Du kender helt sikkert den klassiske, italienske dessert, tiramisu. Her får du en udførlig opskrift, så du altid lykkes med den og kan imponere dine gæster, nærmest med den ene hånd på ryggen;-)

Hvad er tiramisu?
Oversat fra italiensk betyder tira mi su ‘træk mig op’. Og det er netop det, den fløjlsbløde mascarponecreme kombineret med de bløde ladyfingers, dyppet i stærk kaffe og drysset med kakao på toppen, gør. Et lille, norditaliensk kram i dessertform.
Tips til tiramisu
Desserten er fryseegnet, så hvis du får rester, kan du snildt fryse dem ned til en anden dag. Du kan lave din tiramisu til fryseren i god tid eller i portionsglas, så du altid har en lækker dessert at trylle frem til uventede gæster.
En god tiramisu skal være afbalanceret. Cremen skal være sød og tyk, men luftig, og det opnår du ved at bruge mascarpone og æg delt i hhv. blommer og hvider. Husk, at der ikke må være den mindste smule æggeblomme i hviderne, for ellers kan de ikke piskes stive og luftige.
Mascarponen piskes igennem, så den er ensartet, før æggeblommemasssen piskes ind i den ad et par omgange. Derefter lægger du håndmixeren langt væk og vender forsigtigt æggehviderne i med lange tag med en dejskraber. Den første fjerdedel kan du røre lidt hårdhændet i, så alt bliver blandet godt, men derefter kræver det tålmodighed og forsigtighed, så du ikke presser luften ud af hviderne.
Savoiardikagerne eller ladyfingers må ikke soppe i kaffen. De skal blot dyppes hurtigt, så de ikke bliver helt gennemblødte og sjappede.
Drys først tiramisuen med kakao kort før servering.
Husk, at når du skraber vaniljekornene ud af vaniljestangen, kan du gemme den tomme stang i et glas med sukker. Fyld flere stænger i, når du har nogle tomme. Når du har en passende mængde, kan du blende stænger og sukker til hjemmelavet vaniljesukker.

Variationer af tiramisu
Bryder du dig ikke om kaffe, så lav en version, hvor ladyfingers bliver dyppet i en stærk kakao i stedet for.
Vil du lave den uden alkohol, erstatter du blot marsalaen med kaffe.
Forestil dig også en sommerversion, hvor du lægger skivede jordbær ind imellem lagene og evt. dypper kagerne i jordbærsaft?
Det er kun din fantasi, der sætter grænser.
Lav fx tiramisuen i små portionsglas, hvis du vil servere den som en del af et dessertbord eller som desserttapas. Så rækker portionen her til ca. 12 personer.
Vil du lave andre desserter, som gør sig godt som små serveringer, kan jeg anbefale dig en Gateau Marcel (den perfekte chokoladekage med masser af smag), en Piña Colada dessert eller en mandelkage med mangomousse.

Den bedste tiramisu
Udstyr
- 1 Fad, ca. 20×25 cm
Ingredienser
- 4 æg, str. M/L
- 125 g sukker
- ½ vanillestang
- 500 g mascarpone
- 1 dl stærk kaffe
- ½ dl marsala
- 200 g ladyfingers (savoiardi)
- 2 spsk mørk kakao
Sådan gør du
- Start med at dele æggene i blommer og hvider således: Slå hul på æggeskallen og brug de to halve skaller til at løfte blommen frem og tilbage mellem skallerne, så æggehviden løber ned i skålen. Sørg for, at der ikke kommer den mindste smule blomme med ned i skålen. Sker det alligevel, kan ægget bruges til at bage andet med.
- Det er en god idé at dele ægget ned én skål og derefter hælde de to dele over i to andre skåle, så der ikke sker noget med de øvrige hvider, hvis du skulle være uheldig, at der går hul på blommen.
- I en helt ren skål med rene piskeris piskes hviderne stive. Vend skålen på hovedet, så du er helt sikker på, at de er stive nok.
- Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen. Bland kaffe og marsala og hæld det i en lav skål/dyb tallerken.
- I en anden skål piskes æggeblommer, sukker og vaniljekorn tykt og skummende.
- I en tredje skål piskes mascarponen kort igennem, så den er jævn og ensartet. Tilsæt ¼ af blommerne og pisk det igennem, så det er ensartet, før du tilsætter resten af æggeblommemassen og pisker det kort igennem.
- Sæt nu håndmixeren langt væk;-)
- Rør ¼ af de stive æggehvider i mascarponecremen, så det er godt fordelt. Brug en dejskraber. Fold forsigtigt resten af hviderne i cremen ad to omgange. Brug lange tag med dejskraberen, så du ikke slår luften ud af æggehviderne, så din creme bliver let og luftig.
- Fordel et tyndt lag mascarponecreme i bunden af fadet på ca. 20×25 cm. Dyp halvdelen af dine ladyfingers kort i kaffen en ad gangen, så de ikke suger for meget og læg dem med lille afstand i fadet. Du kan også pensle kagerne på begge sider med kaffeblandingen.
- Fordel halvdelen af resten af mascarponecremen ovenpå det første lag ladyfingers. Læg endnu et lag kaffedyppede ladyfingers ovenpå cremen og slut af med endnu et lag mascarponecreme.
- Sæt fadet i køleskabet i minimum fire timer, men gerne til dagen efter.
- Sigt mørk kakao over tiramisuen kort før servering.
Noter


Skriv et svar