Sprød skorpe, saftigt indre og en smag af ristede solsikkekerner… Solsikkebollerne er bagt med gær og kan både koldhæves eller bages efter få timer. Den perfekte bolle til dit morgenbord.
Vil du hellere bage solsikkestykker med surdej, finder du opskriften på dem her.
Rustikke solsikkeboller skal bages med lidt damp
De rustikke solsikkeboller skal blot hakkes ud af dejen og sættes på et stykke bagepapir, før de bages på et brandvarmt bagestål, en bagesten eller evt en bageplade, som er varmet op sammen med ovnen.
Der skal en lille smule damp til, for at bollerne ikke danner skorpe for tidligt i ovnen, men i stedet hæver godt op.
Du må ALDRIG hælde vandet direkte ind i bunden af din ovn. Du risikerer nemlig, at ovnbunden slår sig og bliver skæv, så ovnen med tiden bliver utæt.
Sæt et lille fad af støbejern (de er af og til på spot-tilbud i fx Netto) eller evt en lille bradepande af metal ind i bunden af ovnen og varm det op sammen med ovn og bagestål.
Når du hælder vand i fadet og lukker lågen med det samme, giver det den mængde damp, dine boller har brug for.
Åbn kort ovnlågen efter fem minutters bagetid, så skorpen kan blive sprød på dine solsikkeboller.
Den våde dej og coil fold
Dejen er våd og klistret, så den kan give dig det luftige indre med store huller, som ligner en surdej. Til gengæld skal den blot røres sammen med en ske og ikke æltes på maskine.
Dannelsen af det stærke glutennetværk sker med en teknik, der kaldes coil fold. Når dejen løftes op, strækkes glutenstrukturen ud. Den løsnes, når dejen foldes henover sig selv, og der dannes et fint og stærkt glutennetværk.
Glutenstrukturen holder på den luft, gæren eller surdejen danner, så dit brød bliver luftigt med store huller – i modsætning til en almindelig æltning i fx røremaskine, der danner et ensartet glutennetværk med mange små, mere ensartede huller.
Du kan se, hvordan jeg gør i videoen nedenfor.
Vil du bage andre nemme grovboller, så prøv fibersnegle eller grovboller med kerner.
Sprøde solsikkeboller bagt med gær
Ingredienser
- 75 g solsikkekerner
- 1½ dl kogende vand
- 75 g groft fuldkornshvedemel
- 1½ dl kogende vand
- 3½ dl vand
- 10 g gær (5 g hvis du vil koldhæve)
- 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 1½ tsk groft salt
- 3 spsk smagsneutral olie, fx rapsolie
Drys
- ca. 150 g solsikkekerner
Sådan gør du
- Overhæld solsikkekernerne med kogende vand. Gør det samme med fuldkornshvedemelet i en anden skål. Lad det trække en time.
- Sigt vandet fra solsikkekernerne og lad dem dryppe af.
- Hæld vandet i "fuldkornsgrøden" og opløs gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og bland dejen, til den er ensartet.
- Hæld dejen i en gennemsigtig skål med låg, som er smurt med lidt olie indeni. Sæt en streg på skålen, hvor dejen går til, så der kan holdes øje med hævningen. Lad dejen hvile i 20 minutter.
- Lav et coil fold som vist i videoen i blogindlægget. Lad dejen hvile i yderligere 20 minutter.
- Lav endnu et coil fold. Læg låg på skålen og lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. en time. (Alternativt stilles dejskålen i køleskabet efter sidste coil fold i 8-12 timer.)
- Imens varmes ovnen op til 260° (alm. ovn, ikke varmluft) med bagestål (se under tips, hvis du ikke har et bagestål) på risten i nederste tredjedel af ovnen og fx en støbejernstallerken i bunden af ovnen. Klargør et stykke bagepapir.
- Når dejen er færdighævet, hældes et lag solsikkekerner ud på bordet i et område lidt større end skålen.
- Hæld forsigtigt dejen ud på solsikkekernerne, så der bevares flest mulige luftlommer i dejen, drys rundhåndet med solsikkekerner på toppen af dejen.
- Dyp dejskæreren i koldt vand, så den ikke hænger i dejen og stik 16 solsikkeboller ud af dejen. Løft dem forsigtigt over på bagepapiret.
- Lad bagepapiret med bollerne glide ind på bagestålet med hjælp fra en bagespade eller bageplade. Hæld ½ dl vand ind i støbejernstallerkenen og luk straks ovnlågen.
- Efter 5 minutters bagetid skrues ned til 220°. Ovnlågen åbnes kort for at overskydende damp kan slippe ud. Bollerne bages i yderligere 13-14 minutter, til de er sprøde og gyldne.
- Lad bollerne køle af utildækket på en bagerist.
Hanne Nielsen
De bedste og nemmeste boller nogensinde.
Det er fint, at man både har muligheden for at hæve almindeligt og i køleskabet.
De er virkelig lækre og sprøde.
Hilsen Hanne
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Det glæder mig meget, at du også er vild med bollerne. Tak:-)
Kh Lene
Bente
Morgenbrødet i dag 👌 lækre boller (med græskarkerner – havde ikke solsikkekerner)
Lene Tranberg
Hej Bente:-)
Tusind tak for alle stjernerne og din søde besked.
Ha’en dejlig weekend!
Kh Lene