Syltede ramsløgknopper – med smag af hvidløg

I sidste uge var jeg ude at plukke ramsløg i skoven omkring Middelfart. Der kom en masse gode hints ind på Bagvrks Facebookside til steder, hvor man ellers kan finde ramsløg rundt omkring i landet. Jeg lavede ramsløgpesto og ramsløgsalt og en masse blade blev lagt i fryseren til senere brug. Men imellem alle bladene var der blomsterknopper. Små, grønne, uudsprungne knopper. Dette indlæg handler om syltede ramsløgknopper. Og det er NU, du skal ud i skoven og finde dem! De ser sådan her ud:

Syltede ramsløgknopper. En nem opskrift på lækkert tilbehør fra Bagvrk.dk.

Jeg googlede, for der måtte da være nogen, der havde fundet på noget at bruge dem til. Det viste sig, at Meyer har lavet kapers af “ramsløgknopper”, men det er ikke de uudsprungne som de her, han bruger, men nærmere ramsløgfrø. Det er nemlig de afblomstrede, opsvulmede blomsterstande, inden de tørrer ind og bliver til frø, han sylter til kapers.

Jeg kunne se, at der var andre end mig, der havde plukket ramsløgknopper. Nogle havde prøvet med Meyers opskrift og først senere fundet ud af, at det ikke var de uudsprungne ramsløgknopper, han havde brugt.

Syltede ramsløgknopper. En nem opskrift på lækkert tilbehør fra Bagvrk.dk.

Jeg forestillede mig at sylte knopperne og bruge dem som tilbehør, ligesom man sylter hvidløg. I en olie-/eddikelage. Syltede ramsløgknopper er lidt stærke i smagen, for de smager lige så meget af hvidløg, som bladene gør.

Jeg vil bruge ramsløgknopper i salat. På et stykke rugbrød med spegepølse. Til en pariserbøf. Til tapas. Eller på en pizza. – Syltelagen glæder jeg mig til at bruge som salatdressing. Den smager virkelig godt, og jeg overvejer at lave en ekstra portion, bare til at have stående i køleskabet som dressing til alle sommerens salater.

Syltede ramsløgknopper. En nem opskrift på lækkert tilbehør fra Bagvrk.dk.

Jeg havde plukket ret mange ramsløg, så jeg havde også en del ramsløgknopper. Og nu har jeg et lækkert glas med knopper og syltelage;-) Stort set uden arbejde. De skal bare trække en uges tid i lagen i køleskabet, før de er klar til at spise. Vend glasset engang imellem, for knopperne vil gerne flyde ovenpå lagen.

Syltede ramsløgknopper

  • 70 g ramsløgknopper (uudsprungne blomster)
  • 2 tsk. salt
  • 3 tsk. sukker
  • 1½ dl. olivenolie
  • 1½ dl. eddike
  • ½ dl. vand
  • 1 tsk. gule sennepsfrø
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 1 tsk. tørret timian

Bland alt, undtagen ramsløgknopperne i en lille gryde. Varm lagen op til kogepunktet, så salt og sukker opløses. Tag gryden af blusset.

Skyl ramsløgknopperne godt i koldt vand. Lad dem dryppe af og dup dem tørre i et rent viskestykke. Læg knopperne i et skoldet syltetøjsglas og hæld den varme (ikke kogende) lage over. (Skyl evt. glasset i Atamon og tilsæt en tsk. Atamon til lagen for længere holdbarhed.)

Syltede ramsløgknopper. En nem opskrift på lækkert tilbehør fra Bagvrk.dk.

Luk glasset godt til, og lad det trække en uge i køleskabet, før du begynder at spise af dem. Vend eller ryst glasset engang imellem, så knopperne blandes godt med lagen. Syltede ramsløgknopper opbevares i køleskabet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *