Mange har smagt fløderand i barndommen. Næsten lige så mange har spist den købte version. Det er der ingen grund til, for en fløderand er nem at lave og kan laves i god tid i forvejen. Klar, parat, fløderand!
Fløderand er nemt at lave
Den danske fløderand er egentlig en variant af den italienske panna cotta, som betyder ‘kogt fløde’. Der er kun fem ingredienser i opskriften, så du skal ikke finde alt muligt mærkeligt frem.
Et godt tilbud på piskefløde er dog at foretrække. Især hvis du skal lave en stor portion;-)
Ligesom panna cotta er opskriften her nem at skalere op og ned alt efter, hvor mange personer du skal lave dessert til.
Lav fløderanden i god tid, så den får tid til at sætte sig ordentligt. Den bedste form er i glas eller metal, og bruger du en form i silikone, som jeg gjorde, skal du sætte fløderanden i fryseren, så den er helt fast, før du forsøger at få den ud af formen.
Når fløderanden skal vendes ud af en fast form, kan du dyppe den kort ned i varmt vand, tørre formen af og vende den ud på det fad, du vil servere den på.
Fløderand til nytårsaften
Hos min mormor og morfar spiste vi fløderand til dessert nytårsaften, og min mormor gemte en mandel i den. Det førte til både gråd og tænders gnidsel, da jeg et år hellere ville have fløderand end vanilleis, som børnene altid fik (med en mandel i hver portion).
10-årige jeg fik nemlig mandlen i fløderanden, og DET var bestemt ikke meningen. Mandelgaven var en flettet, brun, lakeret bakke, som jeg måtte videregive til min mor… Sådan var det i 1979. Ikke noget med “lad dog barnet”.
Det klassiske frugttilbehør
Det klassiske tilbehør er ‘frugtcocktail’ som på billederne. Det er simpelthen blandet frugt på dåse. I sæsonen vil jeg til enhver tid foretrække søde, modne jordbær, for intet klæder fløde så godt som jordbær.
Brug den frugt, du allerbedst kan li’. Ferskner, ananas, hindbær, pære, kirsebær – eller bland frugten til en frugtsalat. En frugtsauce eller -puré vil også være lækkert.
Bruger du frugt fra dåse, er det vigtigt, at du lader frugten dryppe af i en sigte i en times tid, så der ikke kommer væde med over på fadet.
Husblas er din ven
Måske frygter du husblas, fordi du har hørt, at den kan være svær at arbejde med. Du skal ikke være bange, for husblas er din ven, når du vil lave en blød cremedessert.
Følger du beskrivelsen i opskriften, er du i sikre hænder. Du skal nemlig blot holde øje med følgende:
- Udblød husblassen i koldt vand i minimum 15 minutter, til den er helt blød.
- Smelt husblas i den varme væske. Her er det sødmælken, som er kogt op med sukker og vanillestang.
- Lad den smeltede husblas afkøle til max 37° (lillefingervarm).
- Flødeskummet skal kun piskes til bløde toppe. Det må ikke piskes stift, og der må heller ikke være flydende fløde i bunden af skålen.
- Vend først lidt af flødeskummet i husblassen, så det blandes rigtig godt, og temperaturen nærmer sig flødens.
- Vend resten af flødeskummet i ad et par omgange med lange tag med en dejskraber. På den måde blandes cremen godt, og du presser ikke luften ud af fløden.
Den sjove form
Den sjove silikoneform på billederne er designet af den tyske designtrio Ding3000, nu Rudolph Schelling Webermann. Formen er desværre ikke i produktion længere, så hvis du skal have fingre i den, skal du altså på brugtmarkedet. Søg efter Konstantin Slawinski S-XL Cake.
Vi kender nemlig allesammen en, som kun skal have et lille stykke kage, ikke? Eller en, der altid tager det største. Dem, der er på kur – og dem, der ikke er.
Formen passer til dobbeltportion af opskriften her, så der var rigeligt. På ‘magisk vis’ forsvandt det dog fra køleskabet allerede dagen efter:-)
Da min fløderand blev støbt i silikoneformen, skulle den laves i god tid, så den kunne fryse helt igennem, før formen kunne krænges af og randen komme ud i et stykke.
Fløderand – en nem dessert
Ingredienser
- 4 blade husblas
- 3 dl sødmælk
- 1 vanillestang
- 60 g sukker
- 4 dl piskefløde
Til servering
- 1 ds frugtcocktail eller fx friske jordbær
Sådan gør du
- Læg husblassen i blød i koldt vand i 15 minutter.
- Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Bland sødmælk, sukker, vanillestang og -korn i en kasserolle, og varm det op til lige under kogepunktet.
- Tag gryden af varmen, tryk vandet ud af husblassen og lad det smelte under omrøring i den varme væske. Sæt gryden til side, og lad mælken afkøle til lillefingervarmt (37°).
- Hæld mælken igennem en sigte, så vanillestangen og grove vanillestykker sies fra.
- Pisk fløden til bløde toppe. Den må ikke piskes stiv, men der må heller ikke være flydende fløde i bunden af skålen.
- Rør en spiseskefuld fløde ud i mælkeblandingen. Tilsæt derefter resten af piskefløden ad et par omgange, indtil alt er blandet godt. Du må gerne bruge fx håndmixeren til at piske det sammen med, men du må ikke piske for længe.
- Hæld massen i en randform med et rumindhold på ca. 1 liter. Slå den let mod bordet et par gange, så evt luftlommer forsvinder. Dæk formen til med husholdningsfilm.
- Stil fløderanden i køleskabet i mindst fire timer, men gerne til dagen efter, indtil den har sat sig. Mærk efter med en finger, om den er stiv nok. Det gør ikke noget, at der kommer et mærke efter din finger, for fløderanden skal vendes ud på et fad før servering;-)
- NB: Er din form af silikone, skal fløderanden i fryseren og blive helt fast, før du kan få formen af.
- Klargør frugten til servering, og lad det dryppe af i en sigte, så der ikke kommer fugt på serveringsfadet.
- Løsn kanten på fløderanden med en kniv. Fyld varmt vand i en stor skål, dyp randformens sider kort i det varme vand, tør formen af med et viskestykke og vend fløderanden ud på serveringsfadet.
- Fyld frugt i midten af randen og sæt den evt. i køleskabet indtil servering.
Ane Marie Svendsen
God let at lave god opskrift
Lene Tranberg
Hej Ane Marie:-)
Tak for din kommentar. Det glæder mig, du også synes om opskriften:-)
Ha’ en dejlig weekend.
Kh Lene
Tanya
Smagen er god ( fløderand) havde den i en silikonform først i køleskab til den havde sat sig lidt også i fryseren i et lille døgn, tages op og tages ud af formen, syntes at den vil hænge lidt fast i formen, det plejer mine fromage ikke at gøre, fik den sat på det flot fad og på køl tildækket med husholdningsfilm. Og 20 time efter da den var sat på køl og den var tøet, lå der en masse væske på fadet, kunne næsten hælde 1,5 dl væske af fadet inden der skulle lægges frugt på. Hvad er gået galt eller er det normal, har fulgt opskriften til punk og prikke, har aldrig prøvet dette for og jeg har lavet mange forskellige fromage og de er alle bleven gode og aldrig har der været væske på fadet eller i skålen?….