Opskriften på et lækkert brydebrød med skvalderkål er lige det, du leder efter, når du skal bekæmpe ukrudtet i haven;-)
If you can’t beat them, eat them! Vi har heldigvis kun ét sted i haven, hvor der er skvalderkål. Det er under avnbøghækken mod bagboen. Om et par måneder er hækken grøn, og skvalderkålen er ude af syne.
Lige nu skyder den små, grønne blade hver eneste dag. En af måderne at holde skvalderkål nede på, er ved at fjerne bladene. (For sprøjtning med gift er ikke en mulighed!) Hvorfor så ikke spise dem? I brydebrød for eksempel?
Brydebrød med skvalderkål
Skvalderkål er enormt sundt. Det er fyldt med C-vitamin, jern, kalcium, magnesium og karotin. Det kan sagtens erstatte spinat, hvor du ellers ville have brugt det. De nye, friske blade, som kommer her i foråret kan puttes i salaten. Du kan juice det – og du kan putte det i brød.
Dette brydebrød er et lækkert madbrød som tilbehør til tapas, suppe, salater eller i stedet for pasta eller kartofler til aftensmaden.
Har du mere skvalderkål, end du kan spise, kan du finde flere opskrifter her.
Brydebrød med skvalderkål
Ingredienser
- 3 dl lunkent vand
- 50 g gær
- 3 dl yoghurt eller skyr
- 1 tsk salt
- 1 spsk olie
- 50 g finthakket skvalderkål (du kan sagtens bruge mere)
- 300 g groft fuldkornshvedemel
- 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- Pensling efter bagning: Olivenolie og flagesalt
Sådan gør du
- Hak skvalderkålen meget fint, evt. i foodprocessoren. Opløs gæren i vandet, og tilsæt yoghurt, salt, olie og den finthakkede skvalderkål.
- Tilsæt først fuldkornshvedemelet og derefter melet lidt ad gangen, og ælt dejen i 6-8 minutter. Dejen er ret klistret på dette tidspunkt. Det er helt OK, for det grove hvedemel skal have lov at suge væske til sig, ellers bliver dejen for tør.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.
- Ælt dejen kort igennem. Del dejen i 24 stykker. Tril hvert stykke til små boller, og sæt dem med knap 1 cm afstand på bagepapir, så de kan vokse sammen. Lad igen bollerne hæve tildækket i 30 minutter.
- Imens varmer du ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Bag dit brydebrød i ca. 20 min. Når du har taget bollerne ud af ovnen, pensler du dem med olivenolie og drysser med flagesalt eller groft salt, før du lader dem køle af.
Bente Jensen
Nemme og dejlige boller til aftensmaden.
Lene Tranberg
Hej Bente:-)
Tak for din dejlige besked.
Kh Lene
Pernille wedderkopp
Har bagt disse boller flere gange her i skvalderkål sæsonen. Elsker opskriften!! Bruger lidt mere skvalderkål end hvad opskriften tilsiger (nok ca 100 Gr) og har også brugt grahamsmel i stedet for groft fuldkornshvedemel (fordi det var det eneste jeg lige havde ), det bliver også super.
Tak for en opskrift der virkelig giver mening !
Lene Tranberg
Hej Pernille:-)
Tusind tak for de rosende ord:-)
Ha’ en skøn weekend.
Kh Lene