ny dyb tallerken. Jeg har taget udgangspunkt i mine gulerodsboller med kærnemælk og chiafrø, netop fordi de er så gode, superluftige og holder sig friske længe. Hvis du har bagt gulerodsbollerne, ved du, at de er lækre.
Fuldkornshvedemelet er et grovere malet mel, med en dårligere bageevne end den hvide hvede, så det kan ikke stå alene, men det giver en grovere struktur til brødet. Melet kan du købe i alle supermarkeder. Men du gør bare, som du vil;-) Det er helt OK.
Squashboller med fuldkorn
Ingredienser
- 2 spsk chiafrø
- 1 dl vand
- 60 g smør
- 4 dl kærnemælk
- 25 g gær
- 250 g squash, groftrevet
- 1½ spsk sukker
- 1 tsk groft salt
- 2 æg, str. M/L
- 150 g groft fuldkornshvedemel
- 800 g Valsemøllen Hvid Hvede fuldkornsmel
Sådan gør du
- Bland chiafrø med vand i en lille skål. Pisk det let med en gaffel, så alle frø bliver våde og lad dem trække i minimum 20 minutter.
- Smelt smørret i en gryde. Hæld det i en røreskål sammen med kærnemælken og mærk efter, at det ikke er varmere end lillefingervarmt. Smuldr gæren i blandingen og rør den ud.
- Tilsæt de udblødte chiafrø, squash, sukker, salt og æg og bland det godt. Ælt fuldkornshvedemelet ind i dejen og tilsæt derefter hvid hvede fuldkornsmel ad et par omgange. Jeg plejer at starte med K-spaden i røremaskinen, indtil jeg har tilsat halvdelen af melet, hvorefter jeg skifter til dejkrogen. Ælt dejen i minimum 5 minutter.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgør den med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i en time, til den har nået dobbelt størrelse.
- Ælt dejen kort igennem på et meldrysset bord og del den i 16 lige store stykker Stram dejen op ved at trække i hvert af de fire hjørner på en klump dej, så de samles på midten. Vend bollen med samlingen nedad og tril den til en rund bolle på bordet. Dyp evt. hånden let i mel, så hånden ikke klistrer fast til bollen. Friktionen mod bordet er det, der strammer dejen op og gør den fin rund.
- Sæt bollerne på bageplader med bagepapir og lad dem hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.
- Varm ovnen op til 220°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Bag bollerne i nederste tredjedel af ovnen i ca. 16 minutter.
- Dæk de varme boller til med et hårdtopvredet viskestykke, så fugtigheden bevares i bollerne, og de forbliver bløde.
Heidi
Efter dine gulerodsboller og de grove hvedeboller med danskvand, blev det squashboller i denne uge: meget laekre – som alle de andre boller! Tak for opskriften. Ha’ en god uge :-)…
Lene
Tusind tak, Heidi, og selv tak fordi du har lyst til at bage med;-)
Hvis du ikke har prøvet dem endnu, bør du også prøve mine havreboller. De er mindst lige så gode som de andre:-)
https://bagvrk.dk/havreboller
Kh Lene
Heidi
Perfekt – havreboller er naeste! Eller måske dine chokoladeboller – de bliver efterspurgt hver anden dag ;-). Jeg kun bager dem ikke oftere fordi jeg kunne spise 5 af dem på en gang – så, så gode.
Lene
Ja, chokoladeboller er et skråplan;-D Altså, medmindre man bager dem med mørk chokolade (som jo næsten er sundt) og kun kommer et tyndt lag smør på:-)
Dorthe Pedersen
Kan du sige hvor mange kalorier der er i denne opskrift, på dine grove squash boller ?
Lene Tranberg
Hej Dorthe.
Nej, desværre. Jeg har kun regnet kalorier ud på mine “energibarer”.
Kh Lene
Ingrid Rasch
Hej Lene!
Når jeg bager squashboller, lader jeg den revne squash dryppe af 1-2 timer, og vrider den til sidst!, for ikke at få for meget væske i bollerne!
Hilsen Ingrid
Lene Tranberg
Hej Ingrid:-)
Det kan også være en god idé.
Kh Lene
Lene
Kan jeg bruge A38 i stedet for kærnemælk?
Hilsen Lene
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Ja, det kan du sagtens. Hvis det er meget tykke surmælksprodukter som fx skyr, kan man fortynde dem med vand, men det er ikke nødvendigt med A38.
God bagelyst!
Kh Lene
Lene
Super, tak 🙂