Pina colada lagkage – Piña colada, den perfekte drink

Lad mig starte med det gode ved dette indlæg: Denne Pina colada lagkage er usandsynligt lækker og smager som drinken Pina colada lagt mellem nogle luftige bunde. Rent tilfældigt er Pina colada min yndlingsdrink. I det hele taget elsker jeg alt med kokos. Og så ved jeg, at der går en meget højgravid kvinde rundt med total længsel efter Pina colada – og når du læser dette har hun endda født en lille pige:-) Den nybagte mors søde svigerinde var på jagt efter en opskrift på en lagkage, og sådan startede min “forskning” i dag…

Pina colada lagkage

Det dårlige ved dette indlæg dækker over, at jeg i dag blev mindet om, hvorfor jeg er sygemeldt med bl.a. stress og har været det i over et år. Nej, jeg kan ikke lave flere ting på én gang. Nej, jeg kan ikke overkomme ret meget på en dag, heller ikke selv om jeg var fuld af optimisme, da jeg handlede og mente, at jeg SAGTENS kunne lave både en lagkage og pirogger til madpakken. Men når vandværket lukker for vandet i tre timer, fordi der er et akut ledningsbrud, og opskriften volder problemer, så lukker min hjerne og krop ned med det samme, og jeg kan absolut ingenting. Som en klog mand engang sagde: “Tak, hjerne, fordi du minder mig om, at jeg er syg.” Jeg har nu ikke lyst til at takke for påmindelsen, men utaknemmelig er vel også en slags tak…

Det er i dag gået op for mig, at når man bruger opskrifter fra Den Store Bagedyst på DRs hjemmeside, skal man kun opfatte det som inspiration. De retter dem åbenbart ikke til, hvis der sker fejl i programmet. Når kagen mislykkes i udsendelsen, så mislykkes den også i køkkenet, hvis du følger opskriften. Tro mig, jeg har været der.

Pina colada lagkage

Pina colada lagkagen (eller piña colada, som det retteligt hedder) blev bagt af Tracy Jay Skondin i 2013. Jeg havde hørt den mislykkedes for ham i programmet, og der var heller ikke angivet nogen størrelse på kagen i opskriften på dr.dk, så jeg sendte ham en høflig forespørgsel på størrelsen i en Messenger besked. Tracy var sød at svare hurtigt tilbage, og gjorde bl.a. opmærksom på, at der skulle meget mere husblas i kokosmoussen end i opskriften, og at man sagtens kunne halvere den uden problemer, for det var en ret stor portion. – Og så anbefalede han mig at bruge en anden opskrift på ananascurd end hans, for den blev aldrig rigtig god.

Se, det er ærlig snak:-) Derudover bekræftede Tracy mig i, at jeg ikke skal deltage i Den Store Bagedyst – som i nogensinde. Hvis man ikke havde stress i forvejen, fik man det undervejs i programmet…

Pina colada lagkage

Vær sød ikke at eksperimentere med denne opskrift, for nu har jeg lige fået den til at virke:-) Der måtte to gange ananascurd og to gange kokosmousse til, før det blev rigtigt. Derfor har jeg nu både en portion kokosis og en ananascreme i fryseren:-) Det var heller ikke til at opdrive palmin, så jeg har brugt kokossmørcremen fra min påskekage. Den, ved jeg, virker – og jeg har jo lovet mig selv at bruge ingredienser, som man ikke skal rende land og rige rundt efter. Kokossmørcremen smager ikke af smørcreme, nærmere som en glasur med kokossmag.

Jeg har ændret på målene på bundene og selvfølgelig lavet ananascurd’en om. Det eneste, jeg ikke har ændret, er sammensætningen af lagkagen: En kokosbund, et lag ananascurd, en mandelbund, kokosmousse, en mandelbund, et lag ananascurd og endnu en kokosbund. Den allermest fantastiske oplevelse, da jeg lavede kagen, var at smage på kokosmoussen. Kondenseret mælk og kokosmælk tilsat lidt Malibu smager akkurat ligesom fyldet i Rittersport Kokos. Det kommer I til at høre mere om. Jeg har nemlig et hængeparti… Hvis du ikke vil have alkohol i din kage, springer du bare Malibu’en over og fjerner et blad husblas. Det er helt OK, og den skal nok blive god alligevel.

Som det måske fremgår af billederne blev jeg lidt forelsket i ananasblomsterne. De er saftsuseme fine:-) Når jeg skal spise min ananascreme og kokosis fra fryseren, tror jeg, jeg vil lave nogle flere, som jeg tørrer helt ind, så de kan gemmes.

Pina colada lagkage

Da jeg skulle smøre kagen op, syntes jeg, den var lige lovlig levende med et tykt lag mousse i midten. Derfor vil jeg anbefale dig at samle kagen sådan her i stedet: Kokosbund, ananascurd, ¼ af kokosmoussen, mandelbund, ½ af kokosmoussen, mandelbund, ananascurd, ¼ af kokosmoussen, kokosbund. Smagen bliver jo den samme.

Kagen er stor nok (25 cm i diameter) til, at der kan blive 16-20 stykker af den. Man kan nemlig ikke spise et ret stort stykke. Der er mange elementer i den, men det er sammensætningen, som gør den til noget særligt. Lad være med at have travlt. Det kommer der sjældent noget godt ud af, og denne kage tager en god del af en dag at lave. Betragt det i stedet som terapi eller kunst;-)

Pina colada lagkage

Ananasblomster

 • Frisk ananas

Ananascurd

 • 1 dåse ananas
 • 130 g sukker
 • 3 æg
 • 2 tsk. Maizena
 • 2 spsk. citronsaft
 • 75 g smør i små tern

Kokosbunde

 • 4 æg
 • 125 g flormelis
 • 30 g kartoffelmel
 • 50 g mandelmel
 • 40 g hvedemel
 • 65 g kokosmel

Mandelbunde

 • 4 æg
 • 125 g flormelis
 • 30 g kartoffelmel
 • 50 g mandelmel
 • 40 g hvedemel
 • 50 g hakkede mandler

Kokosmousse

 • 1 dåse kokosmælk, ikke light (minus 6 spsk., som skal bruges til smørcremen)
 • 1 ds. sødet, kondenseret mælk
 • 1½ tsk. vanillesukker
 • ½ dl. Malibu
 • 8 blade husblas
 • 2½ dl. piskefløde

Smørcreme

 • 170 g smør, stuetemperatur
 • 500 g flormelis
 • 6 spsk. kokosmælk (ikke light)
 • Høvlet kokosnød til pynt

Ananasblomster

Pina colada lagkage

Fjern skrællen og øjnene på den friske ananas. Skær ananasen i helt tynde (1½ mm) skiver. Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 120° varmluft 25 minutter. Vend skiverne og bag dem i endnu 25 minutter. Læg ananasblomsterne i muffinforme, så de bevarer den buede form som blomster, når de køler af.

Pina colada lagkage

Ananascurd

Læg ananasskiverne fra dåsen i en blender eller foodprocessor. Tilsæt et par spiseskefulde af siruppen fra dåsen. Blend det hele helt fint. Passer massen gennem en mellemfin sigte. Du skal bruge 2½ dl. saft og fin pulp i alt. Ellers må du tilsætte lidt mere sirup.

Pina colada lagkage

Varm ananassaft og sukker op i en gryde. Lad det koge sagte, indtil sukkeret er smeltet. Imens pisker du æggene lyse og skummende. Rør Maizena sammen med de to spsk. citronsaft og rør det i æggemassen.

Når siruppen koger, tager du gryden af varmen og hælder den i æggene i en tynd stråle, mens der fortsat piskes.

Æggeblandingen hældes i gryden, og den varmes forsigtigt op, indtil den tykner. Rør i den hele tiden, så den ikke brænder på, og pas på, den ikke kommer op at koge. Når din ananascurd har konsistens som kagecreme, tager du gryden af varmen og pisker smørret i.

Lad din ananascurd køle helt af i køleskabet, så den får lov at sætte sig.

Kokosbunde og mandelbunde laves på samme måde

Rist kokosmelet på en tør pande, til det har taget farve. Hak mandlerne mellemfint og rist dem på en tør pande. Stil begge dele til side i hver sin skål. Lav dejene én ad gangen, men bag to bunde på én gang i ovnen. (Altså, to kokosbunde og to mandelbunde.)

Varm ovnen op til 185° varmluft. Forbered i alt fire lagkageforme med en diameter på 25 cm med bagepapir i bunden, og smør siderne af formene.

Pina colada lagkage

Pisk æggene lyse og luftige. Det tager ca. 10 minutter. Tilsæt det sigtede flormelis ad tre omgange, til æggene danner bløde toppe. Sigt kartoffelmel, mandelmel og hvedemel sammen i en skål og vend det i æggemassen. Vend herefter forsigtigt det ristede kokosmel i og fordel dejen i to lagkageforme. Bag bundene ved varmluft i 10-12 minutter.

Lav dejen til mandelbundene på samme måde. De hakkede, ristede mandler skal ikke vendes i dejen, de skal drysses ovenpå dejen, før bundene kommer i ovnen og bages i 10-12 minutter.

Lad bundene køle helt af på en bagerist, og husk at fjerne bagepapiret fra bunden.

Kokosmousse

Læg husblas i blød i koldt vand i 20 minutter. Ryst dåsen med kokosmælk. Tag de 6 spsk. kokosmælk fra til smørcremen og gem det til senere. Hæld resten af kokosmælken i en lille gryde, knug vandet af husblassen og kom det i gryden. Varm kokosmælken, indtil husblassen smelter, men ikke længere. Hæld kokosmælken i en skål og tilsæt vanillesukker, kondenseret mælk og Malibu.

Pina colada lagkage

Lad kokosmassen køle af til stuetemperatur. Pisk fløden til bløde toppe og bland ca. 1/3 over i kokosmassen. Rør godt til det er jævnt. Vend forsigtigt kokosmoussen sammen med resten af flødeskummet, så du bevarer så mange luftbobler som muligt. Lad moussen sætte sig lidt i køleskabet, så den ikke er helt flydende mere.

Samling af din Pina colada lagkage

Del kokosmoussen i fire, hvor du hælder en fjerdedel i hver sin skål og de to sidste fjerdedele i den samme skål. Læg en kokosbund på et kagefad og sæt en justerbar kagering foret med kageplast rundt om, så den slutter så tæt som muligt. Fordel halvdelen af ananascurd’en på kagebunden, en fjerdedel af kokosmoussen og læg en mandelbund ovenpå. Pres det let sammen.

Fordel halvdelen af den tykke kokosmousse ovenpå de nederste bunde og læg den sidste mandelbund ovenpå. Fordel nu resten af ananascurd’en, her ovenpå den sidste fjerdedel af kokosmoussen og slut af med den sidste kokosbund.

Sæt lagkagen i køleskabet i minimum tre timer, men gerne natten over.

Pina colada lagkage

Smørcremen

Pisk smør og 2 spsk. kokosmælk sammen, til det er jævnt. Det tager ca. 2 minutter. Sigt flormelis i ad nogle omgange, skiftevis med kokosmælken, og pisk det godt ind i cremen. Pisk cremen let og luftig, ca. 2 minutter.

Dæk nu kagen med et tyndt lag smørcreme på top og sider, som du glatter så tyndt og glat ud, som du kan. Dette lag skal binde evt. løse krummer, så det øverste lag bliver helt glat. – Det, som på kagesprog kaldes en “crumbcoat”. Sæt kagen i køleskabet, til din crumbcoat er fast. Husk at dække skålen med smørcreme til imens, så den ikke bliver tør på overfladen.

Læg et tykkere lag smørcreme på kagen og træk den glat med hhv. en lille paletkniv med knæk og en spartel til siderne. Gør det så omhyggeligt, som du kan. Dæk kagens sider med den høvlede, grove kokos. Pynt kagen med de tørrede ananasblomster. Sæt kagen i køleskabet igen, når du er tilfreds, og lad smørcremen blive fast.

Pina colada lagkage

Lad din pina colada lagkage stå på køkkenbordet lidt tid før servering, så cremen når at blive blød. Der er ikke meget ved at tygge i en hård smørcreme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *