Hvor tit spiser du tærter i al almindelighed? Slet ikke tit nok, vel? Her får du opskriften på en ualmindeligt lækker løgtærte med karamelliserede løg og tomater.
Tærter er nem mad. De kan fint laves i forvejen og endda fryses ned, så der er hurtig mad på bordet, når det er nødvendigt. Tærte kan både spises kolde eller halvlunkne, men de er klart nemmest at skære, når de har fået lov at sætte sig og køle lidt ned.
Hvis du ved, at tærten skal i fryseren til en anden dag, så bag den 5 minutter kortere. Så får den ikke for meget, når du varmer den op igen.
Løgtærte
Min løgtærte er god hverdagsmad. Hvis du serverer en let salat eller et godt stykke brød til, behøver du ikke spise mere den dag. (Den vil være virkelig lækker til et godt glas hvidvin.)
De karamelliserede løg og tomater var en tur i ovnen, mens tærtebunden hvilede i køleskabet. Løgene får en dybere smag uden det skarpe, og når de lægges varme i tærten, bliver den hurtigere gennembagt.
Du skal overveje at bage i tærteforme af metal. De bliver nemlig hurtigere varme end dem af porcelæn eller glas. Min aflange tærteform har løs bund, så det var supernemt at få tærten ud af formen i ét stykke.
Bruger du en tærteform af fx porcelæn kan det hjælpe på varmefordelingen, hvis du varmer en bageplade op sammen med ovnen, som du sætter formen på. Juster bagetiden, hvis du bruger en anden type tærteform end en aflang i metal på 12×35 cm.
Portionens størrelse passer også til en rund tærteform med en diameter på 23 cm.
Måske kunne du også være interesseret i at prøve min tærte med savoykål og flettet baconlåg?
Det bedste mel til tærter
Når vi bager tærter (og småkager), er det vigtigt, at tærtebunden har det rigtige knæk. Den skal være sprød, og må ikke boble op eller være sej i biddet.
Det allerbedste mel til tærter er kagemel, fordi det har et lavere protein-/glutenindhold end mel, som bruges til brød.
Fx Valsemøllen Kagemel er ikke sødt eller sødet på nogen måde. Det er helt “almindeligt” hvedemel, malet af vinterhvede, som har et naturligt lavt proteinindhold.
Du skal huske, at dejen kun lige skal samles. Den skal ikke gennemæltes, for så aktiverer du glutenstrengene i dejen, og du får en mere lang og sej dej.
Har du ikke kagemel, så brug den hvedemel, du har, med lavest muligt proteinindhold pr. 100 g. Det, jeg bruger, har et proteinindhold på 9 g pr. 100 g mel.
Løgtærte med karamelliserede rødløg
Ingredienser
Tærtedej
- 50 g Valsemøllen groft rugmel
- 125 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- ½ tsk groft salt
- 1 dl creme fraiche 9%
- 3 spsk smagsneutral olie, fx rapsolie
Fyld
- 500 g rødløg
- 100 g skalotteløg (eller alm. løg)
- 100 g cherrytomater
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk balsamico eddike
- 2 tsk honning
- Flagesalt
- Friskkværnet peber
- 1 tsk tørret timian
- 3 æg, str. M/L
- 1 dl piskefløde
- 150 g emmentaler, groft revet
Sådan gør du
Tærtedej
- Forvarm ovnen til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Smør en firkantet tærteform, 12×35 cm godt med smør.
- Du kan med fordel lave dejen i en foodprocessor. Laver du den i hånden, så pas på, du ikke ælter den for meget.
- Bland de to slags mel med salt. Hæld creme fraiche og olie i og saml hurtigt dejen.
- Rul dejen ud på et meldryssset bord, så den er lidt større end tærteformen. Løft dejen over i formen, pres den forsigtigt ud i hjørnerne og skær den overskydende dej af.
- Dæk formen til med husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter, mens du laver fyldet.
Fyld og bagning
- Pil løgene og skær dem ud i mindre både. Skalotteløgene blev del i 4, mens de store rødløg blev delt i 12 både. Halver tomaterne.
- I en skål pisker du olie, balsamico og honning sammen med lidt flagesalt, friskkværnet peber og timian. Vend først løgene i dressingen, læg dem på en bageplade med bagepapir og vend derefter tomaterne med resten af dressingen. Fordel tomaterne på løgene.
- Bag løg og tomater midt i ovnen i 30 minutter, mens du klargør resten. Vend dem en enkelt gang undervejs.
- Pisk æg og fløde sammen i en skål. Bland den groftrevne emmentaler med æggeblandingen.
- Når løgene er karamelliseret og møre, blindbager du tærtebunden: Læg et stykke bagepapir ovenpå dejen, fyld op med fx tørrede kikærter og forbag bunden nederst i ovnen i 15 minutter. (Du kan genbruge kikærterne en anden gang, hvis du lader dem køle af, før du pakker dem væk.)
- Fjern kikærter og bagepapir. Læg halvdelen af løgfyldet ned i tærteformen. Hæld æggeblandingen henover, før du fordeler resten af løgfyldet ovenpå og trykker det lidt ned.
- Bag din løgtærte i nederste rille af ovnen i ca. 30 minutter, til bunden er bagt og æggefyldet er stift.
- Lad din tærte afkøle, så den får lov at sætte sig, før du serverer den.
Jen
Jeg spiser sjældent tærter fordi der går meget smør og fløde i en god, så måske hurtig, men jeg vil hellere gemme det til den særlige lejlighed.
Lene Tranberg
Hej Jen:-)
Du har ret. Når tærter er rigtig gode, er de fyldt med smør, fløde og æg og ikke så kaloriefattige.
Jeg synes dog, at den her er VIRKELIG god, så hvis man serverer en fyldig salat til, spiser man ikke så meget tærte;-)
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Rikke
Kære Lene.
Vi har set os lune på din løgtærte, og jeg vil prøve at bage den. Men kan jeg mon bruge almindelige løg i stedet for rødløg?
Tusind tak for den bedste hjemmeside
Bedste hilsner fra Rikke.
Lene Tranberg
Kære Rikke:-)
Tusind tak for din søde besked<3
Du kan sagtens bruge almindelige løg i stedet for rødløg.
God fornøjelse!
Kh Lene
Rikke
Tusind tak for hurtigt svar. Så bliver det løgtærte i weekenden
Ellen
Hej Lene
Den tærte lyder superlækker – men jeg ved at min bedre halvdel vil spørge hvor jeg har gemt bacon. Kan jeg blande lidt bacon med løg og tomater eller måske lægge det ovenpå tærten?
Lene Tranberg
Hej Ellen:-)
Sådan er min mellemste søn også. Han kan spotte kødløse retter på lang afstand;-)
Jeg synes, bacon er bedst, når den er stegt for sig selv, så den ikke er helt blød. Det kan du gøre, mens løgene karamelliserer i ovnen, og så blande det i løgene, når de skal i tærten.
Du kan også sagtens både blande det med løg og tomater i ovnen eller drysse det ovenpå tærten.
Alt efter, hvordan din bedre halvdel foretrækker sin bacon, har du ret frit slag for at ændre på opskriften.
God fornøjelse;-)
Kh Lene
Ellen
Det lyder rigtig godt – har lige set din opskrift på tærte med flettet baconlåg så tænker jeg prøver en kombination af de 2 opskrifter.
Tak for hurtigt svar – glæder mig så meget til at smage tærten – lyder som en af dine altid supergode opskrifter.