Gulerodsroser på en gulerodskage – en smuk idé

Vi har mange skønne steder i Odense. Et af dem er Café Fleuri i Nørregade. Da min mand og jeg drak kaffe (og spiste kage) der forleden, fik vi serveret en lille skål med sprøde rodfrugtchips ved siden af. Der slog det mig, om man måske kunne lave gulerodsroser af gulerodsstrimler og bruge dem til at pynte en kage med? Kagen var altså overhovedet ikke vigtig i denne sammenhæng, jeg manglede bare noget at putte dem på;-)

Gulerodsroser

Læg mærke til (på de mange billeder), at der ikke er to roser, der er ens. Det, synes jeg, er enormt charmerende. Jeg kan slet ikke se mig mæt på roserne eller få nok af dem.

Gulerodsroser

Der skal ikke den helt store fingerfærdighed til at lave gulerodsroser. Man skal hverken kunne folde eller plissere. Man skal bare kunne rulle… Jeg satte rullerne i en minimuffinform den første time i ovnen. Jeg var nemlig lidt bekymret for, om roserne kunne rulle sig ud igen. Det gjorde de dog ikke.

Gulerodsroser

Den anden time i ovnen stod mine gulerodsroser på et perforeret silikone-net/bage”papir”, så de kunne få luft nedefra også. Det er heller ikke strengt nødvendigt. Jeg ville have fået et lige så fint resultat, hvis jeg havde tørret dem på en bageplade med bagepapir, men så skulle de have haft lidt længere i ovnen.

Gulerodsroser

Gulerodskagen er en variant af min gulerodskage, som du finder opskriften på her. Jeg bagte den bare med mindre farin end i den originale opskrift og dryssede med flormelis for at få lidt kontrast til de små, orange roser.

Gulerodsroser

Du kan helt sikkert lave roser med andre rodfrugter end gulerødder. Hvad med mørkerøde roser af aflange rødbeder? (Se allersidst i indlægget.) Eller lilla gulerødder? Gulerødderne er klart nemmest af have med at gøre, fordi du får så lange strimler, men kast dig bare ud i det! Og lad mig endelig høre om, hvordan det gik:-)

Gulerodsroser

Kagen er bagt i en 18 cm springform. Jeg brugte mit hæklede bagebælte rundt om formen, så jeg var sikker på, at kagen blev 100% lige på toppen. (Læs mere her, hvis du ikke kender til bagebælter.) Hvis du ikke bruger bagebælte, skal kagen bage lidt kortere tid.

Gulerodsroser

Gulerodsroser på en gulerodskage

Gulerodsroser, ca. 16 stk.

 • 2 gulerødder á ca. 115 g

Gulerodskage, 18 cm i diameter

 • 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
 • 1 dl. smagsneutral olie
 • 200 g brun farin
 • 200 g groftrevne gulerødder, revet vægt
 • 140 g mel
 • 1½ tsk. bagepulver
 • 1½ tsk. kanel
 • ½ tsk. ingefær
 • 1½ tsk. stødte nelliker
 • 1 nip salt
 • 60 g hakkede valnødder (kan udelades)

Gulerodsroser

Skræl gulerødderne og skær dem i så mange og så lange strimler som muligt med en tyndskræller. Sørg for, at strimlerne bliver så regelmæssige som muligt og i hele gulerodens bredde.

Gulerodsroser

Rul gulerødderne sammen til små ruller. Jeg brugte to-tre strimler til hver rose. Hvis du bruger strimler i forskellig bredde (fordi du også bruger de første strimler, du skar af gulerødderne), så brug de brede inderst og rul de smallere udenpå. På den måde får du en bedre rose-form, som er højere i midten af blomsten.

Gulerodsroser

Sæt roserne opret i en minimuffinform og tør dem i nederste tredjedel af ovnen ved 80° varmluft i en time.

Tag dine gulerodsroser ud af formen og sæt dem forsigtigt på en bageplade med bagepapir – igen lodret – i yderligere en time ved 80°. Sørg for, at de står med lidt afstand, så luften kan cirkulere omkring dem. Tag roserne ud af ovnen og lad dem afkøle helt.

Gulerodskagen

Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft) og klargør en springform med en diameter på 18 cm ved at fastgøre bagepapir i bunden og smøre siderne indvendig med lidt smør.

I en skål blander du æg, olie, farin og gulerødder. I en anden skål sigter du mel, bagepulver og krydderier sammen. Bland det godt, så både krydderier og bagepulver er godt fordelt i melet. Bland valnødderne i og rør blandingen sammen med de våde ingredienser. (Du skal ikke piske, bare røre med en grydeske, ellers bliver kagen kompakt.)

Hæld dejen i springformen, bind det meget våde bagebælte rundt om formen og bag gulerodskagen i nederste tredjedel af ovnen i 65-70 minutter. Mærk efter med et trægrillspyd, om kagen er færdigbagt, eller om der hænger dej ved.

Gulerodsroser

Lad gulerodskagen afkøle fem minutter i formen, før du tager den ud og lader den afkøle helt på en rist.

Når gulerodskagen er helt kold, drysser du den let med flormelis, før du pynter den med dine gulerodsroser.

Rødbederoser

Jeg prøvede at tørre rødbeder som roser, men i en større størrelse – rødbeder er jo noget bredere end gulerødder. Jeg rullede 5-6 skiver rødbede omkring hinanden, satte dem i en almindelig muffinform og satte dem i ovnen ved 100° varmluft. Det tog i hvert fald fire timer, før de var tørre, fordi de var så meget større end gulerødderne.

Rødbederoser

Til gengæld blev min tålmodighed belønnet med de smukkeste, mest romantiske rødbeder, jeg nogensinde har set, og som til forveksling ligner rigtige, tørrede roser. Forestil dig for eksempel en rødbederose pynte ved siden af din steak eller på et kartoffeltårn? Der er nye perspektiver for middagen på Valentines Day i år;-)

Rødbederoser

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *