(Anmeldereksemplar og inviteret til bogreception). Skal du kun købe én eneste kagebog i år, skal det være Glazekager af Anne-Mette Juul Svensson. Smukkere bog findes ikke.
‘Glazekager’ af Anne-Mette Juul Svensson er udgivet på Muusmann Forlag og koster vejl. kr. 229,95 Bogen er på 166 sider og udkom den 22. april 2022.
I maj måned kører bloggerfællesskabet, Bloggers by Heart en Readathonserie, som dette indlæg er en del af. Her finder du inspiration til sommerens læsning. Læs mere nederst i indlægget.
Anne-Mette Juul Svensson
Anne-Mette er ubestridt den dygtigste glazekagebager i kongeriget Danmark. Selv tidligere bagedystdeltagere og -vindere har i løbet af foråret været på kursus hos hende for at blive endnu dygtigere.
Når man ser bogen og hendes univers på Instagram, kan man hurtigt sætte etiketten “Glazedronning” på Anne-Mette. Etiketten er velfortjent, men hun er så meget mere.
Anne-Mette er smuk. Både udenpå og indeni. Hun har et stort hjerte, som udover kærlighed til familien brænder for at udbrede hvor mange forskellige udtryk, man kan opnå med glaze.
Glazekager
Bogen er overskuelig og nem at gå til. Efter kapitlet om, hvordan bogen bruges og de nødvendige redskaber, finder du en perlerække af “nørdede” kapitler om ingredienser, konsistensen, smagsbalancer og teknikker. Der er ikke noget, der overlades til tilfældighederne, men alt er grundigt forklaret.
Anne-Mettes basisopskrift på glaze er hendes helt egen og fremkommet ved endeløse eksperimenter og gentagelser. En glaze skal nemlig hverken være tyk, gennemsigtig eller mat. En glaze skal være så blank, at du kan spejle dig i den.
Går det galt med din glaze, holder Anne-Mette dig stadig i hånden. Et helt kapitel er dedikeret til problemløsning, så du får forslag til og med tiden også din egen erfaring med, hvad der er gået galt.
Pyt-afsnittet giver dig løsningerne til, hvordan du kan redde din kage, hvis den er kikset. Den letteste metode er at pynte dig ud af problemerne: Hvis gazen er gledet ned ad siderne, så sæt et chokoladebånd omkring.
Er der bobler i overfladen, eller er din kage blevet skadet under transporten, så pynt den med (spiselige) blomster eller chokoladepynt. Resten af kagen skinner jo alligevel, og det er det, man ser:-)
Efter alt det tekniske kommer der fire kapitler, hvor opskrifterne er inddelt efter årstider. Smagene og farverne er sammensat efter årstiden, så forårskagerne er lysere i både smag og udseende end efterårs- og vinterkagerne.
Alle glazeteknikkerne som at puste på glazen til en splash-effekt eller at male ovenpå glazen med pastafarve er beskrevet. Spiderwebglaze kombineret med velvetspray. Guldeffekt. Striber. Alt, hvad du skal vide.
Udover de udførlige opskrifter og fremgangsmåder ledsages alle glazekagerne af billeder af de færdigpyntede kager og et snit, så du kan se, hvordan kagen ser ud indeni. Det er lige før, du kan smage kagerne gennem papiret;-)
Billederne
Bogens billeder er fotograferet af Mette Lyck, som Anne-Mette Juul Svensson har kendt i mange år, siden Mette tog billeder af Anne-Mettes højgravide mave og derefter fulgte op med børnebilleder, familiebilleder, profilbilleder, julebilleder.
Mette er normalt portrætfotograf, men fotograferingen af de mange, smukke, spejlblanke kager er i dén grad lykkedes til UG. Farverne og gengivelsen af kagerne er det smukkeste, jeg længe har set.
Et af de sejeste fotos i bogen er det, hvor Anne-Mette står med sprøjtepistolen, som hun laver splash-effekterne med: Aftenkjole, make-up, vind i håret, bevæbnet med sprøjtepistol og værktøjsbælte med termometre og paletknive.
Hvad synes jeg?
Glazekager er den første, danske bog om glaze, og den fortjener en plads på din boghylde. Der står ALT, hvad du skal vide om at glaze kager, uanset hvilket niveau du er på.
Bogen er smuk. Allerede det blanke omslag slår tonen an, så du ved, hvad du skal forvente. Der er både svære og nemme teknikker, men alt er så grundigt forklaret, at alle kan være med. Alle kan glaze kager!
Ved bogreceptionen var tre af kagerne bagt og glazet af andre for at vise, at alle kan lykkes med opskrifterne.
Ved alle opskrifter er angivet, hvor mange personer opskriften er til, og hvilke forme du skal bruge.
En glazekage er ikke en hurtig kage. Der er flere processer med bunde, ganache, indlæg og mousser, som alle skal have den rigtige konsistens og være frosne, når der skal glazes. Til gengæld er det gå-til-og-fra-kager, hvor du ikke skal stresse over, at alt skal være klart i en fart.
En glazekage tager den tid, den tager. Nyd det store øjeblik, hvor du hælder glaze over din kage og se, hvordan mønstre og farver udfolder sig foran dig.
Er der noget, jeg savner?
Det eneste, jeg savner, er en silikoneform eller to, så jeg kan kaste mig over opskrifterne i bogen og komme i gang. Bogen giver mig blod på tanden og lyst til at gå i køkkenet for at støbe mine første kager. Formene kommer fluks på min ønskeliste til min fødselsdag.
Måske skulle jeg starte med at lave min kirsebærkage med chokoladebund som en glazet kage?
‘Glazekager’ har alt, hvad jeg ønsker af en bog: Smukke billeder, gennemredigeret tekst, korrekturlæst, overskuelige opskrifter, stikordsregister.
Om sommerlæsningsserien hos Bloggers by Heart
Du kan i maj følge med hos Bloggers by Heart på Instagram, hvor der jævnligt kommer opslag, efterhånden som bloggerne i netværket udgiver deres boganmeldelser. Readathonserien er inspiration til, hvad du skal hyggelæse i sommerferien.
I sidste uge skrev Laura Lützen om, hvad der lader hende op. Laura anbefalede bogen ‘Midnatsbiblioteket’ af Matt Haig. Du kan læse Lauras anmeldelse ved at trykke her.
På søndag anmelder Louise Herby den næste bog.
Skriv et svar