Whiskey cupcakes

Jeg har aldrig været i Irland, men som historieinteresseret kan jeg ikke lade være med at synes, at irerne har en spændende historie. Også deres folkesagn om krukker med guld og leprechauns (småfolket) har tidligere fået mig til at bage regnbuemuffins og lave regnbuekrymmel. Jeg er vild med Guinness (som jeg brugte i Guinnesskagen), men til gengæld er jeg ikke ret vild med whiskey. Det er simpelthen for stærkt for mig. Men vi havde inviteret gæster, hvor mændene skulle smage en Highland Park whisky, så menuen bestod af svinemørbrad med whiskeymarinerede abrikoser og valnødder – og desserten fik jeg lov at bestemme: Whiskey cupcakes.

Whiskey cupcakes

Men hedder det whiskey eller whisky? Og hvornår hedder det hvad? Når drikken kommer fra Irland eller USA, hedder det whiskey med ‘e’. Når flasken er fra Skotland, Canada eller Japan hedder det whisky uden ‘e’. Og det gør det bare. Men hvis jeg skal give dig en huskeregel, om det er det ene eller det andet, skal du huske på følgende: Når der er et ‘e’ i landets navn: IrEland eller UnitEd StatEs, er der også et ‘e’ i whiskey. Hvis landets navn er uden ‘e’ som Scotland, Canada og Japan (og Danmark) er whisky uden ‘e’. (Så lærte du også lidt i dag;-))

En irsk whiskey cupcake er der selvfølgelig whiskey i. Jeg brugte en Jameson (ja, jeg sneg mig ind til hylden med whiskey og tog det, jeg skulle bruge), som er en irsk triple-destilleret whiskey og dermed rundere i smagen.

Whiskey cupcakes

Selve kagen er en mørk chokoladekage, bagt med Guinness, som understreger chokoladesmagen. Efter bagning fjernes midten af kagen, som fyldes op med en chokoladeganache med whiskey – og endelig toppes dine whiskey cupcakes med flødebolleskum og pyntes med små grønne trekløvere, irske shamrocks. Kagerne er derfor også særdeles velegnede, når det bliver St. Patricks Day næste år.

Whiskey cupcakes

Inspirationen til opskriften kom ikke fra mig selv, men fra Pinterest. Jeg kan bedst li’ ret tykke muffindeje, men denne er tynd og flydende. Brown Eyed Baker har lavet denne cupcake, som minder meget om min Guinnesskage, men som du nok har læst i nogle af mine andre indlæg, er min familie ikke ret vild med smørcreme, så der skulle en anden topping på end på hendes originale.

Jeg synes, det ser fantastisk ud, når der er en høj top af pynt på cupcakes. Men det skulle i hvert fald ikke være smørcreme, hvis jeg skulle have familien til at spise dem;-) Løsningen blev flødebolleskum efter Mette Blomsterbergs opskrift. Det kan sagtens tåle at stå nogle timer og stadig se flot ud.

Whiskey cupcakes

Jeg har aldrig prøvet at lave flødebolleskum før, men det er ikke så svært, når man bare overholder temperaturen og får pisket skummet længe nok. Skummet skal være helt stift. Til gengæld bliver du belønnet med en flot formet top;-)

Er du klar? Der bliver 12 whiskey cupcakes af opskriften.

Whiskey cupcakes

Cupcakes

  • 1¼ dl. Guinness øl
  • 115 g smør
  • 30 g mørk kakao
  • 140 g mel
  • 200 g sukker
  • 1 tsk. natron
  • 1 æg, stuetemperatur
  • 75 g creme fraiche eller yoghurt naturel

Whiskey ganache

  • 115 g mørk chokolade
  • 0,8 dl. fløde
  • 1 spsk. smør
  • 2 tsk. irsk whiskey fx. Jameson

Flødebolleskum

  • 200 g sukker
  • 60 g vand
  • 90 g glukosesirup
  • 110 g pasteuriserede æggehvider
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. vanillesukker

Til pynt: Grønt trekløver-krymmel.

Start med kagerne. Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft.) og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller.

Hæld smør og Guinness i en lille gryde og varm det op, til smørret smelter. Tilsæt kakaoen og rør til det er jævnt og uden klumper. Sæt gryden til side.

Bland mel, sukker og natron i en skål med et piskeris. I en anden skål pisker du æg og creme fraiche til en glat masse. Tilsæt kakaoblandingen til æg/creme fraiche og rør igen. Nu lægger du piskeriset og griber en dejskraber i stedet!

Whiskey cupcakes

Hæld melet i og vend dejen rundt med en dejskraber, indtil alt er blandet godt, og der ikke er tørre klumper af mel. Fordel dejen i de 12 muffinforme og bag kagerne midt i ovnen i ca. 18 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om de er gennembagte, eller der følger dej med op.

Lad dine whiskey cupcakes afkøle i formen i fem minutter, før du tager dem ud og lader dem afkøle helt på en bagerist.

Imens laver du whiskey ganachen

Hak den mørke chokolade og læg den i en skål. Varm fløden op til kogepunktet i en lille gryde og hæld den over chokoladen. Lad det stå et par minutter, så chokoladen begynder at smelte. Rør med en dejskraber fra midten og ud, indtil det hele har samlet sig, og al chokoladen er smeltet.

Tilsæt smør og Jameson whiskey og bland det hele godt. Lad ganachen afkøle indtil stuetemperatur, mens kagerne køler af.

Når kagerne er helt kolde og ganachen er tyknet, fjerner du forsigtigt papirformen. – Denne del er ikke strengt nødvendigt, men jeg syntes, det ville være nemmere at håndtere en så høj kage, som alligevel skulle spises med kagegaffel, uden papir.

Whiskey cupcakes

Fjern midten af kagen og grav ca. 2/3 ned i kagen. Du kan enten spise midten eller gemme dem i fryseren til popcakes eller romkugler. Fyld ganachen i en engangssprøjtepose eller en frysepose, klip spidsen af og fyld al whiskey ganachen ned i kagernes huller.

Whiskey cupcakes

Flødebolleskummet

Lav dette i en røremaskine, så du har begge hænder fri;-) Det er klart nemmest.

Varm sukker, vand og glukosesirup op i en gryde og lad det koge, til det når præcis 117°. Imens pisker du æggehviderne næsten stive sammen med sukker og vanillesukker.

Når sukkeret har nået de 117°, slukker du straks under gryden og hælder siruppen i æggehviderne i en tynd stråle, mens du pisker på medium hastighed. Når du har hældt al siruppen i, skruer du op for hastigheden og pisker for fuld skrue, indtil skålen bliver koldere udvendigt, og flødebolleskummet er helt stift. Det tager 12-15 minutter.

Whiskey cupcakes

Fyld skummet i en engangssprøjtepose, som du har gjort klar med en åben stjernetyl. Sprøjt flotte toppe på kagerne og drys med grønne trekløvere. Hvis du vil lave bølger i skummet, som jeg har gjort, holder du tyllen en cm over kagen og trykker skummet ud, mens du meget langsomt hæver spidsen af tyllen. Lad skummet nå kanterne af kagen, før du begynder at løfte den op.

Whiskey cupcakes

Hvis du vil fryse dine whiskey cupcakes, skal det være uden topping.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *