Er der nogen i din familie, som ikke bryder sig om risalamande juleaften? Nogen, som pligtskyldigt sidder og stikker lidt til desserten, fordi det er en tradition med risalamande – og man skal jo være med i jagten på den hele mandel? Sådan en søn har jeg. Han er blevet 22, og de sidste år har han sagt nej tak i stedet for at prøve at kæmpe sig igennem en lille portion. I år får han pebermyntemousse i stedet!
Risalamande er gammel tradition
Hvor gammel er traditionen med risalamande egentlig? Jeg talte med min mor på 83 om det. Hun er født i 1934, og i hendes barndomshjem fik de altid citronfromage juleaften. Min mormor havde en fin, grøn glasskål, som den blev serveret i.
Under krigen (selvfølgelig Anden Verdenskrig) var der knaphed på citroner, husblas og sukker, så et år blev citronfromagen lavet med erstatninger. Citronfromagen så fin nok ud, da den blev sat til afkøling, men da den skulle serveres, var den fuldstændig skilt ad… En grøn glasskål med en flydende, lagdelt masse. Ikke den bedste afslutning på den julemiddag.
Risalamande blev introduceret omkring år 1900, men blev især udbredt under og efter Anden Verdenskrig, fordi husmødrene kunne strække risengrøden (kogt på importerede grødris) med flødeskum. Nogle steder blev den hele mandel dog udskiftet med en knap, for at man ikke skulle undvære mandelgaven…
Pebermyntemousse
Jeg serverede pebermyntemousse i lørdags sammen med min risalamandekage som julelys, men den kan sagtens gå som en selvstændig dessert. Desserten er portionsanrettet i glas, pyntet med en sukkerkant af knuste sukkerstokke samt en sukkerstok af marengs.
Når man spiser af desserten, er den tofarvet indeni, hvor mousserne ligger som små cirkler. Du kan også lave den stribet udenpå, hvis du vil. Så skal du bare hælde mousserne i glasset i tykkere lag, end jeg gjorde, hvor jeg lagde den cirkel for cirkel.
Pebermyntemousse er ret simpelt at lave, og det kan næsten ikke gå galt, hvis du bare følger opskriften. Opskriften er nem at gange op eller ned, som det passer dig. Denne opskrift rækker til 6 portionsglas. (Mine glas kan rumme 1,7 dl.)
Pebermyntemousse
Ingredienser
Sukkerkant
- 2-3 sukkerstokke
- Glukosesirup
Pebermyntemousse
- 2 blade husblas
- 3½ dl piskefløde
- 250 g hvid chokolade
- 3 tsk Dr. Oetker pebermynte ekstrakt
- Rød pasta- eller frugtfarve
Pynt
- 6 pebermyntemarengs
Sådan gør du
Sukkerkant
- Du kan sagtens sætte sukkerstokkanten på glassene dagen før, du laver moussen, hvis det passer bedre ind i dit program. Læg sukkerstokkene i en frysepose og knus dem med en hammer eller kagerulle.
- Hæld lidt glukosesirup i en flad tallerken. Vend glassene på hovedet, dyp kanten i siruppen, dryp dem af og sæt glassene rigtigt.
- Lad siruppen tørre nogle minutter, før du går videre, for ellers kan det løbe, når der kommer vægt fra sukkerstokkene på.
- Hæld de knuste sukkerstokke i en dyb tallerken eller skål og dyp glassene ned i. Sørg for at kanten er helt dækket.
Pebermyntemousse
- Læg husblassen i blød i koldt vand i minimum 20 minutter. Hak chokoladen fint og hæld den i en skål.
- Varm 1 dl. af fløden op til lige under kogepunktet. Tag gryden af, knug væden af husblassen og smelt den i fløden. Bland pebermynteekstrakten i og hæld den varme fløde over den hakkede, hvide chokolade.
- Lad blandingen stå et par minutter, før du rører i den. Bland fløde og chokolade ved at røre med en dejskraber, først i midten og så længere og længere ud i blandingen.
- Når al chokoladen er smeltet, deler du blandingen i to lige store dele og farver den ene halvdel rød eller pink med pastafarve eller frugtfarve. (Jeg synes, det fungerer bedst med pastafarve.)
- Husk, at farven bliver lysere, når der kommer flødeskum i. Smag evt. til med mere pebermynteekstrakt. Lad begge portioner afkøle til max. 37 grader. Det må gerne begynde at sætte sig en smule.
- Pisk resten af fløden til skum (bløde toppe), del det i to dele og vend det forsigtigt i hver chokoladeblanding med lange tag med en dejskraber ad nogle omgange, så du ikke slår luften ud af fløden.
Fyld i glasset
- Hæld din pebermyntemousse i hver sin engangssprøjtepose og klip spidsen af. Fordel mousserne i de klargjorte glas, cirka en barneskefuld ad gangen, skiftevis rød og hvid, indtil du har brugt al moussen.
- Hold sprøjteposen lodret og læg klatterne lige ovenpå hinanden, så du nærmest stabler dem. På denne måde bliver desserten stribet indeni, når du spiser af den.
- Sæt dine glas med pebermyntemousse koldt, indtil moussen har sat sig, ca. 2 timer.
Skriv et svar