Burgerboller er nogle gange bare ALT for hvide. Det er fint nok nogle gange, men andre gange vil vi gerne have lidt mere bid i. Du skal bage burgerboller med fuldkorn i dag.
Burgerboller med fuldkorn
Når jeg bager eller laver mad, har jeg altid en tyk blok med små, hvide sedler til at ligge på køkkenbordet. Blokken bliver også brugt til at skrive indkøbslister på, men langt de fleste bliver til notater om opskrifter. Langt de fleste af de små, hvide sedler ender i en stak på mit skrivebord og en del af dem bliver skrevet ind på bloggen som en opskrift. Men nogle gange er der en seddel, der gemmer sig i stakken og forsvinder ud i glemslen. Sådan gik det i hvert fald med de her burgerboller med fuldkorn, som ellers blev rigtig gode.
Jeg havde taget billederne. Jeg havde også delt billederne et sted på de sociale medier, men det var først, da der var en, der spurgte efter en opskrift, at jeg opdagede, at det var over to måneder siden, den lille, hvide seddel blev skrevet. (Bare rolig, jeg er ikke så systematisk, at jeg skriver dato på mine lapper, men der er datering på billederne, så jeg kunne se det der.)
Det er ikke altid, jeg får skrevet på sedlen, hvad det er, jeg har bagt, så nogle gange må jeg gætte mig lidt frem. På denne seddel stod der dog heldigvis både bage- og hævetid.
Tricket til at få burgerboller flade
Jeg lurede teknikken til at få brød ensartet høje, da jeg bagte pølsebrød i sommer. Du ved, alle burgerboller, man køber, er flade på toppen i stedet for buede ligesom almindelige boller. Det er ret simpelt: Man lader bollerne hæve lidt. Så presser man dem ned med en bageplade, og så skal de hæve igen, før de bages.
Når dine burgerboller har hævet 20 minutter, tager du pladen ud, lægger et stykke bagepapir henover dejen, derefter fx et skærebræt og så presser du ned, så bollerne bliver flade og ensartet tykke, ca. 8-10 mm.
Fjern skærebræt og bagepapir og lad bollerne hæve yderligere 30 minutter. Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op.
Tricket til at få sesamfrø til at blive siddende
Måske har du set min anden opskrift på burgerboller?
Hvis du lægger mærke til købeboller, så har de ikke en blank overflade. De er matte, og alligevel hænger der så mange sesamfrø fast.
Tricket til at få en masse sesamfrø til at sidde fast er en lidt fugtig dej, som dyppes i en tallerken med sesamfrø. Det får frøene til at sidde fast i overfladen, og når så bollen hæver, bliver der lidt mere afstand imellem sesamfrøene.
Og vupti: Du står med boller, der ligner dem, du køber. De her har du bare selv bagt, og du ved, hvad der er i: 100% fuldkornsmel og kun lidt smør og sukker. Fine, ikke?
Burgerboller med fuldkorn
Ingredienser
- 3 dl lunkent vand
- 12 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk groft salt
- 80 g fuldkornsdurum
- 40 g blødt smør
- 350 g hvid hvede fuldkornsmel
- Sesamfrø til drys
Sådan gør du
- Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Bland sukker, salt og fuldkornsdurummelet i. Ælt det bløde smør ind i dejen, før du tilsætter hvid hvede fuldkornsmelet ad et par omgange.
- Ælt dejen, til den er smidig. Det tager ca. 12 minutter i røremaskinen. Dejen er stadig lidt klistret, men det er helt OK, for den vil suge væske, mens den hæver.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose og fastgør den med en elastik. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time og 15 minutter. Jeg bruger ovnen til at hæve i ved at indstille temperaturen på 37°.
- Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og ælt dejen kort igennem. Brug ikke mere mel end højest nødvendigt. Dyp hellere hænderne i mel i stedet for at ælte mere mel ind i dejen.
- Del dejen i 8 lige store stykker. Stram dejen op ved at trække hjørnerne op til midten af dejen, og derefter trækker du de nye hjørner op. Vend dejen med samlingen nedad og tril dejen til en rund bolle under en hul hånd.
- Hæld sesamfrø i en tallerken. Læg bollen ned i sesamfrøene med den glatte side ned mod frøene. Tryk let, så frøene sidder godt fast. Fortsæt med de øvrige boller. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir, med god afstand imellem. Hvis du ikke vil have, at de vokser sammen, skal du nøjes med at bage fire burgerboller på én bageplade.
- Sæt bollerne til hævning i den 37° varme ovn i 20 minutter. (Eller et lunt sted tildækket med et hårdtopvredet viskestykke.)
- Når dine burgerboller har hævet i 20 minutter, tager du pladen ud, lægger et stykke bagepapir henover dejen, derefter fx et skærebræt og så presser du let ned, så bollerne bliver flade og ensartet tykke.
- Fjern skærebræt og bagepapir og lad bollerne hæve yderligere 30 minutter i ovnen. Det sidste kvarter af hævetiden tager du bollerne ud af ovnen og varmer den op til 210°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Bag dine burgerboller i 13-15 minutter i den nederste tredjedel af ovnen. Når de varme boller kommer ud, dækkes de til med et hårdtopvredet viskestykke, så det holder på fugten i bollerne og gør dem bløde.
- Burgerboller skal ikke være for mørke, når du bager dem (men skal selvfølgelig være gennembagte), hvis de skal varmes, før du spiser dem.
Josephine
Hej Lene
Jeg bagte disse burgerboller den anden dag, og de blev fantastisk flotte med perfekt størrelse og tykkelse. Min kæreste kom henrykt hjem med hakkekødet og ytrede, at det var de flotteste hjemmebagte burgerboller, han nogensinde havde set!
MEN jeg synes altså ikke, at de smager af ret meget. Derfor tænkte jeg, om man kunne eksperimentere med noget surdej til burgerboller, for at give lidt mere smag?
Jeg har selv forsøgt en enkelt gang, og resultatet var slet ikke dårligt. Da du er så god til det med brød er hermed en opfordring og et ønske fra en flittig læser; burgerboller med surdej! 😀
Lene
Hej Josephine:-)
Det er en rigtig god idé, som også står på min “to-bake-liste”. Du har ret, det er jo bare en almindelig bolledej, så de smager ikke af så meget.
De sidste gange har jeg bagt burgerboller af dejen fra mine chiliflutes. De er ikke stærke, men bare fint krydrede. Et stort hit blandt drengene:-)
https://bagvrk.dk/chiliflutes/
Kh Lene
Marina
Hej
Det er et super godt trick til at få flade burgerboller. Har prøvet med min egen opskrift på burgerboller (som er meget anderledes end din) og det virker super godt. De andre tricks bruger jeg også men jeg havde aldrig tænkt på det med at få dem ensartede fladmaste før jeg for noget tid siden googlede det og fandt din opskrift. Nu var jeg lige inde og kikke igen, fordi jeg overvejer at publicerer min egen opskrift og hvis jeg gør det skal du selvfølgelige krediteres for tricket.
Iøvrigt sejt navn og profilbillede ❤️
Lene
Hej Marina:-)
Tusind tak for dine søde ord:-)
Ja, det er lidt snedigt at trykke bollerne ensartet flade, for så kan bollen rumme mere, og man kan nemmere gabe over burgeren;-)
Du er altid velkommen til at linke til min blog. Det ville glæde mig meget:-)
Profilbilledet har min mand taget – og navnet kom til mig, da jeg sad og prøvede mig lidt frem, hvad der kunne lade sig gøre, og som samtidig var til at huske. Nu har jeg set det så tit, at jeg synes, bagvrk ser helt forkert ud, når det staves bagværk:-D
Kh Lene
Kristina
Hej.
Tak for nogle rigtig gode opskrifter!
Kan jeg bruge almindelig durummel uden at skulle ændre på mængden?
Mvh. Kristina
Lene Tranberg
Hej Kristina:-)
Tænker du almindeligt durummel i stedet for fuldkornsdurum? Det kan du sagtens.
God bagelyst!
Kh Lene
Sisse
12 g gær – mener du tør gær? Eller hæver det virkelig så meget så hurtigt?
Lene Tranberg
Hej Sisse:-)
Beklager det sene svar, dit spørgsmål var røget i spamkurven.
De 12 g er korrekt i frisk gær.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Mads h
Efter tredje forsøg blev de ret gode.
Jeg havde været så dum at købe fuldkorns hvede mel og ikke hvidt hvede mel .
Super opskrift.
Lene Tranberg
Hej Mads:-)
Ja, rent fuldkornshvede suger en del mere væske end hvid hvede fuldkornsmel, men det glæder mig, du prøvede igen.
Godt bagt:-)
Kh Lene