[Reklame for Valsemøllen. Læs mere nederst i indlægget.] Efter al for meget julemad trænger du måske til noget groft og lækkert til morgenmad? Noget med kostfibre og kerner i. Om ikke andet så for at dæmpe lidt på samvittigheden over at have spist alt for meget og for længe. Derfor er det oplagt at bage fibersnegle til morgenmaden i juledagene.
Fibersnegle indeholder knækkede hvedekerner, grahamsmel, hørfrø og havreklid, så der er sunde ting i. Til gengæld lover jeg dig, at sneglene hverken er tørre eller tunge. De holder sig fint friske og saftige, selv efter et par dage.
Jeg har haft det lidt ambivalent med grahamsmel og havreklid. Jeg ved godt, at det er sundt med fibre, og at klid mætter mere. Men mine minder fra mine første bageeventyr for mange år siden, har mere budt på brød, som var så tørt, at det næsten støvede ud af munden…
Ja, ja, jeg ved godt (nu), at det var fordi jeg puttede alt for meget mel i min dej, så jeg ikke fik fedtede fingre. Og at groft mel suger væske fra dejen, så resultatet bliver tørt, hvis man ikke tænker sig om.
Kogende vand er løsningen
Når man skolder mel og kerner, speeder man op for processen, som får melet til at suge mere væske til sig, end det ellers ville gøre. – Ligesom når man bager med tangzhong-metoden som i disse ualmindeligt lækre kanelsnegle.
At skolde sin dej er en gammel teknik, som er stort set glemt i Danmark. Jeg tror, den gik tabt i industrialiseringen af brødproduktionen, hvor alle pludselig higede efter at efterligne bagerens hvide, luftige hvedebrød.
Metoden er dog meget brugt i vores nabolande og bruges især, når der er tale om tungere meltyper eller kerner.
Ved skoldning nedbrydes en del af stivelsen, og melet kan optage mere væske. Derved bliver brødet lækkert og saftigt.
Jeg hælder kogende vand over de knækkede hvedekerner, havreklid og grahamsmelet og lader det køle af til lillefingervarmt, før gæren smuldres i. Sirup, salt og smør blev rørt i den varme kerneblanding, så det kunne smelte ind i grøden.
Det smarte trick
Vores træbordplade er ikke udpræget glad for, at jeg skærer i dej med en skarp kniv. Jeg synes heller ikke, mine dejskiver bliver helt så pæne, når jeg skærer en sammenrullet dej i skiver til snegle.
Derfor ville jeg afprøve en ny teknik.
Du ved, når man laver juledekorationer af ler, kan man let skære leret igennem med et tyndt stykke ståltråd. Måske kunne man gøre det samme med dej? Men uden ståltråden?
Det gik over al forventning, og jeg blev nødt til at optage en lille video af min teknik. Jeg brugte et stykke bomuldssytråd fra min sy-æske, men du kan lige så vel bruge et stykke rundt tandtråd, hvis det er det, du har.
Løft dejrouladen, læg sytråden under, kryds sytråden over ovenpå dejen og træk til. Når tråden strammes, skærer den de fineste skiver af dejen. Helt runde og uden at ødelægge sneglen. Tricket fungerer selvfølgelig også til kanel- og marcipansnegle😉
Fibersnegle eller -boller?
Nogle gange kan jeg godt blive lidt træt af bollefaconen. Selvom jeg triller de smukkeste, hvælvede, ensartede boller, er det lidt kedeligt, når alt mit brød ligner hinanden.
Du bestemmer, om du vil bage dejen som boller eller som snegle. Jeg kan anbefale sneglene, for de får et rigtig fint mønster på toppen. Dejen er så våd, at du ikke behøver pensle sneglene for at få sesamfrøene til at sidde fast. Bare pres dem lidt ned på toppen af sneglen. Så skal de nok blive hængende.
Når du skærer fibersneglen igennem, kan du se det fine, snoede mønster, som den rullede dej giver.
Vil du have sneglene endnu grovere, kan du i stedet for lyst hvedemel bruge hvedemel med 25% fuldkorn.
Bag andre nemme grove boller og prøv solsikkebollerne eller grovbollerne med kerner.
Fibersnegle
Ingredienser
- 50 g Valsemøllen knækkede hvedekerner
- 25 g Valsemøllen havreklid
- 50 g Valsemøllen grahamsmel
- 3 dl kogende vand
- 10 g mørk sirup
- 25 g smør
- 15 g Valsemøllen hørfrø
- 1 tsk groft salt
- 1 dl koldt vand
- 25 g gær
- 425 g Valsemøllen hvedemel
Drys
- Sesamfrø
Sådan gør du
- Bland hvedekerner, havreklid og grahamsmel i en skål. Hæld det kogende vand henover og rør det sammen, så alt bliver vådt. Lad det trække i en halv time, før du tilsætter sirup, smør, hørfrø og salt og blander det godt. Lad afkøle til lillefingervarmt.
- Hæld det kolde vand på overfladen af grøden. Smuldr gæren og opløs den i det kolde vand, før det æltes ind i grøden.
- Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen godt i ca. 10 minutter. Dejen vil stadig være let klistret, men du kan se glutentrådene i dejen, når den strækkes under æltningen.
- Klargør en ren skål ved at smøre den med en lille smule olie. Så hænger dejen ikke i. Dæk skålen med dejen til med et hårdtopvredet viskestykke og lad dejen hæve i 45 minutter ved stuetemperatur.
- Skrab dejen ud på et meldrysset bord og ælt den kort igennem. Rul dejen ud til en rektangel på ca. 32×36 cm. Flyt på dejen indimellem, så den ikke klistrer fast til bordet. Rul dejen sammen til en roulade fra den brede side.
- Skær rouladen i 12 skiver á 3 cm, og sæt dem på en plade, beklædt med bagepapir. Dyp en finger i koldt vand, tryk midten af sneglen lidt ned. Drys med sesamfrø og tryk dem godt ned i dejen.
- Dæk sneglene til med det fugtige viskestykke og stil dem til hævning ved stuetemperatur i endnu 45 minutter.
- Imens varmes ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Stil et ovnfast fad (fx en støbejernstallerken) ind i ovnen og lad det varme op sammen med ovnen.
- Når fibersneglene er færdighævede, sættes de ind i nederste tredjedel af den varme ovn. Hæld ½ dl vand ind fadet og luk straks lågen. Bag sneglene i ca. 19 minutter. Åbn lågen efter 5 minutters bagetid, så dampen kan slippe ud.
- Når sneglene er færdigbagte, afkøler de under det hårdtopvredne viskestykke, så dampen bevares inde i brødet. Derved bliver bollerne ved med at være saftige og bløde.
Noter
PS: Hvedekerner og mel har jeg modtaget som gave fra Valsemøllen, fordi jeg er ambassadør for dem. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge ingredienserne, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået det gratis. Du finder linket til Valsemøllens produktsortiment her.
Nina Marie Marvin
Hej Lene
Jeg kan næsten dufte dem ; )
Jeg går ud og sætter dejen over ; ) Glæder mig til at smage dem.
Dit trick med sytråden vil jeg benytte fra nu af.
Du ønskes en rigtig glædelig jul & et dejligt nytår
Glade bage hilsner Nina Marie
Lene Tranberg
Kære Nina Marie:-)
Tak for din søde besked<3
Hvor dejligt, at du kunne bruge tricket:-)
Du ønskes en vidunderlig jul og et fantastisk nytår.
Kh Lene
Sandra Dessezar
Hej Nina.
Tak for en super god opskrift.
Dog vil jeg anbefale at man bruge et metal eller den list mere dybe plade fra ovne da ildfast fade springer når man kommer vand i efter fadet er med opvarmet.
Jeg bruger gerne mit gamle muffinsforme fad til at dampe i ovnen med hvis man evt har sådan et ellers så kan de købes til små penge.
Lene Tranberg
Hej Sandra:-)
Tak for de rosende ord:-)
Jeg anbefaler altid, at man bruger et fad af metal (derfor skriver jeg også ‘fx en støbejernstallerken’ i opskriften), da et glas- eller porcelænsfad kan springe, og hvis man bare smider vandet ind i bunden af ovnen, kan den slå sig og med tiden blive utæt.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Tekla
Jeg skolder også gryn når jeg laver grove kiks og knækbrød, det gør de færdige kiks og knækbrød mindre hårde men stadig knasende sprøde
Lene Tranberg
Smart, Tekla:-)
Der er nu heller ikke noget værre end tørre knækbrød og hårde kerner…
Ha’ en dejlig dag:-)
Kh Lene
Michelle
De ser super gode ud – ved du, hvordan dejen ville reagere, hvis man brugte samme fremgangsmåde med at skolde kærner og groft mel, men så lade det hæve natten over? Skal der så ekstra vand i, nu hvor du siger, at melet optager væsken bedre? 🙂
Lene Tranberg
Hej Michelle:-)
Nej, du behøver ikke putte ekstra væske i, for der er selvfølgelig grænser for, hvor meget væske dejen kan optage.
Til gengæld skal du bruge mindre gær, når dejen skal hæve natten over.
God fornøjelse og god jul:-)
Kh Lene
Anne
Fantastisk Jeg står og spiser en snegl lige fra ovnen og den smager fantastisk.
Fik desværre ødelagt et ildfastfad i processen. Den synes ikke om vandet når den selv var varm, så jeg må skaffe mig noget af metal i stedet for. Glæder mig til at smage når de er afkølet
Lene Tranberg
Hej Anne:-)
Pokkers med fadet, men fedt, at du kan li’ sneglene:-)
Prøv at holde udkig, der hvor du handler. Min støbejernstallerken er købt for en 20’er i Netto;-)
God aften.
Kh Lene
Esther
Hej Anne
Efter et ødelagt fad begyndte jeg at bruge en dyb bageplade i stedet. Jeg sætter den bare ind direkte på bunden af ovnen fra start, og det fungerer fint.
Mvh. Esther
Lene Tranberg
Hej Esther:-)
Det er en god idé med bradepanden. Den er mere robust end både et glasfad og bunden af ovnen.
God weekend:-)
Kh Lene
Marianne
De smager fantastisk, men hvis jeg gør som i opskriften, så bliver dejen alt, alt for tør…
Mangler der ikke nogle dl vand?
Har i.al fald tilsat noget med succes… 😉
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Tak for din besked.
Nej, der mangler ikke umiddelbart noget, hvis du husker både de 3 dl kogende vand og den sidste dl koldt vand:-)
Hvis du lader grøden trække længere end angivet, kan det være derfor, så kernerne simpelthen har opsuget al væden?
Men selvfølgelig tilsætter du bare ekstra vand, indtil du synes, dejen er passende:-)
Kh Lene
Natasja
Hej 😉
Tror du man kan Koldhæve dejen, så jeg laver den inden jeg går i seng også bager dem om morgenen?
Skal den evt. hæve 30 min. På bordet inden køl?
Og evt. 20 min. På pladen om morgenen?
Eller er det bedst at bage lige efter hævetiden på 45 min. ?
På forhånd tak – Natasja
Lene Tranberg
Hej Natasja:-)
Hvis jeg var dig, ville jeg bage dem efter de 45 min, og så måske lune dem i ovnen om morgenen. (Kør dem ind under den kolde hane, ryst overskydende vand af og sæt dem i en 200 grader varm ovn i 5-8 minutter. Så er de som nybagte;-)
Hvis du hellere vil koldhæve dem og bage om morgenen, skal du reducere gæren til ca 10 g.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Nanna
Jeg har bagt i 26 år, og når jeg har fundet en saftig, god opskrift er den blevet gemt indtil min overbevisning om, at der må gemme sig bedre brød ude i verden. Din har jeg glemt, og selvom jeg stadig bliver fristet så er der ingen andre, der er lige så bløde, saftige (flere dage!) Og rent faktisk sunde for dig.
Din opskrift er den, jeg altid vender tilbage til ❤
Lene Tranberg
Kære Nanna:-)
Det er jeg virkelig glad for at høre. Tusind tak for din søde besked:-)
Kh Lene
Lene K
Super god opskrift. Jeg er måske bedst til at bage boller, hvis der er æg i dejen – de bliver oftest mere luftige. Kan man putte et æg i her, og så få et mere luftigt resultat ? Det tror jeg nogle i familien vil sætte pris på.
Tak for masser af god inspiration.
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Du kan sagtens putte et æg i dejen og bør så også tilsætte lidt mere mel, så dejen ikke bliver for klistret.
Æg gør tit brød og boller luftigere og giver det lidt mere smag og struktur.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Lone Sørensen
Skal smøret smeltes!!!! jeg har lige bagt dem de blev desværre små hårde klumper så jeg prøver igen i morgen
Lene Tranberg
Hej Lone:-)
Smørret bliver blødt og smelter, når det kommer ned i den varme grød-/kerneblanding.
Når det bare bliver små, hårde klumper, tyder det på, at de kogte kerner ikke har kølet nok af, før du blandede gæren i. Så dør gæren nemlig. Det må hellere blive for koldt end for varmt.
God bagelyst;-)
Kh Lene
Ingrid Nørnberg Eskildsen
Hej Lene
Hvad mener du med at lågen skal åbnes efter 5 min bagetid, for at dampen kan
slippe ud.
Skal lågen ikke lukkes igen, og der kommer vel mere damp ???
Ser ellers meget spændende ud, de skal prøves.
Hilsen Ingrid
Lene Tranberg
Hej Ingrid:-)
Tak for dit spørgsmål. Jeg mener, at lågen skal åbnes kort (og lukkes igen) efter 5 minutters bagetid for at lukke den store “dampsky” ud.
Det gør ikke noget, at der dannes lidt mere damp under bagningen. Det er helt naturligt:-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Ellen
Har bagt sneglene – de er simpelthen så gode – bløde og lækre. Tror du man kunne bage et brød i stedet. Har tidligere forsøgt mig med en anden opskrift uden held. Så vil gerne høre hvad du mener om det kan lade sig gøre.
Lene Tranberg
Hej Ellen:-)
Ja, det kan du sagtens.
Jeg ville bage det i en form og så skele til den her opskrift for temperatur og tider;-) bagvrk.dk/gulerodsbroed
Rigtig god fornøjelse!
Kh Lene
Ellen
Super – tak for hurtigt svar – det vil jeg glæde mig til at prøve. Bollerne smager jo simpelthen fantastisk.
Lene Tranberg
Tak, Ellen:-)
Ellen
Så er brødet bagt og det er bestemt ikke sidste gang. Hold nu op hvor er det lækkert. Jeg glæder mig til at servere det for mine gæster i aften. Den opskrift er intet mindre end fantastisk både til brød og boller.
Jeg tilsatte lidt bageenzymer og brødet er så blødt og luftigt.
Lene Tranberg
Hvor er det fantastisk, Ellen:-)
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Dorthe
Hvordan gør jeg, hvis jeg vil bruge tørgær i denne opskrift?
Plejer jo at blande tørgær med alle de tørre ingredienser inden væske tilsættes.
Lene Tranberg
Hej Dorthe:-)
Du blander tørgæren i melet, som du plejer og ælter alt det våde i.
God bagelyst!
Kh Lene
Marianne
Kan jeg bruge hvedeklid i stedet for havreklid? Vil det gøre en stor forskel?
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Det kan du sagtens:-) Havreklid var bare det, jeg havde i huset.
God bagelyst!
Kh Lene
Marianne
Tak for hurtig tilbagemelding. Ha’ en god dag
Lene Tranberg
Tak i lige måde, Marianne:-)
Marianne
Hej igen. Kan jeg bruge Mayers ølandshvedemel i stedet for din hvedemel fra Valsemøllen?
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Jeg har ingen erfaring med Meyers mel, men det er jeg da sikker på, du kan.
God bagelyst!
Kh Lene
Benthe Christensen
Uhm dem må jeg straks prøve, det med kogende vand er nyt for mig. Sytråd bruger jeg til at dele lagkagebunde med, bager til tre bunde i springform, det fungerer så fint, at jeg aldrig har fået købt mig lagkageforme
Lene Tranberg
Hej Benthe:-)
Gør det endelig, fibersneglene er så gode.
Sytrådstricket er virkelig også smart til lagkagebunde. Især fordi man ellers er helt sikker på at skære skævt inden midt i kagen;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Gitte Iuel Weber
Hejsa.
Hvad nu hvis jeg gerne vil lave dem i en dampovn?
Hvordan gør jeg det?
Mvh Gitte
Lene Tranberg
Hej Gitte:-)
Jeg har desværre ingen erfaring med dampovn, så jeg må blive dig svar skyldig her.
God bagelyst.
Kh Lene