• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Napoleonskager – eller Bee Gees flødekager

Napoleonskager – eller Bee Gees flødekager

17. november 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Napoleonskager er en klassiker, som efterhånden er svær at finde hos bageren. Derfor kan du nu bage dem selv.

Da jeg var barn, blev der altid sendt en filmklassiker i TV om søndagen. Jeg er helt sikker på, at det var på DR, for indtil TV2 startede, var DR den eneste TV-kanal, vi kunne se. Det var gamle Tarzanfilm med Johnny Weissmüller eller Easter Parade med Judy Garland og Fred Astaire. Vi blev bænket omkring sofabordet med forskellige kager – og nogle gange med napoleonskager.

Napoleonskager

Napoleonskager

Jeg kan godt li’ napoleonskager. Faktisk er det en af mine yndlingsflødekager. Sprød, flaget butterdejsbund. Hindbærsyltetøj og vanilleflødecreme. Ganske umuligt at spise pænt, men nøj, den smager godt.

Min mand har plaget om flødekager i flere måneder. Bevares, jeg bager da mange udmærkede kager, men intet slår en kage med flødeskum og syltetøj i hans optik. Men hvad han desværre ikke har luret, er, at når jeg har fået en kage til at lykkes, er det sjældent, jeg bager den igen. Så vil jeg hellere finde en ny kage at bage. Og se, om den kan lykkes.

Napoleonskager

Er det så slut med napoleonskager nu? Måske. Men der findes så mange andre flødekager, så måske kan han få lov at sætte tænderne i en anden slags en dag. Nu har vi fået flødekager to gange på en uge, så der kommer en naturlig pause, mens vi ruller julebag ud den næste måneds tid.

Napoleonskager

Der måtte to forsøg til, før jeg syntes, opskriften var lige i øjet. I den første portion var konditorcremen med flødeskum og vanillecreme så blød, at kagerne nærmest måtte støbes. (Der er husblas i til at holde på formen.) Og hindbærsyltetøjet lå under flødecremen… Ikke godt nok, når man gerne vil have pæne kager, vel?

I dag er der lidt mere husblas i. Og cremen er sprøjtet ud som en kant først, hvorefter jeg har fyldt hindbærsyltetøj ned bag dæmningen, fyldt op med mere creme og lagt låget på.

Jeg skulle måske have glattet dutterne ud med en paletkniv, så siderne blev glatte. For når jeg kigger på billederne, ligner det en række tænder. Bee Gees-kager… En tilbagekrænget overlæbe og alt for store tænder… Nå, never mind, I forstår, hvad jeg mener;-)

Napoleonskager

Hjemmelavet vanillecreme

Vanillecremen er hjemmelavet og nem at gå til. Til gengæld sprang jeg over et lavt gærde og brugte købt, frossen butterdej. Det er nemt at have med at gøre, for det skal ikke rulles eller foldes. Jeg får sprøde bunde med et minimum af indsats. Jeg vil hellere bruge kræfterne på en lækker vanilleflødecreme.

Napoleonskager er ikke en dansk opfindelse. Kagen skal være firkantet og have mindst to lag butterdej og fyld af kagecreme, flødeskum, hindbærsyltetøj og glasur på toppen. Måske stammer napoleonskager fra Napoli i Italien. Måske er det en fordanskning af det franske ‘napolitain’, som betyder ‘fra Napoli’. 

Måske er kagen skabt af Napoleons kok, Marie-Antoine Carême. Uanset hvad navnet skyldes, så smager denne variant præcis, som jeg synes, en napoleonskage skal smage:-)

Andre flødekager

Gå ikke glip af de fantastiske gåsebryst, Othellolagkagen eller de klassiske fastelavnsboller med konditorcreme.

Napoleonskager

Napoleonskager

Den klassiske flødekage med butterdej, vanilleflødecreme og hindbærsyltetøj.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 13 minutter min
Køletid 1 time t
Samlet tid 1 time t 43 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk
Antal 8 stk.

Ingredienser
  

Bund

  • 4 plader frossen butterdej
  • 2 spsk flormelis

Vanillecreme

  • ¼ vanillestang eller 1 tsk. vanillesukker
  • 2½ dl mælk
  • 3 æggeblommer
  • 75 g sukker
  • 20 g Maizena

Derudover

  • 3 blade husblas
  • 2½ dl piskefløde
  • 8 tsk hindbærsyltetøj

Pynt

  • 1 æggehvide
  • Flormelis
  • Frysetørret hindbær

Sådan gør du
 

Start med vanillecremen

  • Flæk vanillestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog med mælken. Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem godt med sukkeret, til blandingen bliver lysere. Sigt maizenaen i, og bland det uden at piske. (Hvis du bruger vanillesukker, kan du bare blande det i æggeblandingen sammen med sukkeret.)
  • Hæld den kogende mælk i æggeblandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge sagte i et minuts tid under kraftig piskning. Pas på, det ikke brænder på.
  • Sigt cremen over i en skål, så vanillestangen sigtes fra. Dæk cremen til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet. Lad vanillecremen afkøle helt.

Bag bundene

  • Læg butterdejspladerne adskilt på køkkenbordet, og lad dem tø op i 20 minutter. Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Marker med en kniv, så hver plade kan deles i fire stykker, når de er bagt. Sigt flormelis henover butterdejen.
    Napoleonskager
  • Læg et stykke bagepapir henover dejen, sæt en bageplade ovenpå, så de ligger i pres, og bag dem midt i ovnen i 13 minutter. Fjern bagepladen og det øverste bagepapir og bag butterdejen i endnu 4-6 minutter, til den er gylden og sprød. Flyt straks butterdejspladerne over på en bagerist, så dampen kan slippe væk, og lad dem afkøle helt.

Creme og flødeskum

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter. Sæt en lille gryde med vand over. Tryk husblassen fri for vand og læg den i en skål sammen med tre spsk. fløde. Smelt husblassen over vandbad. Bland den godt med den lille smule fløde og tag den af varmen. Lad husblassen afkøle til højest lillefingervarmt.
  • Pisk resten af fløden, til den danner bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv.
  • Pisk den afkølede vanillecreme godt igennem, så den er glat. Når husblassen er afkølet, hældes den i vanillecremen, mens du pisker, til det er blandet godt. Vend nu ¼ af flødeskummet i vanillecremen, til cremen er jævn. Fortsæt med at vende resten af flødeskummet i ad et par omgange. Vend det nænsomt med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.
  • Fyld konditorcremen, som det nu er, i en sprøjtepose med en rund tyl med en diameter på 10-12 mm. Læg sprøjteposen i køleskabet, til cremen har sat sig, så den er nem at sprøjte ud, uden at den vælter.

Glasur og pynt

  • Skær butterdejspladerne i hver fire stykker med en skarp, tung kniv efter de markeringer, du lavede tidligere. Du har nu 16 rektangulære butterdejsplader, 8 bunde og 8 låg.
  • Pisk æggehviden til let skum med et håndpiskeris og tilsæt flormelis en spiseskefuld ad gangen, indtil du har en tyktflydende glasur. Du kan godt lægge glasuren på halvdelen af butterdejsstykkerne med en ske, hvis du vil.
  • Hvis du vil være mere nøjagtig, skal du hælde glasuren i en frysepose, klippe et hjørne af og lægge glasur på. Tegn først en stribe rundt i kanten af kagen og fyld derefter glasur ind i midten. Glat det med en ske, som du dypper i lidt vand. Drys med lidt frysetørret hindbær. Jeg lagde også et par rød skovsyre-blade på.
  • På alle underdelene af butterdej sætter du nu en mur med den kolde, stive konditorcreme rundt langs kanten. Fordel en teskefuld hindbærsyltetøj bag hver mur og fyld op med resten af konditorcremen.
    Napoleonskager
  • Læg nu det pyntede låg på kagen og server dine napoleonskager.
Tags Butterdej, Creme, Flødekage, Flødeskum, Glasur, Hindbær
Følg mig på Instagram

Tags: Bagværk, Butterdej, Creme, Dansk klassiker, Familiefavorit, Flødekage, Flødeskum, Gæster, Hindbær, Konditorkage, Vanille

Previous Post: « Vaniljekranse med mandelmel, takker og smørsmag – eller vanillekranse?
Next Post: Rugbrødschips – hvordan bliver de sexede? »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme