Panna cotta med friske jordbær- verdens bedste dessert

Panna cotta er en italiensk flødedessert. Navnet betyder faktisk bare ‘kogt fløde’. Det er en af de allernemmeste desserter at lave, og den findes i mange varianter fra den helt klassiske uden noget til panna cotta med frugtkompot af en slags. Det er fint nok at lave en frugtgrød eller gele at komme ovenpå, men når jeg tænker vanille, vil jeg helst kombinere den med jordbær. Altså, friske jordbær.

Panna cotta

Du kan lave panna cotta nogle timer før eller dagen i forvejen. Derfor er det også en nem dessert at lave til mange, fx hvis du skal lave en dessertbuffet, men du skal naturligvis have plads i køleskabet til de mange glas. Hvis du laver det i små glas med låg, kan du dog stable dem i køleskabet, og så er det pludselig ikke så besværligt.

Der er ikke æg i panna cotta, og derfor er opskriften også let at gange op eller ned, så du kan lave det antal portioner, du skal bruge. Jeg brugte flydende vanille til min panna cotta, men hvis du bruger hele vanillestænger, skal du bruge en hel stang til en portion som denne og skrabe kornene ud, før du koger fløden op sammen med sukker og vanillestang.

Panna cotta

Panna cotta, 4 personer

Panna cotta

 • 4 dl. piskefløde
 • 3 blade husblas
 • 75 g sukker
 • 1½ tsk. flydende vanille

Jordbærtop

 • 300 g jordbær
 • 80 g sukker
 • 1 blad husblas
 • Et par mynteblade til pynt

Panna cotta

Udblød husblassen i koldt vand i 20 minutter.

Bland fløde, sukker og vanille i en lille gryde og varm det op, indtil sukkeret er smeltet. Det må kun lige nå kogepunktet. Tag gryden af blusset. Knug husblassen fri for vand og opløs den i den varme fløde.

Hvis du ikke vil have vanillekornene til at ligge i bunden af desserten, skal du lade fløden afkøle, indtil den begynder at sætte sig, før du fylder den i dessertglassene. Det er dog ikke nødvendigt, det er helt op til dig.

Sæt glassene på køl et par timer, indtil fløden er fast.

Panna cotta

Jordbærtop

Imens renser du jordbærrene og skærer dem i mindre stykker. Bland dem med de 80 g sukker, og lad blandingen trække i en times tid. Udblød husblassen i koldt vand i 20 minutter.

Si sukkerlagen fra jordbærrene og over i en lille gryde. Knug vandet fra husblassen og smelt den i sukkerlagen. Køl den af, så den er håndlun.

Fordel de delte jordbær over den faste panna cotta og hæld jordbærgeléen ned mellem jordbærrene. Sæt desserten på køl, indtil jordbærtoppen er fast.

Tag endelig din panna cotta ud af køleskabet en halv time før servering, så jordbærrene ikke er iskolde, når du skal spise dem.

Panna cotta

3 Replies to “Panna cotta med friske jordbær- verdens bedste dessert”

  1. Hej Marianne:-)
   Jeg købte dem hos et firma, der hed Mojoo for 8-9 år siden. De er vist desværre ikke i produktion længere:-( Det var egentlig beregnet til rødvin, men vi bruger dem mest som whiskey- eller dessertglas:-)
   Kh Lene

   1. Tak for hurtig svar. Det var ærgeligt, at de ikke er i handlen mere.Må nok en tur til isenkræmmeren og se om de har noget specielt.Desserten bliver ligesom lidt mere spændende, når “indpakningen” er unik.Kh Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *