Spinatboller med græskarkerner – grønne, bløde og gode

“Hvad er det der?” Den 20-årige, som hurtigt spotter, om en middagsret er kødløs, undredes over de grønne boller, jeg havde bagt. Skulle de spises til morgenmad? Og med pålægschokolade på? Han måtte dog indrømme, at de smagte som helt almindelige boller trods det sunde udseende. Mine spinatboller med græskarkerner blev godkendt.

Der er heller ikke meget at være utilfreds med. Bollerne er bløde, holder sig friske i flere dage og er ret flotte og luftige. De kan fryses ned og er lige så gode, når de kommer ud af fryseren, som da de kom deri. Noget af friskheden tilskriver jeg chiafrøene, som jeg tit bruger i mine boller. De suger væske og afgiver den lidt efter lidt til bollen, så den ikke bliver tør. Også kærnemælken forlænger holdbarheden i brød.

Jeg brugte lidt melrester, jeg havde stående, så derfor er der både fuldkornsspelt og hvid hvede fuldkornsmel i sammen med Manitobamelet. Du kan sagtens bruge hvedemel i stedet for Manitoba, men vælg et mel med et højt proteinindhold (minimum 12) pr. 100 g. Så får du et bedre resultat. Du kan også sagtens bruge 300 g fuldkornsspelt eller omvendt hvid hvede, hvis det er det, du har.

Spinatboller

Jeg hævede dejen som almindeligt, men tilføjede lidt damp, da jeg bagte dem. Jeg har ikke en dampovn, men jeg har en steaktallerken i støbejern, som jeg varmer op sammen med ovnen. Den hældte jeg en halv deciliter vand i, da bollerne blev sat i ovnen og efter fem minutter åbnede jeg lågen et øjeblik, så dampen kunne slippe ud. Der er også nogle, som putter vaskede granitskærver i en alubakke og varmer dem op sammen med ovnen, så man kan hælde vandet deri. Dampen sørger for, at bollen har mulighed for at hæver yderligere op, før den danner skorpe og dermed bliver bollen endnu større og luftigere, end den ellers ville.

Spinatboller

Du kan både bruge frisk og frossen spinat. (Jeg synes, den frosne er nemmest, fordi jeg altid kan have den i fryseren.) Begge dele overhældes med kogende vand og blendes, så begge fungerer.

Spinatboller med græskarkerner (16 stk.)

  • 2 spsk. chiafrø
  • 1 dl. vand
  • 125 g (frossen) spinat
  • 2 dl. kogende vand
  • 2 dl. kærnemælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 60 g neutral olie (0,7 dl.)
  • 50 g græskarkerner
  • 150 g fuldkornsspelt
  • 150 g hvid hvede fuldkornsmel
  • 700 g Manitobamel
  • Til drys: 50 g græskarkerner

Sæt chiafrøene i blød i vand i minimum 20 minutter, gerne en halv time. Pisk dem let med en gaffel, så alle bliver godt våde og kan suge vandet. Frøene svulmer op til en tyk grød undervejs.

Overhæld spinaten med det kogende vand. Når spinaten er tøet op, blendes spinat og vand, så spinaten findeles. (Jeg brugte en stavblender i en blenderkande. Det, synes jeg, er nemmest.) Lad det køle lidt af.

Bland kærnemælk og spinatpuré og tjek, at det ikke er varmere end lillefingervarmt. Smuldr gæren heri og rør, til den er opløst.

Tilsæt chiafrø, æg, salt, sukker, olie og græskarkerner og først de to grove slags mel. Bland det godt. Tilsæt nu Manitobamelet ad et par omgange og ælt dejen grundigt, gerne 8-10 minutter. Dejen er en smule klistret, når den sættes til hævning første gang.

Dæk skålen til med en opklippet frysepose fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve et lunt sted i en time.

Spinatboller

Når dejen har hævet, hælder du den ud på et let meldrysset bord og ælter den kort igennem. Del dejen i 16 og tril dem til boller. Hæld græskarkernerne til drys i en skål. Dyp hver bolle i græskarkernerne, tryk den let ned i dem, så de bliver hængende og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad dine spinatboller hæve tildækket og lunt i 45 minutter.

Bagning med damp

Imens varmes ovnen op til 220°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.) Varm fx. en støbejernstallerken eller et ovnfast fad op sammen med ovnen. Fadet skal stå i bunden af ovnen. Når bollerne er færdige med at hæve, sætter du bagepladen ind i andennederste rille og hælder ½ dl. vand i det ovnfaste fad, så der kommer damp til bagningen.

Bag bollerne i ca. 15 minutter. Fem minutter efter de er sat ind, åbner du kortvarigt lågen, så dampen kan slippe ud. Lad de færdigbagte boller køle af på en bagerist under et fugtigt viskestykke.

Spinatboller

Spinatboller kan sagtens fryses ned, men de holder sig fint et par dage i en frysepose ved stuetemperatur.

Hvis du har lyst til at prøve andre opskrifter på boller, kan jeg anbefale mine gulerodsboller eller havreboller. De er også vildt gode:-)

4 Replies to “Spinatboller med græskarkerner – grønne, bløde og gode”

    1. Hej Lill:-)
      Ja, det kan du godt. Alt i kategorien syrnede mælkeprodukter som creme fraiche, ymer, yoghurt naturel etc kan fint erstatte kærnemælken. Hvis du bruger skyr, ville jeg fortynde den med lidt mælk.
      Kh Lene

    1. Hej Susanne:-)
      Manitoba hvedemel er et mel med højt protein-/glutenindhold. Oprindeligt dyrket i den canadiske Manitobaprovins. Det fås i almindelige dagligvarebutikker, og både Amo og Finax har lavet en variant.
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *