Efter en god frokost med gode venner skal der noget smukt og allerhelst lækkert til. Jeg ville lave en forårslagkage med kant som en grøftekant, med rigtige blomster i.
Heldigvis har jeg en veninde, som er lige så vild med marengs som jeg, så “indpakningen” var der styr på. Blomsterne kan selvfølgelig være alle mulige andre slags blomster end påskeliljer.
Påskeliljerne er sat ned i sugerør i lagkagen, så de ikke kommer i berøring med mousserne. (Naturligvis, for de er lidt giftige.)
Sugerørene går op over kagebunden, og før de sættes ned i kagen, pakkes de godt ind i husholdningsfilm. På den måde sikrer du, at der ikke er noget af blomsterne, som rører kagen.
Forårslagkage
Jeg ved godt, at jeg siger det, hver gang jeg laver en lagkage, men den her forårslagkage har de lækreste mousser, jeg nogensinde har smagt:-) Den ene er en hvid chokolademousse, den anden er en frisk limemousse.
I kombination med lagkagebundene med vanille, fylder det munden med en smag af forår. Derudover har den et skønt snit, når man skærer i den: Helt sart lysegul og hvid med grønne prikker.
Toppen af kagen dækkes med knust marengs. Dermed er kagens pynt supernem. Marengsgræsset skal på kort før servering. Ellers trækker de fugt fra den flødeskum, kagen smøres op med for at sætte dem fast. Alternativt skal kagen smøres op med smørcreme.
Den knuste marengs er selvfølgelig rester af marengsgræsset. De marengs, der knækker det forkerte sted eller bare bliver til overs knuses nemt i en frysepose, før de fordeles over kagebunden.
Lagkagebundene er de samme som til Emils pandekagelagkage. De er bagt én ad gangen, hvilket ikke gør spor i arbejdsgangen, for så kan den næste køle ned, mens du begynder at lægge kagen sammen. Bundene er bagt i en springform med en diameter på 23 cm.
Og værsågod, til sidst har du en forårslagkage, som ligner en grøftekant.
Forårslagkage
Ingredienser
Marengsgræs
- 90 g æggehvider
- 115 g sukker
- 115 g flormelis
- Lidt grøn pastafarve
Lagkagebunde
- 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 120 g sukker
- 3 tsk vanillesukker
- 225 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 3 tsk bagepulver
- 120 g smør
- 6 spsk mælk
Hvid chokolademousse
- 4 blade husblas
- 130 g hvid chokolade
- 4 dl piskefløde
Limemousse
- 7 blade husblas
- 4 økologiske lime (skal og ¾ dl saft)
- 140 g sukker
- 2 dl creme fraiche 18%
- 4 dl piskefløde
Til samling
- Limemarmelade, helst uden frugtstykker
- 1 dl piskefløde
Sådan gør du
Marengsgræs
- Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål og tør det rundt med et stykke køkkenrulle. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.
- Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!) sammen med en smule grøn pastafarve og tilsæt derefter de 115 g sukker en teskefuld ad gangen. Pisk i 6-8 minutter, når du har tilsat alt sukkeret, til æggehviderne er helt glatte, seje og blanke. Flormelis sigtes i skålen og vendes forsigtigt i marengsen.
- Tag en engangssprøjtepose med en rund tylle på en centimeter i diameter – og sæt den over et glas. Marengsen fyldes i sprøjteposen, og presses lidt sammen for at undgå luftbobler.
- På et stykke bagepapir tegnes der lige streger med en længde på ca. 24 cm, så du har noget at tegne efter. Der lægges et stykke bagepapir ovenpå (sæt det evt. lidt fast med et stykke tape, så det ikke rutscher rundt) og med sprøjteposen afsætter du nu lange græsstrå af marengs.
- Bag marengsen i 1 time ved 100° varmluft, alle tre plader på én gang. Når tiden er gået, sætter du en grydeske i klemme i ovnlågen, så den står på klem og lader marengsen stå i ovnen, til den er helt kold.
- Når marengsen er kold, brækker du forsigtigt græsstråene midt over. – Det er nemmere at styre, hvor knækket kommer, end hvis du prøver at skære dem over med en kniv.
Lagkagebunde
- Varm ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Æg, sukker og vanillesukker piskes lyst og skummende. Smelt smørret, og tilsæt mælken til smørret. Mel blandes med bagepulveret, og sigtes i skiftevis med smør/mælk. Vend det i med lange tag med en dejskraber i stedet for at røre eller piske. Det skal kun lige blandes godt.
- Fór en 23 cm springform med bagepapir i bunden og smør siderne godt. Hæld ⅓ af dejen i og bag bunden i 18-20 minutter nederst i ovnen. (Prøv dette trick med våde viskestykker, så bliver bunden helt lige.) Lad kagen køle af i 5 minutter, før du fjerner ringen, og lad den så køle helt af på en bagerist. Bag de næste bunde på samme måde.
- Når alle bundene er kølet helt af, smøres de med et tyndt lag limemarmelade. Alternativt kan du lave limecurd i stedet for lemoncurd efter min opskrift.
Hvid chokolademousse
- Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 20 minutter. Hak chokoladen fint. Varm 1 dl. af fløden op til kogepunktet i en lille gryde. Når det koger, tager du gryden af blusset og hælder den finthakkede chokolade i. Lad det stå et øjeblik, mens chokoladen smelter, og rør derefter med en dejskraber, til det samler sig.
- Når chokoladeblandingen er jævn, krammes vandet ud af husblassen, som tilsættes den varme chokoladefløde og smeltes deri. Lad nu blandingen afkøle, til den er lunken (lillefingervarm). Imens pisker du resten af fløden til bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv.
- Når chokoladen er lunken, tager du ¼ af fløden over i gryden med chokoladen og blander det godt, til det er helt jævnt. Hæld derefter chokoladeblandingen i fløden ad et par omgange, og vend det godt sammen med lange tag med en dejskraber, så luften ikke røres ud af fløden.
- Læg en lagkagebund midt på et kagefad, fór en kagering (eller ringen fra springformen, hvis du er færdig med at bage bundene) med kageplast (helst 10 cm høj), og sæt den rundt om lagkagebunden. Fordel den hvide chokolademousse over bunden. Bank kagefadet mod bordet et par gange, så evt. luftbobler i moussen forsvinder.
- Sæt forårslagkagen i køleskabet en times tid, til moussen har sat sig. Læg endnu en lagkagebund ovenpå moussen.
Limemousse
- Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 20 minutter. Vask limefrugterne godt og riv skallen meget fint på et rivejern. Pas på ikke at få noget af den hvide skal med. Pres saften ud af frugterne. Du skal bruge ¾ dl.
- Varm limesaften op i en gryde sammen med sukkeret, til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen. Kram vandet af husblassen og lad den opløses i limesiruppen. Afkøl siruppen, til den er lillefingervarm.
- Rør creme fraichen i den afkølede sirup. Pisk fløden til blødt skum som til chokolademoussen. Vend først ¼ af flødeskummet i creme fraicheblandingen, og hæld det derefter i resten af flødeskummet, mens du vender det godt sammen med lange tag med en dejskraber. Rør først limeskallen i til sidst, men igen med forsigtighed, så luften ikke røres ud af fløden.
- Fordel limemoussen over kagen, og bank den mod bordet et par gange for at fjerne evt. lufthuller i limemoussen. Læg den sidste lagkagebund ovenpå og sæt kagen i køleskabet i minimum 3 timer, gerne natten over.
Pynt
- Vent med at pynte kagen til kort før, den skal spises. Ellers vil marengsgræsset suge fugt fra lagkagen. Fjern kagering og lagkageplast. Pisk fløden helt stiv og læg et tyndt lag på sider og toppen.
- Sæt marengsgræsset fast i flødeskummet hele vejen rundt om kagen, så det går op over kagens kant. Bind et bånd rundt om kanten og bind en sløjfe.
- Hvis du vil have blomster i kagen, skal du stikke huller igennem kagen og sætte et sugerør ned i, omviklet med husholdningsfilm, så stilken ikke rører kagen indeni.
- Knus resten af marengsen til krummer og drys dem på overfladen. Du kan også lægge spiselige blomster som pynt på kagen.
Pia Tordrup
Hej 🙂
Jeg har bagt denne kage til påske, men kunne desværre ikke dele billedet med dig.
Lad mig sige, den var et hit og første gang jeg har bevæget mig ud i noget så
stort, mit marengsgræs blev dog ikke så flot som dit, men det var der 🙂
Tusind tak for dejlig inspiration
Knus
Pia Tordrup
Lene
Hej Pia:-)
Åh, det var dejligt at høre:-D Tak:-)
Nej, jeg kan ikke få indstillet Bagvrks Facebook, så andre kan slå billeder op på siden, men du er altid velkommen til at sende billedet i Messenger eller på en e-mail:-)
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Christina
Hej. Kan bundene med mousse imellem fryses ned og pyntes senere?
Lene
Hej Christina:-)
Ja, det kan du godt. De skal tø op i køleskabet.
Kh Lene