Måske har du aldrig hørt om en kage, der hedder Whoopie pie? Er det ikke bare en fejlslagen macaron uden fødder? Næh, bestemt ikke… Du får historielektionen, før vi går videre:

Historien om whoopie pies
Whoopie pies stammer fra Pennsylvania, USA. Legenden fortæller, at Amish konerne (naturligvis) lavede madpakker til deres mænd, når de skulle arbejde i marken. Når de pakkede frokosten ud og opdagede den lille kage, råbte de: “Whoopie!” (Andre legender fortæller, at det var børnene, der fik dem med, men lad nu det ligge.)
Kagen har ikke noget dansk navn. Nogle spår den en lige så stor popularitet, som cupcaken havde for et par år siden. Jeg synes bare, vi skal døbe dem Juhuu-kager. Jeg tror, alle vil råbe “Juhuu!”, hvis de er med i madpakken;-)
En whoopie pie er en lille kage. Ikke sprød som en cookie, men mere blød som en almindelig kage. Den har en top og en bund med et lag creme imellem. Det er egentlig “bare” dejen til en rørekage, altså sådan én som man bager i en bradepande eller en springform, som er bagt som små cirkler.
Se mulighederne med whoopie pie!
Det er her, jeg ser uendelige muligheder. Man kan jo bruge alle mulige slags dej til Juhuu-kager. Nogle gange har man en lille smule dej tilbage fra en muffinopskrift, som man absolut vil have plads til i formene med det resultat, at kagen løber ud over kanten eller hæver så meget op på midten, at den ikke bliver pæn. Hvis man i stedet bagte whoopie pies af resten af dejen, kunne man få dobbelt op på nydelse. Både en pæn muffin og en whoopie pie. Prøv dig endelig frem.
Udover at du kan bage en whoopie pie af alle dine kageopskrifter, kan du også bruge alle mulige slags cremer og fyld.
Jeg ser pludselig en lys fremtid for den udskældte citronmåne med en creme af hvid chokolade og flødeost, bagt som whoopie pies. Krydderkage med chokoladecreme.
Eller en gulerodskage med en lækker lavendelcreme – som en lille hapser, man kan tage mellem to fingre og sige “Juhuu!”
Denne udgave af whoopie pie’en er en blanding af flere forskellige opskrifter. Jeg valgte udseendet først og derefter cremen. En festlig dannebrogskage i rødt og hvidt. Eller en romantisk kage til en picnickurv til Valentines Day. Alene navnet ligger godt i munden: Red Velvet Whoopie Pie… Eller Kærlighedsjuhuu-kage…

Du kan sagtens bruge fx. kærnemælk i stedet for yoghurt. Vi havde nogle indiske retter på menuen i dag, så jeg havde en rest yoghurt i huset. Det er bare vigtigt, at det er et surmælksprodukt, så natronen har noget at arbejde med.
Skumfiduscremen er en klistret sag. Jeg googlede og fandt bloggen Heidis Verden, hvor hun har beskrevet, hvordan man nemt laver sin egen Marshmallow Fluff. Den er virkelig lækker, og får du lavet for meget, kan resten fryses eller sættes i køleskabet i op til en uge.

Red velvet whoopie pie fyldt med skumfiduscreme.
Ingredienser
Kager
- 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 3 spsk mørk kakao
- 2 tsk vanillesukker
- 1 tsk natron
- 115 g blødt smør
- 200 g farin
- 1 æg, stuetemperatur
- 1½ dl yoghurt naturel, stuetemperatur (alternativt kærnemælk)
- 1 tsk rød pastafarve
Skumfiduscreme
- 1½ æggehvide (det svarer til et lille bæger pasteuriseret)
- 2½ dl glukosesirup (det meste af en flaske)
- ¼ tsk fint salt
- 140 g flormelis
- 1 tsk vanillesukker
Sådan gør du
Kagerne
- Forvarm ovnen til 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Forbered to bageplader med bagepapir.
- Bland mel, kakao, natron og vanillesukker godt.
- Pisk smør og farin lyst og luftigt. Tilsæt ægget og pisk godt. Rør de tørre ingredienser i og tilsæt yoghurten og pastafarven. Rør til alt er blandet godt. Dejen skal være meget rød.
- Hæld dejen over i en engangssprøjtepose, klip spidsen af og sæt klatter af, som cirka er på størrelse med en spiseskefuld. Der skal være god afstand imellem, da de flader lidt ud. Kagerne er absolut pænest, når de ikke er vokset sammen.
- Bag kagerne i 10-12 minutter. Mine tog 11 minutter, før midten var bagt, men det kommer an på størrelsen. Køl kagerne af på en bagerist.
Cremen
- Hæld æggehvide, salt og glukosesirup i en helt ren skål, og pisk det ved høj hastighed på køkkenmaskinen eller med håndmixer i ca. 10 minutter, til massen er meget tyk, og piskeriset kan stå selv.
- Skift til dejkrogen! Dette er meget vigtigt, for når fluff’en er færdig, vil den være nærmest umulig at få ud af piskeriset. Stol på mig;-)
- Bland vanillesukkeret i flormelisen og sigt det ned i skålen. Kør ved lav hastighed, til flormelisen er godt blandet med resten. Den er nu klar til brug.
- Fyld Marshmallow Fluff’en i en engangssprøjtepose. Læg kagerne op sammen to og to, så de passer i størrelsen. Sæt creme på den ene halvdel og læg den anden ovenpå.
- Drys lidt flormelis henover og forkæl én, der trænger til at sige “Juhuu!” til en Whoopie pie.
Noter


Skriv et svar