Jeg havde svært ved at falde i søvn. Der var en idé, som spirede og sprudlede, og jeg var bange for at glemme den i løbet af natten. Det var ideen om de sødeste, små kyllinger, påskevandbakkelser med gul vanillecreme, der kildrede i min bevidsthed. Heldigvis huskede jeg den stadig, da jeg slog øjnene op i går morges.
Påsken er en af mine favoritfejringer i løbet af året. Jeg er vild med små lam, gule kyllinger og alt det, som gør foråret og påsken nuttet.
Selve den kristne højtid har også et smukt og positivt budskab, når vi lige kommer forbi den svigefulde skærtorsdag og den triste langfredag. Hvis du vil bage en anderledes påskekage, skulle du prøve at bage mine opstandelseskager. De er noget ganske særligt;-)
Påskevandbakkelser
Selvfølgelig skulle jeg bage påskevandbakkelser. Jeg er absolut VILD med vandbakkelser. Jeg har lavet flere opskrifter på dem, men den mest grundige er den på eclairs, hvor jeg har gennemgået alle de tips og tricks, jeg kan komme i tanker om, så du får den bedst mulige opskrift på vandbakkelser, som ikke kan fejle:-)
Jeg forestillede mig en gul creme, som tittede ud af vandbakkelsen som en kylling, der kigger ud af ægget. Cremen kunne have været alle mulige andre former for creme med husblas i, også en citronmousse. Men jeg havde ingen citroner, og det blev en klassisk konditorcreme med vanille – plus en smule gul pastafarve.
Der er heller ikke noget, der forhindrer dig i at lægge en skefuld marmelade i bunden af påskevandbakkelserne.
Kyllingerne skulle have næb og øjne: Øjnene blev sorte sukkerkugler. Næbbene skulle være spidse, så jeg brugte en af æggehviderne, jeg fik til overs fra vanillecremen til at røre en royal icing med.
Næbbene fungerede fint på bagepapiret, men når de kom i berøring med cremen, begyndte de at smelte, og næbbet gled langsom ned ad hagen på kyllingen. Ligesom mascara i regnvejr. Det går bare ikke…
Bag om Bagvrk
Ved du, at der findes en gruppe på Facebook, som hedder Bag om Bagvrk? Det er en lille gruppe, hvor jeg bl.a. lægger sneak peeks op af bagværk, som er på vej på bloggen. Når jeg er ved at sprænges af glæde, når noget lykkes, så er det her, det bliver delt først:-)
Hensigten med gruppen er, at medlemmerne kan dele deres eget bagværk. Det er ikke nødvendigt at bruge mine opskrifter, når der lægges opslag op. Jeg vil gerne se og inspireres af, hvad andre tænker og bager, og jeg håber, medlemmerne også sætter pris på, når det sker.
Eneste krav til medlemsskab er, at man synes godt om Bagvrk på Facebook og vil overholde de få regler, der er i gruppen om at tale pænt:-) Har du lyst til at være med, så finder du gruppen her. Husk at besvare de to spørgsmål. Du skal være så velkommen:-)
I går delte jeg det første billede af mine påskevandbakkelser i Bag om Bagvrk. Udover de mange positive tilkendegivelser fik jeg værdifuld sparring på, hvordan jeg kunne forbedre næbbene, nu når royal icing ikke var vejen frem.
Forslagene lød på små stykker jordbær, fondant eller marcipan. Jeg valgte marcipanen, for det havde vi i huset i forvejen:-)
Desværre var flormelisdrysset på kagerne smeltet i løbet af natten, så det var kun hattene på kyllingerne, der kunne få et hvidt drys i dag uden at ødelægge noget.
Til gengæld blev næbbene lige så fine og strittende, som jeg ville have dem. Tak til Sanne, Jannie og Anja for den bedste feedback<3
Vær ikke bange for vandbakkelser!
Det er slet ikke så svært at bage vandbakkelser som mange tror. Følg blot opskriften og giv ikke op, hvis det ikke lykkes første gang. Læs guiden ved eclair-opskriften, hvis du er i tvivl.
Min formel på vandbakkelser tager udgangspunkt i æggenes vægt. På den måde kommer man ikke til at putte for meget (eller for lidt) æg i, og dejen hæver op, præcis som den skal. Jeg brugte to æg str. M/L til mine 12 påskevandbakkelser.
Vej derfor dine æg, når du har slået dem ud i en skål. Formlen lyder sådan her: 1 – 1/2 – 2/3 – 1, når ingredienserne er vand, smør, mel og æg i nævnte rækkefølge. Mine æg vejede 101 g (som jeg frejdigt afrundede til 100), og mine ingredienser var nemme at regne ud: 100 g vand (=1 dl), 50 g smør, 67 g mel og 100 g æg.
Din ovn varmer ikke helt ligesom min, men den gyldne farve på vandbakkelserne er en god rettesnor, om de er færdige eller ikke. Strækmærkerne (hvor de hæver op) må ikke være lyse, for så er vandbakkelserne ikke færdige endnu.
Og så er der det allerbedste råd mht. bagning af vandbakkelser: HOLD OVNEN LUKKET OG KIG IND AD GLASSET I LÅGEN!
Påskevandbakkelser
Ingredienser
Vanillecreme
- 2 1/2 dl mælk
- 1 tsk Dr. Oetker vanillepasta
- 3 æggeblommer
- 75 g sukker
- 20 g Maizena majsstivelse
- 3 blade husblas
Vandbakkelser
- 100 g vand
- 50 g smør
- 67 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 100 g æg (2 æg, str. M/L)
Konditorcreme
- Al vanillecremen
- 2 1/2 dl piskefløde
- Lidt gul pastafarve
Pynt
- Flormelis til drys
- Lidt marcipan (måske 5 g)
- Orange pastafarve
- Sorte sukkerkugler
- Rød skovsyre
Sådan gør du
Start med vanillecremen
- Udblød husblas i rigeligt, koldt vand i ca. 20 minutter, mens du rører cremen sammen.
- Varm mælk og vanillepasta op til kogepunktet i en lille gryde.
- Imens pisker du æggeblommer og sukker godt sammen i en skål. Brug bare et håndpiskeris. Sigt Maizenaen i og bland det godt.
- Når mælken koger, hældes den over æggeblandingen, mens du pisker med et håndpiskeris. Hæld cremen tilbage i gryden og varm den op til kogepunktet, mens du pisker/rører konstant. Pas på, cremen ikke brænder på.
- Først bruser cremen op, og derefter tykner den. Det tager nogle minutter.
- Tag gryden af varmen, og smelt den udblødte husblas i cremen. Bland det godt. Hæld din vanillecreme i en lav skål, og dæk den til med husholdningsfilm helt ned på overfladen, så der ikke dannes skorpe og kondens.
- Lad cremen afkøle, til den er håndvarm. Min stod bare på køkkenbordet, imens jeg lavede vandbakkelserne.
Vandbakkelser
- Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en bageplade med bagepapir.
- Vej dine æg, når du har slået dem ud i en skål. Mine æg vejede 100 g, og jeg skulle derfor bruge 100 g vand, 50 g smør og 67 g mel.
- Bring vand og smør op til kogepunktet i en lille gryde. Lad smørret smelte helt.
- Sigt melet ned i en skål, så der ikke er nogen klumper. Tag gryden af varmen, og hæld alt melet i på én gang. Rør det godt sammen med en grydeske.
- Sæt gryden tilbage på blusset og afbag den, indtil den danner tynde skorper på grydens bund. (Hvis du måler temperaturen i dejen, skal den være 75°.)
- Hæld den varme dej i en røreskål og lad den afkøle nogle minutter, til den har en temperatur på 60°. Pisk æggene let sammen, og tilsæt dem ad et par omgange, mens du pisker dejen kraftigt indimellem. (Jeg bruger min røremaskine, så jeg har begge hænder fri, men du kan sagtens bruge el-pisker eller piskeris og armkræfter.)
- Dejen deler sig først op i små klumper, men samler sig, når du bliver ved med at piske. Når du har pisket al ægget ind i dejen, og den er ensartet, fylder du dejen i en engangssprøjtepose klargjort med en rund tyl, ca. 1 cm i diameter.
- Afsæt 12 flade, runde dutter på bagepapiret. Hold sprøjteposen lodret og hold tyllens spids nede i dejen, så der ikke kommer for meget højde på.
- Hvis du ikke har fået dem lige store/ikke har brugt al dejen, kan du efterfylde dem ved at sætte spidsen ned i dejen og sprøjte mere ud. Dyp en finger i vand og dup dem på toppen, hvis der er spidser, der stikker op.
- Sæt pladen ind i nederste tredjedel af den varme ovn, smid en spiseskefuld vand ind i bunden af ovnen for at skabe damp, og luk straks ovnlågen.
- Bag dine vandbakkelser i ca. 35 minutter, til de er flot gyldne. ÅBN IKKE OVNLÅGEN UNDERVEJS.
- Lad vandbakkelserne køle af på en bagerist, til de er helt kolde.
Konditorcreme
- Når vanillecremen er håndvarm, piskes fløden til bløde toppe sammen med lidt gul pastafarve, så fløden bliver kyllingefarvet.
- Rør først 1/4 af flødeskummet i cremen, så det er godt blandet. Derefter vender du resten af fløden i cremen ad 2-3 omgange, så cremen bliver mere og mere let. Pas på, du ikke rører for hårdt, så luften bliver presset ud af fløden.
- Fyld cremen i en engangssprøjtepose, klargjort med den runde tyl og læg posen i køleskabet en halv times tid, til cremen begynder at sætte sig, men stadig er glat, når den kommer ud.
- (Man kan godt lade cremen ligge nogle timer i køleskabet eller til næste dag, men så bliver overfladen fyldt med små lufthuller og ikke glat.)
Samling og pynt
- Skær toppen af alle vandbakkelserne. Læg dem i samme rækkefølge som vandbakkelserne, så du ved, hvor de hører til. (Husk lige at glæde dig over, at du har bagt flotte, hule vandbakkelser;-D)
- Sigt flormelis hen over bund og toppe, så der kommer et fint pudret lag på.
- Fyld konditorcremen i vandbakkelserne, så den går op over kanten.
- Bland lidt orange pastafarve i marcipanen og form 12 små næb.
- Sæt lågene på skrå på cremen, så det ligner toppen af ægget. Sæt to øjne og et næb på hver kylling og pynt toppen med lidt skovsyre og blomster.
Nina Marie Marvin
Hej Lene
Hvor er de altså søde,bliver helt i godt humør bare af at se på dem ; )
Dem skal jeg bage til påske frokosten uhmmmmm
Ha en rigtig dejlig fredag ; )
Hilsen Nina Marie
Lene
Kære Nina Marie:-)
Tak:-) Du kan roligt lave dem, de smager virkelig dejligt.
Også en dejlig fredag – og weekend – til dig!
Kh Lene
Marianne Møller Jensen
Hej Lene,
De her er totalt nuser. Jeg har ikke prøvet at bage dem endnu, men det vil jeg gøre – bare for sjov.
Hilsen Marianne
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Tusind tak:-) Det skal du tage at gøre. De er virkelig hyggelige.
God bagelyst!
Kh Lene