• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Sprøde solsikkeboller bagt med gær – den perfekte bolle til dit morgenbord

Sprøde solsikkeboller bagt med gær – den perfekte bolle til dit morgenbord

31. august 2023 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Sprød skorpe, saftigt indre og en smag af ristede solsikkekerner… Solsikkebollerne er bagt med gær og kan både koldhæves eller bages efter få timer. Den perfekte bolle til dit morgenbord.

Vil du hellere bage solsikkestykker med surdej, finder du opskriften på dem her.

Solsikkeboller udvalgt høj Bagvrk.dk

Rustikke solsikkeboller skal bages med lidt damp

De rustikke solsikkeboller skal blot hakkes ud af dejen og sættes på et stykke bagepapir, før de bages på et brandvarmt bagestål, en bagesten eller evt en bageplade, som er varmet op sammen med ovnen.

Der skal en lille smule damp til, for at bollerne ikke danner skorpe for tidligt i ovnen, men i stedet hæver godt op.

Solsikkeboller bagt med gær Bagvrk.dk

Du må ALDRIG hælde vandet direkte ind i bunden af din ovn. Du risikerer nemlig, at ovnbunden slår sig og bliver skæv, så ovnen med tiden bliver utæt.

Sæt et lille fad af støbejern (de er af og til på spot-tilbud i fx Netto) eller evt en lille bradepande af metal ind i bunden af ovnen og varm det op sammen med ovn og bagestål.

Når du hælder vand i fadet og lukker lågen med det samme, giver det den mængde damp, dine boller har brug for.

Åbn kort ovnlågen efter fem minutters bagetid, så skorpen kan blive sprød på dine solsikkeboller.

Solsikkeboller bagt med gær krumme Bagvrk.dk

Den våde dej og coil fold

Dejen er våd og klistret, så den kan give dig det luftige indre med store huller, som ligner en surdej. Til gengæld skal den blot røres sammen med en ske og ikke æltes på maskine.

Dannelsen af det stærke glutennetværk sker med en teknik, der kaldes coil fold. Når dejen løftes op, strækkes glutenstrukturen ud. Den løsnes, når dejen foldes henover sig selv, og der dannes et fint og stærkt glutennetværk.

Glutenstrukturen holder på den luft, gæren eller surdejen danner, så dit brød bliver luftigt med store huller – i modsætning til en almindelig æltning i fx røremaskine, der danner et ensartet glutennetværk med mange små, mere ensartede huller.

Du kan se, hvordan jeg gør i videoen nedenfor.

Tryk på billedet for at starte videoen.

Vil du bage andre nemme grovboller, så prøv fibersnegle eller grovboller med kerner.

Solsikkeboller udvalgt Bagvrk.dk

Sprøde solsikkeboller bagt med gær

Nemme solsikkeboller, der kan langtidshæves eller bages efter få timer.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 19 minutter min
Hæve- og hviletid 2 timer t 40 minutter min
Samlet tid 3 timer t 14 minutter min
Ret Brød, Morgenmad
Køkken Bagværk
Antal 16 stk.

Ingredienser
  

  • 75 g solsikkekerner
  • 1½ dl kogende vand
  • 75 g groft fuldkornshvedemel
  • 1½ dl kogende vand
  • 3½ dl vand
  • 10 g gær (5 g hvis du vil koldhæve)
  • 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 1½ tsk groft salt
  • 3 spsk smagsneutral olie, fx rapsolie

Drys

  • ca. 150 g solsikkekerner

Sådan gør du
 

  • Overhæld solsikkekernerne med kogende vand. Gør det samme med fuldkornshvedemelet i en anden skål. Lad det trække en time.
  • Sigt vandet fra solsikkekernerne og lad dem dryppe af.
  • Hæld vandet i "fuldkornsgrøden" og opløs gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og bland dejen, til den er ensartet.
  • Hæld dejen i en gennemsigtig skål med låg, som er smurt med lidt olie indeni. Sæt en streg på skålen, hvor dejen går til, så der kan holdes øje med hævningen. Lad dejen hvile i 20 minutter.
  • Lav et coil fold som vist i videoen i blogindlægget. Lad dejen hvile i yderligere 20 minutter.
  • Lav endnu et coil fold. Læg låg på skålen og lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. en time. (Alternativt stilles dejskålen i køleskabet efter sidste coil fold i 8-12 timer.)
  • Imens varmes ovnen op til 260° (alm. ovn, ikke varmluft) med bagestål (se under tips, hvis du ikke har et bagestål) på risten i nederste tredjedel af ovnen og fx en støbejernstallerken i bunden af ovnen. Klargør et stykke bagepapir.
  • Når dejen er færdighævet, hældes et lag solsikkekerner ud på bordet i et område lidt større end skålen.
  • Hæld forsigtigt dejen ud på solsikkekernerne, så der bevares flest mulige luftlommer i dejen, drys rundhåndet med solsikkekerner på toppen af dejen.
  • Dyp dejskæreren i koldt vand, så den ikke hænger i dejen og stik 16 solsikkeboller ud af dejen. Løft dem forsigtigt over på bagepapiret.
  • Lad bagepapiret med bollerne glide ind på bagestålet med hjælp fra en bagespade eller bageplade. Hæld ½ dl vand ind i støbejernstallerkenen og luk straks ovnlågen.
  • Efter 5 minutters bagetid skrues ned til 220°. Ovnlågen åbnes kort for at overskydende damp kan slippe ud. Bollerne bages i yderligere 13-14 minutter, til de er sprøde og gyldne.
  • Lad bollerne køle af utildækket på en bagerist.

Noter

Solsikkeboller er fryseegnede i op til tre måneder.
Har du ikke et bagestål, kan du fint bruge en bagesten eller en tyk bageplade, du varmer op sammen med ovnen. Bagetiden forlænges ved bagepladen, fordi den ikke ophober så meget varme som stålet.
Hæld ALDRIG vand direkte ind i bunden af din ovn. Du risikerer, at den slår sig, bliver skæv og med tiden utæt.
I stedet for en støbejernstallerken (som du af og til kan finde på Nettos spothylder), kan du også bruge en lille bradepande i metal. Brug ikke et fad af glas, da det risikerer at springe, når du hælder vand i.
 
Tags Grovboller, Morgenmad, Solsikkekerner, Supernem
Følg mig på Instagram.

Tags: Bagestål, Billig, Brunch, Dansk klassiker, Gær, Gærbrød, Gærdej, Koldhævet, Morgenmad, Nem opskrift, Solsikkekerner

Previous Post: « Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
Next Post: Festlige græskarboller – bag madbrød til efterårets varme retter – en hyggelig opskrift! »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Hanne Nielsen

    31. august 2023 kl. 20:47

    5 stars
    De bedste og nemmeste boller nogensinde.
    Det er fint, at man både har muligheden for at hæve almindeligt og i køleskabet.
    De er virkelig lækre og sprøde.
    Hilsen Hanne

    Svar
    • Lene Tranberg

      14. september 2023 kl. 21:48

      Hej Hanne:-)
      Det glæder mig meget, at du også er vild med bollerne. Tak:-)

      Kh Lene

      Svar
  2. Bente

    6. april 2024 kl. 11:50

    5 stars
    Morgenbrødet i dag 👌 lækre boller (med græskarkerner – havde ikke solsikkekerner)

    Svar
    • Lene Tranberg

      6. april 2024 kl. 18:01

      Hej Bente:-)
      Tusind tak for alle stjernerne og din søde besked.
      Ha’en dejlig weekend!

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Store marengs med tyggegummi og chokoladestriber

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme