Du har lyst til en dejlig, luftig gærkage. Dejen skal være luftig og blød, og du vil gerne have masser af fyld indeni den. Du er kommet til det helt rette sted. Her er opskriften på verdens bedste kringle!
For nogle år siden besøgte vi min mor (og far) på Mors Dag. Jeg havde kage med, en jordbærlagkage og en mazarin med brændenælder. Jordbærlagkagen er altid en klassiker, hvor man nemmere kan møde en kage med brændenælder med lidt (sund) skepsis. Begge fik dog ros:-)
Kært barn har mange navne, også kringler
Jeg fik lov til at kigge i min mors håndskrevne opskriftbøger for at finde inspiration til nye opskrifter til bloggen. Der var mange, jeg havde glemt. Nogle, min mor mente, skulle glemmes. Og flere sider med kringler. Der var Fru Larsens kage. Gudruns kringle. Søren Ryges kringle. “Ja ja”, sagde min mor. “Søren Ryges er da god nok, men Anna Borgs er altså bedre.”
Jeg måtte lade det komme an på en prøve og bagte kringle til løbeklubben en tirsdag aften, hvor den deltog i et løb. Der er ingen tvivl om, at Anna Borgs kringle er god. Jeg havde seks stænger med. Og ingen med hjem… Meeen, jeg syntes, der var plads til forbedring, så jeg bagte igen. Det er den tilrettede opskrift, du finder her.
I min mors bog har kagerne ofte navn efter, hvem hun har fået opskriften fra. Men hvis man ændrer i en opskrift, så det ikke længere er de originale mængder, hvad kalder man så opskriften? For at den ikke kan forveksles med Anna Borgs opskrift, har jeg valgt at kalde min for Bagvrks kringle.
Hvorfor er opskriften med margarine?
For at du lykkes bedst muligt med kringlen, skal du bruge bagemargarine i fast blok. Det duer ikke med smør. Smør har et lavere smeltepunkt end margarine, så hvis du bruger smør i dejen, bliver din dej kompakt, bastant og får en tæt krumme.
En kringledej med margarine bliver let og luftig, som du ser på billederne. Du bestemmer, om der skal smør eller margarine i fyldet. Når du lukker kringlen omhyggeligt, løber det ingen steder.
Vil du gøre noget ekstra for dit kagefyld, river du et stykke marcipan og blander i remoncen. Det tager den ingen skade af, men du behøver det ikke. Du bliver overrasket over, hvor meget fyld der faktisk er i midten af kagen.
Klistrer dejen?
Mange har problemer med, at de synes, dejen til Søren Ryges kringle er for klistret, og derfor putter de mere mel i. Det vil jeg gerne advare imod. Når du bruger mere mel, bliver dejen mere mættet og tør, og du får ikke det samme, lækre resultat.
I stedet skal du ælte dejen længe. Jeg ælter dejen ved lav til medium hastighed i 15 minutter. Så slipper dejen skålens sider og er blank og elastisk. Den klistrer ikke til fingrene, og du kan nemt trække dejen af dejkrogen.
Når du senere ruller dejen ud, giver den sig, og du behøver ikke drysse så meget mel på bordet, som du ville skulle med en dej, som ikke var æltet grundigt. Flyt på dejen under udrulningen og drys bordet let med mel, når det er nødvendigt.
Bagvrks kringle
Ingredienser
Dej
- 50 g gær
- 2 dl lunkent vand
- 3 æg, str. M/L
- 50 g sukker
- 1 knsp fint salt
- 600 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 300 g blød margarine (ikke smør)
Fyld
- 150 g blød margarine (eller smør)
- 150 g sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk vanillesukker
- 1 tsk mandelessens (smag dig frem) eller 1½ spsk Amarettolikør
- 100 g revet marcipan (valgfrit)
- 75 g rosiner
- 75 g hakkede mandler
- 120 g knuste makroner
Til pensling
- 1 sammenpisket æg
- Perlesukker
- Hasselnøddeflager
Sådan gør du
- Gæren smuldres ud i det lunkne vand. Æg, sukker og salt røres i, og halvdelen af melet tilsættes og æltes ind i, før den bløde margarine æltes ind i dejen. Jeg bruger K-spaden i min røremaskine, indtil margarinen er æltet ind.
- Skift til dejkrogenj, tilsæt resten af melet og ælt dejen i ca. 15 minutter, til dejen slipper skålens sider. Den er nu smidig og blank og klistrer stort set ikke til hænderne.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 45 minutter.
- Imens røres remoncen af margarine, sukker, kardemomme, vanillesukker og mandelessens til en jævn masse. (Hvis du bruger marcipan, skal den også røres i remoncen.) Mandlerne hakkes fint, og makronerne knuses i en frysepose, evt. med kagerullen.
- Når dejen er færdighævet, æltes den kort igennem på et meldrysset bord, før den rulles ud til et rektangel på ca. 40×72 cm. Drys bordet med mel og flyt på dejen undervejs, så dejen ikke hænger fast i bordet.
- Del dejen i fire felter á 40×18 cm. Fordel remoncen på midten af dejen, helt ud til enderne og drys med rosiner, mandler og makroner. Fold først den ene side lidt ind over midten. Fold enderne lidt op, så fyldet ikke kan løbe ud.
- Pensl kanten godt med æg og fold den anden side ind over. Luk den godt til. Læg alle stængerne på samme bageplade, så de støtter hinanden og ikke kan åbne sig eller flade ud.
- Lad dejen hæve et lunt sted, tildækket med et viskestykke i ca. 30 minutter. Varm imens ovnen op til 220°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Pensl kringlen med æg og drys godt med perlesukker og hasselnøddeflager. Bag din kringle i nederste tredjedel af ovnen i 5 minutter, før du skruer ovnen ned på 200° og bager den i yderligere 10-15 minutter, til kringlerne er gyldentbrune.
- Lad kringlerne køle af under et tørt viskestykke, så de bevarer fugtigheden.
Jette Olsen
Kære Lene.
Hvad er forskellen på margarine og smør, altså i resultatet på den færdige kringle?
Mange hilsner Jette fra Korup
LT
Kære Jette.
Jeg må tilstå, jeg ikke har prøvet at bage den med smør, så jeg ved ikke, om det påvirker andet end smagen. (Det er godtnok også meget smør;-)) Men i alle de gamle kringleopskrifter, min mor havde, var der margarine
Vi må lade det komme an på en prøve en dag.
Kærlig hilsen Lene
Ole Nordklitgaard
Forskellen påsmør og margarine må ligge i konsistensen, rent teknisk.
Og så selvfølgelig smagen.
Jeg tror mange bruger margarine på grund af prisen.
Det er også lettere at holde inde i dejen som remonce.
Et tip! Knus nogle små billige makroner oven på remoncen inden du lukker kringlen. Det holder remoncen “indenbords”
Ida
Virkelig lækker kringle som jeg bagte 1,5 portion af til kollegaerne inden jeg skulle på barsel
Dejen er også så god og smidig at arbejde med, og bliver på tirsdag brugt til en fastelavnsbolle-kagemand til min datters fødselsdag med børnehaven Her dog med fyld af æbler, nødder og dadler, så det bedre lever op til sukkerpolitikken
Susanne Thøgersen
Det undre mig at kringler ikke skal bage mere end 15 min, kan det være rigtigt.
Lene
Hej Susanne:-)
Ja, min bagte ikke mere end det. Men selvfølgelig kan det variere fra ovn til ovn. Dej-laget er jo ikke så tykt, så de bliver hurtigt bagt:-)
Kh Lene
Camilla Schmidt
Hej… Jeg har bagt med smør engang og
må indrømme det er bedre med margarine.
Den blir mere tør (krummet) med smør.
er igang med at bage kringle lige nu og glæder
mig til at smage den… Jeg har valgt hjemmelavet
Æblemos som fyld på remoncen… mums
Tak for endnu en nem og lækker opskrift Lene
Fortsat dejlig søndag til jer… ☀️
Lene
Hej Camilla:-)
Årh, tusind tak for dine søde ord<3
Æblemos lyder vildt lækkert i kringlen. Det er jeg nødt til at prøve selv i nær fremtid:-)
Også dejlig søndag til jer;-)
Kh Lene
Ellen
Nøj den ser god ud – den må prøves. Måske er den bedre end moster Ingrids kringle!!!!! Hvis den er ligeså god som dine andre opskrifter, så er den. Har lige bage fibersnegle og chiaboller med havregryn uhm.. de er bare gode.
Lene Tranberg
Hej Ellen:-)
Nu har jeg jo ikke smagt moster Ingrids kringle;-) Men god, det er den i hvert fald.
Det er vist kun kæmpekanelsneglen, som måske kan snige sig op på siden af kringlen;-)
Ha’ en dejlig påske!
Kh Lene
Hanne Nørgaard
Har ingen røremaskine – kan den æltes tilstrækkelig i hånden?
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Ja, det kan den godt, hvis du er tålmodig;-)
Modstå fristelsen til at putte mere mel i, selvom dejen virker klistret og “umulig” i starten.
God bagelyst.
Kh Lene
Marianne
Hej Lene. Hvis jeg gerne vil bruge tørgær,hvor meget svarer 50gr. almindelig gær til.Hilsen Marianne
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Det plejer at stå på tørgæren, hvor meget man skal bruge.
Hvis du bruger de små poser med tørgær med Malteserkorset på, svarer en pose med 11,8 g til 50 g frisk gær.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Marianne
Tak for svaret. Det ser jeg nu ganske rigtigt står på posen på en dansk mærkat
Helle
Hej Lene
Jeg vil gerne bage denne kringle men ser den skal rulles ud i et stykke og deles i 4. Jeg har ikke meget bordplads, kan jeg rulle dejen ud i 4 stykker?
Mvh. Helle
Lene Tranberg
Hej Helle:-)
Ja, det kan du sagtens;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Christine
Hej Lene
For man 4 kringler ud af den opskrift?
Skøn dag til dig
Hilsen Christine
Lene Tranberg
Hej Christine:-)
Ja, du får fire stænger ud af opskriften.
God bagelyst!
Kh Lene
Hanne
Wauw den er fantastisk
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Tusind tak for din søde besked!
Jeg er helt enig;-)
Kh Lene
Solveig
Hej Lene
Den lyder lækker og skal prøves 🙂
Hvordan er den dagen efter? Skal nemlig bage til en generalforsamling og kan ikke nå det samme dag 🙂
Lene Tranberg
Hej Solveig:-)
Du kan fint bage kringlen dagen før, bare du pakker den godt ind i fryseposer.
Du kan også bage den endnu tidligere, hvis du fryser den ned.
Du kan evt lune den i ovnen, før servering, men jeg gør det ikke selv;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Benthe
Uhm tusinde tak for den fantastiske opskrift, til dato den bedste jeg har bagt, og jeg er i 60’erne, så har lavet rigtig mange og altid bagt meget. Dejen er blank og meget fed, så forstår hvis nogle vil komme mere mel i, men det er ikke nødvendigt, fulgte opskriften helt og havde ikke svært ved at forme den, fik fire store stænger.
Lene Tranberg
Kære Benthe:-)
Tusind tak for din besked og de fem stjerner:-)
Kringler skal nemlig helst have en smidig dej, så fylder ikke løber nogen steder.
Ha’ en dejlig weekend:-)
Kh Lene
Anine Kirk Todsen
Super lækker opskrift
Lene Tranberg
Hej Annie:-)
Tusind tak. Det glæder mig meget at høre:-)
Ha’ en dejlig aften.
Kh Lene
Heine Laursen
En fantastisk kringle, nok den bedste jeg har bagt
vh. Heine
Lene Tranberg
Hej Heine:-)
Tusind tak for de rosende ord og alle stjernerne:-)
Det gjorde min dag meget bedre.
Kh Lene
Kate Kofod
Ska man bruge en rør maskine kan man bare ælte den
Lene Tranberg
Hej Kate:-)
Jo, du kan sagtens håndælte den, bare du giver den gas og ælter længe.
God bagelyst.
Kh Lene